ONLINE CHAT
Dobrý den je naka cesta jak dostat z byvaleho zamestnavatele , dlužne vyplaty a odstupne . Dluh činí 170 000 kač, prosim o radu ? děkuji ...(mirek)
Foto
Dobrý den, ano jedná se o tzv. insolvenci, čili platební neschopnost zaměstnavatele. Obraťte se na příslušnou pobočku ÚP a tam byste měl dostat informace, jak postupvat v tomto konkrétním případě.
Dobrý den, 15 měsíců jsem se starala o osobu blízkou a po celou dobu jsem byla vedena na úřadu práce. V březnu tato osoba umřela a já jsem zůstala dále vedena na úřadu práce bez podpory v nezaměstnanosti. nyní jsem zjistila, že bych měla na podporu nárok.Je možné o ni požádat dodatečně?(Lenka)
Foto
Dobrý den, pokud Vám vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti, můžete ji dostat i zpětně.
Dobrý den, v měsíci listopadu mi skončí podpora v nezaměstnanosti, bohužel se mi nedaří najít práci, žiji sama, měla bych nárok na nějaké sociální dávky, jaké a kde si o ně požádat?Děkuji za odpověď.(Ivana Babincová, Ostrava)
Foto
Dobrý den, dávky ze systému hmotné nouze i státní sociální podpory vyplácí příslušná pobočka ÚP. Obraťte se tedy přímo tam. Jinak kompletní seznam jednolivých dávek najdete na www.mpsv.cz záložka státní sociální podpora a pomoc v hmotné nouzi.
Dobrý den, syn ukončil studium 4. ročníkem střední školy. Maturoval až v září a maturitu nesložil. Nyní si hledá zaměstnání, zatím neúspěšně. Nahlásil se na úřadu práce. Má nárok na podporu v nezaměstnanosti?(Marta)
Foto
Dobrý den, nárok na podporu v nezaměstnanosti vzniká, jestliže člověk odporacoval v uplynulých dvou letech alespoň 12 měsíců. Do této doby se započítávají i krátkodobé pracovní poměry, například dohoda o pracovní činnosti. Musí jít o prcovní poměr, který zakládá účast na důchodovém pojištění. Pokud tomu tak není, dotyčný podporu nedostane, ale může být veden jako uchazeč o zaměstnání a ÚP se mu bude maximálně věnovat. Doba, po kterou bude veden v evidenci se mu započítává do důchodového pojištění a stát za něj hradí zdravotní pojištění. Protože jsou absolventi jednou z rizikových skupin na trhu práce, je pro ně určen nový projekt ÚP zaměřený na podporu jejich zaměstnávání a získání praxe. Pokud firma takového člověka zaměstná, může na něj dostat příspěvky. Doporučuji Vám, zeptat se na příslušné pobočce ÚP, jaké jsou možnosti právě ve Vašem regionu.
Dobrý den,kolik si můžu vydělat když jsem na úp.(martin)
Foto
Dobrý den, pokud jste veden jako uchazeč o zaměstnání, můžete si během této doby přivydělat. A to max. do výše poloviny minimální mzdy, v současné době je to 4 250 Kč. Pokud pobíráte podporu v nezaměstnanosti, bude Vám její výplata na dobu, kdy si budete přivydělávat, pozastavena. Jakmile přivýdělek skončí, budete opět dostávat podporu v nezaměstnanosti. V každém případě je nutné, abyste takovou činnost ÚP nahlásil.
Rozvedla jsem se, a teď jsem na čtyřletou dceru sama. Pracuji na směny, a tak když zaplatím hlídájní, nic moc mi nezbyde. Zaměstnavatel nechce o změně pracovní doby ani slyšet a poradil mi, abych dala výpověď. Já mám ale strach, že kvůli tomu budu mít krácenou podporu. Kamarádka mi ale říkala, že když z práce odejdu z vážných rodinných důvodů, podpora se mi nekrátí. Jak a komu ale musím dokládat ty vážné rodinné důvody? A patří do nich péče o malé dítě?(andrea)
Foto
Dobrý den, zaměstnavatel je v první řadě povinen, pokud pečujete o dítě do sedmi let, upravit Vám na Vaši žádost pracovní dobu. V případě, že se s ním nemůžete dohodnout, doporučuji dát výpověď dohodou a už do této výpovědi uvést, že je to proto, že pečujete o malé dítě a zaměstnavatel Vám neumožnil změnu pracovní doby. V tomto případě bude ÚP brát tento důvod jako vážný a podporu Vám krátit nebude.
Dobrý den, mám pracovní smlouvu do 9.12.2013, 28.11. odcházím na mateřskou dovolenou, musím se nahlási na uřad prace?nebo stačí až po mateřské, až si budu žádat o rodičovský příspěvek na 3 roky?(Katka F.)
Foto
Dobrý den, rozhodně si teď užijte miminka a nechte hledání práce až po ukončení rodičovské dovolené. Není tedy nutné, hlásit se do evidence ještě před porodem. Během pobírání peněžité pomoci v mateřství Vám půjdou dávky z nemocenského pojištění. Po uplynutí mateřské dovolené bude třeba zajít na ÚP, abyste si vyřídila rodičovský příspěvek. Po uplynutí rodičovské dovolené se pak můžete nechat zavést do evidence jako uchazeč o zaměstnání. Ať vše dobře dopadne.
Je Pravda, ze pri pobirani roicovskeho prizpevku mohou na me chodit kontroly z uradu prace, zda jsme v miste trvaleho bydliste? Mame s manzelem kazdy jine trvale bydliste a take jsem z cech a manzela mam s trvalym pobytem na morave, kde je I tchyne, ktera me pomaha. No a v posledni rade mam 76 let stareho tatinka po operaci, tak casto se synem travime cas I unej, ptam se proto, ze me to bylo pri prvni predbezne schuzce receno, tak jen nevim co si o tom mam myslet, a jestli znamema brat rodicovskou nehnout se z domu. Pravdepodobne duvod, proc me takto urednice upozornovala, je to ze jsem ze zdravotnich duvodu musela porodit v zahranici. Je to duvod byt podzvysenou kontrolou uradu? Udelala jsme snad neco spatneho? Dekuji za odpoved(Vera Zouharova,Plzen)
Foto
Dobrý den, pokud jste doma s dítětem a pobíráte rodičovský příspěvek, rozhodně není nutné, abyste byla jen na jednom místě. Klidně cestujte, Během jeho pobírání si dokonce můžete neomezeně přivydělat. Podmínkou je, že musíte zajistit celodenní, řádnou a osobní péči o dítě.
DOBRY DEN PROSIM ZAJIMALO BY MĚ JAK SE MI BUDE JEDNOU POČITAT DUCHOD--MAM ČASTEČNY DUCHOD 5000KČ JE MI 50LET A PRACI JSEM SEHNALA POUZE NA DOHODU KDE SI MUŽU VYDĚLAT DO 4000KČ. DĚKUJI.D.(DARINA )
Foto
Dobrý den, toto je dotaz spíše na příslušnou pobočku Okresní správy sociálního zabezpečení.
Může jít na pracovní úřad OSVČ,když je bez práce a má dluhy?(David)
Foto
Dobrý den, samozřejmě může. Ale pokud jde o získání podpory v nezaměstnanosti, je třeba splnit základní podmínku - v uplynulých dvou letech odpracovat minimálně 12 měsíců.
Jsem OSVČ, v loňském roce jsem měl ztrátu a letos to vypadá podobně. Proto uvažuji o ukončení nebo přerušení podnikání. Jaká mi bude vyměřena podpora v nezaměstnanosti?(marcipa)
Foto
Dobrý den, v případě, že se jedná o činnost zakládající účast na důchdovém pojištění, můžete si po ukončení podnikání zažádat o podporu v nezaměstnanosti. Jeji výše pak bude vycházet z Vašich předchozích příjmů.
Jsem vedená na úřadě práce. Uvažuji, že začnu podnikat a slyšela jsem o tom, že můžu dostat nějaké peníze na rozjezd podnikání. Když jsem se ale ptala úřednice, jak peníze získat, tak mi řekla, že nic takového neexistuje, a že si to novináři vymysleli. Takco je vlastně pravda?(simona)
Foto
Dobrý den, je to pravda. Jedná se o vytvoření tzv. společensky účelného pracovního místa za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti. Podmínkou je, že musíte předložit podnikatelský plán a ten musí být životaschopný, smysluplný a musí Vás jednoduše řečeno - uživit. Na ÚP je pak posouzení, zda Vámi navržená činnost odpovídá požadavkům trhu práce v regionu a zda je perspektivní. Pokud ano, můžete dostat příspěvek na rozjezd podnikání. Činnost musíte provozovat minimálně jeden rok.
dobry den chci se zeptat jak jeto kdyby mi nedaly započtovy list zaměstnavatel a chtela bych brad potporu(denisa)
Foto
Zápočtový list máte právo dostat a můžete ho i vymáhat. Pokud jde o přiznání podpory v nezaměstnanosti, má ÚP oprávnění vyžádat si od České správy soc. zapezpečení informaci, zda Vaše činnost zakládala účast na důchodovém pojištění. Osloví i Vašeho zaměstnavatele s žádostí o doložení Vašeho předchozího příjmu. Pokud zaměstnavatel nekomunikuje, bude se výše podpory vypočítávat z průměrné mzdy v národním hospodářství (dnes 14 157 Kč).
dobry den ,prosim jak se vypocitava podpora jestli jsem se starala o osobu blizkou asi 12 let je mi 56 let jak mam postupovat , na uradu prace jestli ze mam i ja zdravotni potize co vse musim tam mit dekuji lada(ladka)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě by se pravděpodobně výše podpory v nezaměstnanosti vypočítala z průměrné mzdy v národním hospodářství (dnes 14 157 Kč). Je ale nutné, abyste doložila, že jste skutečně byla po celou dobu pečující osobou. Pokud máte jakékoli zdravotní omezení, nezapomeňte to sdělit ÚP při žádosti o zapsání do evidence. ÚP se Vám poté bude snažit nabídnout a zprostředkovat práci s ohledem na Váš zdravotní stav. Hodně štěstí.
Dobry den, jiz deset let ziji v zahranici, nepracuji, neplatim si v CR zdravotni ani socialni. Pristi rok se budu vracet zpet. Mam narok na podporu v nezamestnanosti nez si najdu zamestnani? Dekuji(Magdalena)
Foto
Dobrý den, bohužel ve Vašem případě, jestliže si 10 let neplatíte ani zdravotní ani sociální pojištění, nezískáte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Určitě Vám doporučuji, ve Vašem zájmu, pozjišťovat si možnosti o doplacení jak na České správě sociálního zabezpečení, tak i ve Vaší zdravotní pojišťovně. Jde o to, že pokud jste nepracovala ani v zahraničí a neodváděla tam pojištění, které by se Vám mohlo započítat do povinné doby pojištění, můžete mít problémy například v době, kdy budete žádat o důchod či zdravotní péči. Jednou z podmínek na získání podpory v nezaměstnanosti je odpracování minimálně 12ti měsíců v uplynulých dvou letech, před tím, než se člověk nechá zaevidovat jako uchazeč o zaměstnání. Můžete zaevidovat jako zájemce o zaměstnání a ÚP se bude snažit pomoci Vám při hledání nové práce.
Dobrý den, chtěla bych se septat jak jsem na tom s podporou od Úřadu práce, když dostanu odstupné. Děkuji Zuzana(Zuzana)
Foto
Dobrý den, pokud dostanete odstupné, bere ÚP vždy v potaz maximálně tříměsíční odstupné. Poté začíná vyplácet podporu v nezaměstnanosti, pokud na ni uchazeči vznikne nárok a pokud doloží veškeré potřebné doklady a údaje.
Dobrý den, jsem již 5 měsíců nezaměstnaný (po pěti měsících nemám již nárok na podporu v nezaměstnanosti), přítelkyně je na mateřské, která ji nyní také končí (konec září). Zaměstnavatel ji dal výpověď pro nabytečnost. Na jaké podpory máme prosím nárok?(Alhru)
Foto
Dobrý den, při přiznávání jakýchkoli dávek ať už ze systému státní sociální podpory nebo hmotné nouze se bere v potaz příjem všech společně posuzovaných osob a také konkrétní situace rodiny. Ve Vašem případě by mohl přicházet v úvahu například příspěvek na dítě, příplatek na bydlení, doplatek na bydlení nebo třeba příspěvek na živobytí. Ale znovu opakuji, že je třeba individuálně posuzovat finanční i sociální situaci konkrétní rodiny. Doporučuji Vám zajít na příslušnou pobočku ÚP a informovat se na místě. Nebo můžete zkusit i "sociálního poradce" na integrovaném portálu http:///portal.mpsv.cz/soc/poradce.
Dobrý den, po 17 letech ,které jsem odpracovala jsem se dostala na úřad práce z důvodu zániku místa,jsem na ÚP od Srpna tohoto roku,co v případě ,že přijdu do jiného stavu,na co mám nárok a z čeho se mě bude počítat mateřská(kikinka)
Foto
Dobrý den, pro pobírání peněžité pomoci v mateřství je nutné, aby žena byla pojištěná v rámci nemocenského pojištění v uplynulých dvou letech minimálně 270 dní. Pak se její výše vypočítává z předchozího příjmu.
Dobrý den,k dnešnímu dni mi ještě nepřišla podpora.Na úřadě mi řekli že mi přijde okolo 20 dne-dnes je 23.9.2013 a ještě nepřišla.Kdy jí konečně můžu čekat?Děkuji za odpověd Černá(ALENA ČERNÁ)
Foto
Výplatní termíny jednotlivých dávek a podpor v nezaměstnanosti jsou různé. Bohužel neznám podrobnosti ve Vašem případě, ale nejpozději do konce měsíce je ÚP povinen podpory v nezaměstnanosti vyplatit vždy.
Dobrý den. Od 1.8.t.r. jsem vedena na pracovním úřadě. Zaměstnavatel mi dal pětiměsíční odstupné. Myslela jsem, že mi PÚ bude dávat podporu až od 1.1.2014 po dobu 11 měsíců, je mi 58 let. Toto mi potvrdili i na inspektorátu práce. Na PÚ mi řekli, že mi ji začnou vyplácet už po 3 měsících, t.j. od listopadu t.r. po dobu 11 měsíců. Je to správné? Domnívala jsem se, že až po skončení odstupného, zvlášť, když bylo ve výši pětinásobku mého platu. Děkuji za odpověď. (Marie)
Foto
Dobrý den, je možné, že se ve Vašem případě jednalo o ikončení pracovního poměru z důvodu překážky v práci. Pak máte nárok na "odstupné" tzv. 2 plus 3. tedy dostáváte zaplacené dva měsíce, po které už nevykonáváte práci a zbývající tři platy jsou jako odstupné. Tím pádem Vám může ÚP začít vyplácet podporu v nezaměstnanosti už od listopadu 2013.