Práce v zahraničí a podpora

* Pracoval jsem několik let v Anglii. Po návratu si chci požádat o podporu. Z čeho se mi bude vypočítávat?

Pokud jste pracoval v posledních letech v Anglii, doporučuji požádat o dávky v nezaměstnanosti zde. Pokud splníte podmínky pro vznik nároku, můžete požádat po čtyřech týdnech evidence o tzv. transfer dávek do ČR (nezaměstnaná osoba má možnost hledat práci v jiném členském státě a nadále pobírat dávky v nezaměstnanosti od státu posledního zaměstnání).

V případě, že o dávky v nezaměstnanosti požádáte po příjezdu do České republiky, musíte počítat s tím, že úřad práce bude zjišťovat, zda je k výplatě dávek kompetentní. V případě, že splníte podmínky, bude vám podpora v nezaměstnanosti vypočtena po doložení formuláře E301/U1/SEDu z průměrného výdělku z posledního zaměstnání nebo posledního vyměřovacího základu.

* Chystám se do zahraničí a dávám výpověď v práci. Je možné, aby mi úřad práce podporu posílal do ciziny?

Po čtyřech týdnech vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání na kontaktním pracovišti úřadu práce v ČR můžete požádat o tzv. transfer dávek do země EU nebo EHP (nezaměstnaná osoba má možnost hledat práci v jiném členském státě a nadále pobírat dávky v nezaměstnanosti od státu posledního zaměstnání).

Podpora a absolventi

* Jsem absolvent a nemám žádnou praxi, tedy ani žádnou podporu. Co bude dál? Teď za mě všechno platí rodiče, včetně dojíždění na pohovory i úřad práce.

Doporučuji požádat o individuální poradenství, které vám pomůže vyřešit situaci v oblasti trhu práce (např. možnost zařazení do některého z programů pro absolventy). S finanční situací vám budou nápomocni na oddělení nepojistných sociálních dávek, kde máte možnost podat žádosti o sociální dávky.

* Jsem absolvent bez praxe a na podporu nemám nárok. Žiji s rodiči. Mám nárok na nějaké sociální dávky?

Všeobecně můžete podat některé žádosti hmotné nouze, např. příspěvek na živobytí. Je ale nutné počítat s tím, že se při těchto dávkách posuzují příjmy společně žijících osob. Pokud žijete s rodiči, kteří mají pravidelný příjem, je možné, že podmínku pro přiznání dávky nesplníte.

Nárok na podporu

* Čtyři měsíce jsem brala podporu. Pak jsem byla tři měsíce zaměstnaná, ale firma mě propustila. Mám znovu nárok na podporu?

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a získal zaměstnáním dobu důchodového pojištění v délce alespoň 3 měsíce, má nárok na podporu znovu po celou podpůrčí dobu. Musí zároveň splnit i tu základní podmínku doby důchodového pojištění – 12 měsíců v posledních dvou letech před podáním žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

* Jak dlouho musím být zaměstnaná, abych měla nárok na podporu?

Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který v posledních dvou letech před podáním žádosti o podporu v nezaměstnanosti získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců a ke dni, kdy má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu. Doba důchodového pojištění nemusí být jen od jednoho zaměstnavatele, doby se sčítají.

* Co se stane, když jsem pobírala podporu, našla si práci, ale propustili mě ve zkušební době? 

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a získal zaměstnáním dobu důchodového pojištění v délce alespoň 3 měsíce, má nárok na podporu znovu po celou podpůrčí dobu. Pokud je získaná doba důchodového pojištění kratší, vznikne nárok na dočerpání podpůrčí doby z předcházející evidence.

Pokud podpůrčí dobu v průběhu evidence vyčerpal, vznikne nový nárok pouze v tom případě, že po uplynutí vyčerpané podpůrčí doby získal dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců. Musí zároveň splnit i tu základní podmínku doby důchodového pojištění – 12 měsíců v posledních dvou letech před podáním žádosti o podporu v nezaměstnanosti.