Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejšílenější komunistka: Hájí popravu Milady Horákové! Okupace byla pomoc

Poslankyně KSČM Marta Semelová hodnotila v TV proces s Miladou Horákovou, či okupaci sovětskými tanky
Poslankyně KSČM Marta Semelová hodnotila v TV proces s Miladou Horákovou, či okupaci sovětskými tanky  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
17. února 2014
19:05

Komunistická poslankyně Marta Semelová (53) přestřelila. Vyrazila do ČT hájit současnou KSČM, vyjadřovala se však také k temné československé minulosti. K popravě Milady Horákové či okupaci sovětskými tanky. Svými kontroverzními výroky však vyvolala pořádný rozruch. Není to ale poprvé, co víří vody. V roce 2004 hájila i Klementa Gottwalda!

Rudá poslankyně Semelová zhodnotila svérázně palčivé otázky z doby předlistopadové totality. "Každá událost, to co se dělo v minulosti, je třeba vnímat tehdejším pohledem, tehdejší situací," upozorňovala Semelová v ČT. A divákům předvedla, jaký má na řadu historických událostí pohled ona sama.

Semelová: Horáková se přiznala sama

Když přišla řeč na justiční vraždu Milady Horákové, poslanou na šibenici za údajné spiknutí a velezradu, Semelová překvapila. "Milada Horáková se přiznala ke své činnosti... O tom dost pochybuju, že to byla vynucená přiznání," pronesla Semelová v pořadu Hyde Park s vážnou tváří. Jde sice podle ní o smutnou událost, ale doufá, že to jednou vyhodnotí "objektivní historici"...

Za tohle vyjádření přitom míří na hlavu Semelové trestní oznámení - od sdružení ProtiAlt. "Těmito výroky zpochybňovala a bagatelizovala zločiny, spáchané komunistický režimem na svých odpůrcích," stojí v oznámení. "Naprosto bagatelizuje oběť Milady Horákové. Ačkoliv bylo prokázané, že její přiznání bylo vynucené, ona si s jízlivým úsměvem dovoluje tvrdit, že se přiznala a provaz si vlastně zasloužila," vysvětlil pak serveru lidovky.cz Dušan Makovský z tohoto sdružení.

Semelová však obhajovala komunistickou éru již v minulosti. Třeba při oslavném projevu k výročí úmrtí Klementa Gottwalda v roce 2004, po kterém však měla také potíže. Učila totiž tehdy na základní škole, kde udělal reportáž redaktor Respektu Jan Kovalík. Jmenovala se "Krásné šibenice Marty S. - Co s paní učitelkou, která říká, že v 50. letech vládla spravedlnost". Semelová musela skončit v komisi pro výchovu a vzdělávání Prahy 12 a prověřovala ji i školní inspekce - zda svými názory neovlivňuje žáky. Pochybení nenašla.

Poslední slova Milady Horákové

V jednom má však Semelová pravdu. Poprava Milady Horákové je skutečně velmi smutný příběh z české historie. Právnička a politička Horáková (1901-1950) se účastnila protinacistického odboje, byla kvůli němu vězněna v koncentračních táborech. Přesto byla v roce 1949 zatčena a odsouzena k trestu smrti. Poprava Horákové proběhla na dvoře pankrácké věznice. Poslední slova Horákové zněla: "Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to..." Údajná zrádkyně režimu Horáková měla být hlavou spikleneckého centra, donášejícího nepřátelským (kapitalistickým) agentům. Po revoluci byla rehabilitována.

Semelová: Okupace sovětskými vojsky? To byla přece pomoc...

O hrůzách komunismu se přitom v poslední době hovoří více než dříve i v souvislosti s úmrtím Vasila Biľaka (†96), posledního zesnulého žijícího signatáře zvacího dopisu pro sovětského diktátora Brežněva. Zrádci Biľak a spol. prosili SSSR, aby zasáhlo proti rodící se kontrarevoluci - pražskému jaru, které slibovalo v totalitním Československu uvolnění poměrů. "Byl to významný politik Československa. Pro mě to byla pozitivní postava," pronesla v ČT Semelová na Biľakovu adresu.

Co na tom, že pozval do vlasti tanky Varšavské smlouvy a nastalo tvrdé období normalizace. Semelová si však o jeho činu a následných událostech myslí své: "Já bych to v žádném případě nenazvala okupací. To, že sem vstoupila vojska... Nazvala bych to internacionální pomocí, která ovšem nám jako komunistické straně a komunistickému hnutí do budoucna udělala mnohé problémy s tím, jak se lidé dívali na komunistickou stranu..."

Další výroky Marty Semelové

"Tady se zveličují represe, ale nemluví se o úspěších, které tu byly. Ekonomika, vyspělý průmysl, zemědělství soběstačné, teď dovážíme nekvalitní potraviny a zemědělci jsou na dlažbě. Bylo tady rozvinuté školství, podívejte se, kam to dospělo za těch 24 let, kdy jsme s tou kvalitou šli prudce dolů... Kultura. Místo kultury je tady vulgarita, morálka pokleslá atd."

"Když sleduju, kdo byl takzvanou obětí komunistického režimu, tak to kolikrát vypadá, že obětí je víc lidí, než má tato země obyvatel. Takže tato čísla jsou značně nadsazená."

"Pořád se mluví o tisících lidí, kteří nemohli z politických důvodů studovat. Já to slyším třeba ve sněmovně, kde mnozí poslanci z pravicových řad jsou ověšeni tituly před i za jménem. A ty tituly mají právě ze socialistického školství, tehdy ještě na vysoké úrovni. A právě tito lidé, kteří nakonec i jezdili do zahraničí, mluví o tom, že se za nás nesmělo studovat. Já si myslím, že je to velice zjednodušený pohled a že bychom se na to měli dívat objektivněji."

"Spolupracovník StB pro mě není známka toho, že by to byl někdo neslušný.. Mě zajímá jaký je to člověk jaké uplatnění může dnes najít."

"Fašismus, to je režim, který je založen na nadřazenosti, režim, který nás tu měl vyhubit. Komunismus za prvé tady nebyl, byl tady socialismus. Za druhé většinou toho, co tady dělal před listopadem, se dělalo pro většinu lidí. Tohle srovnání já naprosto odmítám."

villi ( 9. ledna 2016 18:50 )

AŤ ŽIJE KSČM !!! KSČM JE PRAVDA !!! KDO NECHCE SLYŠET PRAVDU JE ZLOČINEC,ROZVRACEČ A VLASTIZRÁDCE !!! DANĚ,PRÁCI,ŽIVOTY A JISTOTY VÁM NEBEROU KOMUNISTÉ !!! CHCETE SI DÁL UTAHOVAT OPASKY???

marmat ( 18. února 2014 22:05 )

ALE KSČ + KSČM JO

rolpa ( 18. února 2014 18:44 )

Dějiny nelžou

itartas ( 18. února 2014 18:25 )

Ono jde o to, že existuje dvojí historie, ta co je pro učebnice a ta opravdová, která je na hony daleko od té učebnicové a o které se nikde nic moc nepíše. Pouze ti co se zajímají o to, jak to doopravdy všechno bylo, hledají, pátrají a čtou a pak s hrůzou zjistí, jak to všechno bylo a vlastně je!!!! Já jsem to udělala a během relativně krátkého času jsem úplně překopala svůj světonázor.

itartas ( 18. února 2014 18:20 )

jity..já bych odpověděla stejně, ty ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa