Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Staromák proti komunistům: Co jim vzkázali Vetchý, Schwarzenberg a Němcová?

Autor: vlb - 
25. února 2014
21:17

Na akci „Bez komunismu“ k 66. výročí nástupu komunistické moci v úterý večer na Staroměstské náměstí v Praze dorazily stovky lidí. Nechyběli ani politici, například Miroslava Němcová (61, ODS) nebo Karel Schwarzenberg (76, TOP 09).  

Účastníci setkání si vytvořením světelného řetězu symbolicky připomněli na deset tisíc obětí komunistického režimu v Československu a zároveň uctili oběti aktuální politické krize na Ukrajině.

„Nejste v tom sami a společně to zvládneme,“ vzkázala na Ukrajinu například bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová. Ta také přítomným doporučila k přečtení knihu Celý život od Jana Zábrany. Autor v ní prý popisuje těžký život za komunismu lépe než učebnice dějepisu.

To Karel Schwarzenberg zavzpomínal na své mládí a nástup komunistů. Zároveň varoval mladé. „Svoboda, právo a demokracie jsou vždy v ohrožení a každá generace o ně bude muset bojovat,“ řekl ve svém projevu a běžel si koupit placku „Nikdy nezapomeneme,“ kterou si hned připnul. Ačkoli stojí 50 korun, dal za ni rovnou stovku.

Herec Ondřej Vetchý se pak pozastavil nad tím, že komunisté dostávají tolik prostoru v médiích. „Budu muset s komunisty bojovat i v době míru a demokracie? To jsem nečekal a považuji to za velké zklamání demokratických stran, že jim to umožnily,“ rýpl si do velkých politických stran.

Video Co vzkázal Ondřej Vetchý komunistům - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

johny1l ( 27. února 2014 08:33 )

Máte právo na svůj názor, jako každý jiný zde. V tom je první rozdíl o proti komunizmu a ten naprosto zásadní, víte?? Všechno co jste vyjmenoval byla možná pravda, ale spíš tak napůl. Komunistický režim byl především o manipulaci společnosti. Pokud jste nebyl ve špičce vedení. Nikdy jste doopravdy nemohl vědět, co se děje za oponou..Mohl by jste namítnout, že Vás to nemuselo zajímat. Protože bylo co do huby a mohl jste to spláchnout naší plzničkou. Problém Vás (falešných pamětníků), je v tom, že si vybíráte vždy to nejlepší. Za to se na vás nemůže nikdo zlobit. Je to typická lidská vlastnost, to nepříjemné rychle zapomenout. Přes to všechno úžasné a skvěle co si pamatujete. Je problém především v tom. Že komunismus zkrachoval, víte?? Ta rádoby mírná revoluce, byla pouze o tom, že unavený a neschopný režim odevzdal vládu, protože už prostě už nemohl. Tak se Vás ptám. Proč opakovat znova něco co selhalo? Tak to v historii lidí už chodí. Něco se vyzkouší a jde se dál. Pokud by jsme se neustále měli vracet a dopouštět stejných chyb. Mohli by jsme se rovnou vrátit ke kmenovému společenství, víte?? Situace v naší republice není příjemná, ale co se třeba podívat do Afriky, kde lidi musí žrát mouchy a plácat si domy z kravských ho*en? Myslím, že by s Vámi hned měnili....A shrnutí. Ono to není o režimu o rudém nebo o modrém. Jde o to, že planeta je přelidněná. 7 000 000 000 lidí, víte?? A proto už to nemůže být ani lepší, dokud se nepřijde z něčím novým a zásadním. Situace ve světě je prostě statisticky nezvladatelná. Tak vás všechny vyzývám. Přestaňte pořád dokola řešit tyhle naše žabo-myší války. A soustřeď me se na to, jak společně vyřešit mnohem větší problémy, které přesahují nás všechny. Dekuji za váš názor a děkuji za přečtení mého.

itartas ( 26. února 2014 21:33 )

itartas ( 26. února 2014 21:31 )

itartas ( 26. února 2014 20:16 )

Smutné na tom je, že svět zachvátilo zlo jako rakovina a není možné ho vymýtit. Lidi jsou zubožení, unavení, znechucení a o to jde udolat lidstvo, aby bylo povolnějším až přijdou ti praví zachránci, kteří nás zachrání. A všichni budou souhlasit jenom, aby už měli klid.

itartas ( 26. února 2014 20:10 )

jez...to víš, že bude vrácen. Bude shozen násilně, jako kdysi shazovali Gottwaldy a Staliny. Porád dokola se to opakuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa