Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Prezident Zeman v Lidicích: Varoval před holými lebkami

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, red - 
15. června 2013
15:52

Prezident Miloš Zeman se dnes zúčastnil pietní vzpomínky k 71. výročí od vyhlazení Lidic nacistickými vojáky. V parném vedru se osvěžoval vodou a láteřil proti holým lebkám.

"Po ulicích některých měst se houfují tlupy holých lebek vykládajících hesla nápadně podobná heslům nacistickým. Ano, je to jenom zárodek, ale takhle začínal i sám německý nacismus," uvedl. Prezident tím podle všeho narážel na demonstrace, které se v poslední době objevují zejména na severu Čech.

"Falešní nositelé národní výlučnosti nám tvrdí, že máme být hrdi na to, že jsme se někde narodili, ale narodit se není naše zásluha. Máme být hrdi na celoživotní dílo, jak sebe tak svých spoluobčanů," zdůraznil prezident. Falešná hrdost, která vzniká pouhým narozením, podle něj vede mimo jiné k představám národní výlučnosti a nenávisti k cizincům.

Zeman ocení autorku soch lidických dětí

Miloš Zeman udělí při příležitosti státního svátku 28. října státní vyznamenání in memoriam sochařce Marii Uchytilové, která je autorkou sousoší 82 zavražděných lidických dětí. Sochařka si podle něj vyznamenání zaslouží zejména za svojí celoživotní práci. "Nejkrásnější a současně nejsmutnější pomník, který jsem v životě poznal, je pomník lidických dětí," prohlásil Zeman.

Před 71 lety nacisté vypálili Lidice

Lidice nacisté vypálili 10. června 1942. Důvodem bylo domnělé spojení jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Video  Zeman v Lidicích: Náckové jsou hrozba i v dnešní době  - Jan Jedlička, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa