Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

NÁZOR: I Hašek občas nelže! Sobotka volby skutečně nevyhrál

Hašek je Pinokio, ale Sobotka je taky pěkný bezpáteřník
Hašek je Pinokio, ale Sobotka je taky pěkný bezpáteřník  (Autor: ČTK, Blesk)
Autor: Aleš Půček - 
30. října 2013
16:04

Usvědčený lhář Michal "Pinokio" Hašek udělal ze Sobotky v mnoha očích symbol demokracie. Jenomže Sobotka není žádný hrdina, ale realista. Když se mu to hodilo, věrně sloužil Zemanovi, Grossovi či Paroubkovi.

Po naprosto zbabraném puči, který předvedl Michal "od teď už navždy Pinokio" Hašek, který neuvěřitelně hloupě opakovaně lhal o své schůzce se Zemanem,  může působit předseda ČSSD Sobotka čistý jako lilie. Realita je ale jiná. I když puč na Sobotku vzbudil v mnoha lidech lítost a sympatie, on sám během sedmnácti let v Parlamentu žádným přehnaným sentimentem netrpěl.

Za tu dobu stihl tento nově objevený idol kavárenských ctitelů pravdy a lásky sloužit Zemanovi, kterého posléze podrazil v prezidentské volbě v roce 2003, Grossovi pověstnému svým zázračným zbohatnutím i Paroubkovi. Vyvážel se na jejich zádech, věrně jim sloužil a na jejich politických porážkách se dokázal vždy posunout o něco výš.

I Hašek občas nelže. Sobotka volby skutečně nevyhrál

Žádné vznešené ideály, ale čirý politický kalkul. Tento svůj smysl pro realismus ovšem nedokázal v politice přenést mimo osu své vlastní kariéry. Jako ministr financí zvládl v době rekordního hospodářského růstu nasekat rekordní schodek a dokonce i usvědčený lhář Michal "Pinokio" Hašek má v jednom pravdu. Jako volební lídr selhal.

Sociální demokracii nedokázal dovézt po 8 letech v opozici k volebnímu vítězství, které by jí umožnilo stát se hlavní silou politické scény. Sobotka volby prohrál. Haškův puč a lži jsou neomluvitelné a ve vrcholové politice by měl skončit, Sobotka ovšem pro ČSSD žádnou výhrou není.  Až opadnou emoce, bude si sociální demokracie muset vybrat, zda si zvolí skutečného lídra, nebo ponechá v čele ukřivděného kariéristu, kterého je lidem dočasně líto.

scaramonte ( 9. listopadu 2013 21:14 )

Ne, tomu nerozumíš. Nebylo to tak furt, ale až poté co mu ukázali přiznání Chovance - skutečnýho podrazáka a dvojkolku-agenta. pak už zapírat neměl - to je pravda. Měl vyvalit oči a říct pravdu: "Vidíte to co já, paní redaktorko!?!? Tenhle ten z ... ten Chovanec, ten ... vždy´t to byl on co nás donutil přísahat mlčet o schůzce ... prej že konaný v nevhodný chvílí .. to je teda ... no nic, kde jsem to skončili?" A pokračovat jako by nic. Večer pak stačilo vydat prohlášení že se stal obětí cílené provokace vedené Sobotkou a jeho agentem Chovancem, který ho o zdvořilostní schůzce s prezidentem spravil, ačkoliv jiné nutil k mlčenlivosti s cílem udělat z toho "puč na předsedu".

dajana ( 31. října 2013 00:41 )

Hašek a spol,svou nedočkavostí a neprozřetelností, promarnili svou velkou šanci a to,jak vše provedli ,je neodpustitelné diletantství v době,kdy jim jde o každý hlas na utvoření slušné vlády.O tom,že skvěle nahrál na smeč, ne moc schopnému a férovému Sobotkovi,ani nemluvě.Sobotka nevyhrál volby,nevyhrál by ani na sjezdu strany,ale teď je bohužel KING a s ním i Šláfenbergův Dinsbier a šklebák Špidla!!!To je Sobotkova elita,je mě z toho smutno.O Zemanovi jsem si myslela,že je dobrý prognostik,ale toto......???!!!!!Zklamala jsem se v lidech,kteří mě byli v té bandě sympatičtí.Moc si rozmyslím,zda je ještě někdy budu volit,i teď jsem hlavně kvůli Sobotkovi byla silně na vážkách a chtěla jsem volit Piráty.Jsou mladí a líbí se mě jejich názory.Nebo budu raději sedět doma u kafíčka.

laetitia ( 30. října 2013 22:15 )

Velice dobře napsáno ! Holt máme fakt málo koryt a hodně prasat.....

alespucek ( 30. října 2013 22:06 )

resp. víceménně shodnem. Nevěřím, že byl Hašek iniciátorem toho pokusu o převrat.

alespucek ( 30. října 2013 22:04 )

Až na tu poslední větu se shodnem. V nějakou emancipaci asi nikdo nevěřil, spíš chtěli získat musí získat kontrolu na rozdělení moci s babišem a podcenili Sobotkovu schopnost přežít. Ale to nic nemění na závěru článku, že Sobotka není schopný vyhrát (skutečně vyhrát) volby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa