Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman: V Česku máme zbytečně moc kosmetiček i právníků!

Miloše Zemana doprovodila na cestu po Moravskoslezském kraji manželka Ivana
Miloše Zemana doprovodila na cestu po Moravskoslezském kraji manželka Ivana  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
1. října 2013
13:30

Miloš Zeman vyrazil na návštěvu Ostravy, kterou zmítají obavy horníků o živobytí. Nasnadě tak byla samozřejmě otázka nezaměstnanosti. Zeman se nechal slyšet, že Česko má moc právníků, ale třeba také kosmetiček. A neopomněl si jako již tradičně rýpnout do kulturních antropologů.

Česko podle Zemana v posledních 20 letech "strašlivě podcenilo" technické vzdělávání. V minulém období byl podle něj podceňován přínos průmyslu a byly upřednostňovány služby. Kvůli tomu však má podle prezidenta zeě problémy s rostoucí nezaměstnaností. "Díky tomu máme hodně právníků, hodně ekonomů, poněkud málo techniků, poněkud málo inženýrů a dámy prominou, máme i poněkud zbytečně mnoho kosmetiček," uvedl Zeman. "To, co nám chybí, je to technické, případně přírodovědní vzdělání," dodal.

Právě podpora technického vzdělání by podle Zemana mohla pomoci zaměstnanosti. Prezident to řekl při setkání s členy moravskoslezského zastupitelstva, kterým zahájil svou třídenní návštěvu Moravskoslezského kraje. Severní Morava a Slezsko je přitom regionem s druhou nejvyšší nezaměstnaností v zemi, která v srpnu dosáhla 9,7 procenta. Kvůli plánovanému uzavření Dolu Paskov se navíc očekává její zvýšení.

"Chcete-li odstranit nezaměstnanost, dobrá, přitahujte zahraniční investory, ale ti nebudou jako pracovní sílu najímat kulturní antropology. Dělejte něco s domácím školstvím, aby pak byla připravena kvalifikovaná pracovní síla," upozornil Zeman zastupitele. A připomněl, že během své návštěvy vyrazí i do úspěšných podniků jako je třeba společnost Vítkovice Machinery Group. Označil ji dokonce za "ostrůvek pozitivní deviace". "Vymlouvání se na ekonomickou krizi je někdy čiročirý alibismus, protože krize není jenom hrozba, krize je také příležitost, výzva k inovacím a výzva k aktivitě," dodal pak Zeman.

dsmann ( 2. října 2013 13:40 )

Slevové portály jsou jen dalším způsobem reklamy, ty "že se moc neuživí"

dsmann ( 2. října 2013 13:39 )

jana999 ( 2. října 2013 10:22 )

35 letá je starší paní?

jana999 ( 2. října 2013 10:21 )

já nemám ráda ani jednoho, ale na rozdíl od kárla, který svou pracovní dobu prochrápe, miloš maká, klidně by si mohl užívat čtyři roky na hradě, jako klaus a vyprdnout se na ježdění po republice a hledat východisko z toho marastu

jana999 ( 2. října 2013 10:18 )

tak ti hloupí mladí z toho devastovanýho školství volili číra, ačkoliv jsem zemana volila až v druhém kolu a to z těžkým srdcem, dnes uznávám, že je zatím jediný president, který se snaží aspoň mít přehled co se děje, mohl by si klidně užívat na hradě a vykašlat se na ježdění po státě,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa