Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oživlý Bohuslav Sobotka pro Blesk: Připadám si jako zombie!

Autor: Vladimír Barák - 
31. října 2013
06:59

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přežil politickou popravu. V sobotu se za jeho zády Michal Hašek, Jeroným Tejc, Milan Chovanec, Jiří Zimola a Zdeněk Škromach sešli s prezidentem Zemanem. Není jasné čeho se schůzka týkala. Co si o tom myslí sám Sobotka, který měl být nejspíš brzy sesazen ze svého trůnu?

Přežil jste puč ve vlastní straně. Jak se cítíte?

Jsem vlastně takové politické zombie. Přežil jsem popravu, kterou na mě připravili kolegové na jednání předsednictva, ale popravdě se cítím velice dobře.

Právě to mě překvapuje...

Protože mě nabíjí ta obrovská vlna solidarity. Podporují mě nejen členové a sympatizanti ČSSD, ale i další lidé. Těší mě, že někomu stojím za to, aby hájil názory, které se snažím ve straně prosazovat.

Jak vás podporuje rodina?

Nebýt mých nejbližších, vůbec netuším, kde a jak bych na tom byl. Vždyť manželka a moji dva malí synové mě přišli podpořit i na demonstraci na Hradčanském náměstí, kterou svolali mí příznivci.

Pan Hašek nakonec přiznal, že v Lánech u pana prezidenta byl. Je to podle vás zrádce?

Vůbec nechápu, proč nejen pan kolega Hašek, ale i další účastníci schůzky tak dlouho mlžili. Opakovaně jsme se na tu schůzku ptali na předsednictvu, na jednání poslaneckého klubu a oni se neustále vytáčeli a nebyli schopni říct jasné slovo.

Třeba se báli…

Pokud se na té schůzce neodehrávalo nic špatného a nekalého, tak neměli čeho. To, co mi přijde zvláštní, je, že na schůzku s prezidentem jeli beze mě, předsedy strany. A za mými zády.

Měli by být potrestáni?

Není ani tak nejhorší sama schůzka, jako spíše to, co následovalo po ní. Tedy ta plánovaná a promyšlená poprava mé osoby na předsednictvu. Sociální demokracii to strašně poškodilo a zhoršilo to náš kredit u veřejnosti.

A ten trest?

Měli by jednoznačně vyvodit osobní zodpovědnost.

Po volbách jste vyjádřil přání sejít se s panem prezidentem. Stále o to stojíte?

Jakmile se uklidní situace v ČSSD, rád bych pana prezidenta viděl a mezi čtyřma očima si vše vyříkal.

Klíčové má být jednání ústředního výboru strany příští neděli. Co se po něm dozvíme?

Že sociální demokracie má jen jednu hlavu. Že skončila schizofrenie, která tady byla v posledních měsících a letech, a bude jasný vyjednávací tým, který povede jednání o vládě.

Video Bohuslav Sobotka: Jsem politická zombie - Petr Soukup, Vladimír Barák
Video se připravuje ...

rivombrosa ( 31. října 2013 23:03 )

Ale to se přece nevylučuje! Já to pochopila dobře, bez obav lynxi, a ze jim jde všem bez výjimky o koryta je jasné, ale o tom nebyla řeč, tos zase pochopil špatně ty. 

zabibol ( 31. října 2013 18:36 )

Socbolševičtí lemplové:jenom do sebe.

lukreciaborgia ( 31. října 2013 12:22 )

Takže je to jasné:ministr zahraničí Diensbier /to je zákulisní hráč/,ministr financí Babiš,ministr vnitra Kalousek /tam ještě nebyl/,něco pro pánbíčkáře za restituce a máme novou vládu.Panebože za co???

kukuku ( 31. října 2013 11:29 )

Jenom Bohouška, jak stříká šlehačku na dominu si nedovedu představit, jinak se vším souhlasím.

kukuku ( 31. října 2013 11:27 )

Já myslím, že ta štvanice je živena pražskými medii, která jsou služkou pravice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa