Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec Marvanové na ministerstvu: Vrací se do advokátky. Bude radit Babišovi?

Spolupráce Hany Marvanové (vlevo) a ministryně Válkové neměla v resortu spravedlnosti dlouhého trvání
Spolupráce Hany Marvanové (vlevo) a ministryně Válkové neměla v resortu spravedlnosti dlouhého trvání  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
2. června 2014
16:37

Spory mezi ministryní Helenou Válkovou a její první náměstkyní Hanou Marvanovou o víkendu eskalovaly. Bývalá disidentka Marvanová odchází z ministerstva spravedlnosti, prioritou je pro ni obnovení vlastní advokátní praxe. Je však možné, že do budoucna bude radit vicepremiérovi Andreji Babišovi.

Hana Marvanová se o víkendu sešla v Průhonicích s Helenou Válkovou i Andrejem Babišem, šéfem ANO, které obě dámy do čela resortu spravedlnosti nominovalo. A po schůzce bylo jasné - Marvanová končí, nahradí ji ředitel legislativního odboru ministerstva financí Robert Pelikán.

Marvanová upřesnila, že jí Babiš nabídl, aby se stala jeho poradkyní na financích. Tuto nabídku zváží. Babiš se přitom schůzkou snažil urovnat vlekoucí se spor mezi oběma "ženami spravedlnosti Marvanovou a ministryní spravedlnosti Válkovou. "Jsem rád, že jsme dospěli k dohodě. V podstatě jsme se domluvili, že od úterý nastoupí na ministerstvo spravedlnosti do pozice prvního náměstka pan doktor Pelikán, zároveň jsem paní doktorce Marvanové nabídl, aby mi radila ohledně legislativních věcí v parlamentu a taky v resortu," řekl Babiš. "Věřím, že s ní budu spolupracovat nadále," dodal.

Ministryně Válková řešení situace označila za optimální. Jádrem sporu podle ní bylo, že Marvanová nerespektovala její pozici šéfky ministerstva. "A volila postupy i metody toho jednání jiné, než já jsem volila," uvedla Válková.

Marvanová: Budu působit jako advokátka

Pelikán je prý pro Marvanovou zárukou pokračování kroků, které na ministerstvu započala. Jenže právě kvůli navrhovaným změnám patrně skončila... Na serveru idnes.cz uvedla, na její odchod tlačili někteří lidé z exekutorských a advokátských kruhů a prý i od některých soudců, kteří si nepřejí změny. Svého nástupce si však váží jako odborníka i člověka, který se věnoval protikorupčním opatřením. "Takže on je pro mě zárukou, že v těchto věcech bude pokračovat," řekla novinářům Marvanová.

Pokud bude mít ministr financí a šéf hnutí ANO zájem, aby mu radila v legislativních věcech, ráda tak učiní. "K mé budoucnosti bych řekla to, že si každopádně obnovím advokátní praxi, protože ji mám pozastavenou, ale advokátní kancelář běží dál. Budu tedy působit jako advokátka, a pokud pan Babiš, jednotliví poslanci ANO nebo hnutí po mě budou chtít ať už stanoviska, či pomoc s nějakými legislativními projekty či protikorupčními zákony, budu s nimi ráda spolupracovat," dodala Marvanová idnes.cz.

salto ( 3. června 2014 08:37 )

Ona ta paní Marvanová taky není žádný lumen. Už si málokdo vzpomene na to, že se velice aktivně podílela na nastavení pravidel, která vyhovují zločincům a teď by proti tomu chtěla bojovat?

salto ( 3. června 2014 08:34 )

Virtuální realitě, že jo

andreslawicky ( 2. června 2014 18:14 )

Tak hlavně žiju v realitě ty Senegalče v kamionu v UK

andreslawicky ( 2. června 2014 18:13 )

Jasně a vyhrál jsem pronajímám ho takovým lopatám jako ty když přijedou do Prahy a čouhá jim sláma z bot

andreslawicky ( 2. června 2014 18:07 )

Jak říkal Sokol u pořadu u Jílkové až se bude opravdu o něčem rozhodovat tak vy už tam paní Marvanová možná nebudete na místě náměstkyně sedět a smál se asi věděl proč prostě věděl že Marvanová pojede jako blesk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa