Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalouskovi stoupla hladinka! Lékař varuje: Je čas vyhledat odbornou pomoc

Autor: Jan Exner - 
8. června 2013
15:55

A je po záhadě. Žádná únava, ale opilost způsobila čtvrteční nesrozumitelné drmolení ministra financí Miroslava Kalouska (52, TOP 09) při rozhovoru s novináři. Přiznal dva panáky. Psychiatr Karel Nešpor ale varuje: Možná je čas na léčbu!

S Kalouskem si povídali hned dva novináři. Už v rozhovoru pro Radiožurnál jeho intonace naznačovala, že ministr něco upil. O jeho stavu v pozdějším telefonátu pro server tn.cz už nebylo sporu. Politik nebyl schopný kloudně dokončit jedinou větu. Jindy jasné vyjadřování nahradilo mumlání.

Zpočátku se ještě vymlouval na únavu, tři noci prý nespal. Údajně musel řešit zatopené sklepy rodinného domu v Bechyni.

Včera už ale kápl božskou. „Dal jsem si dva panáky. Totálně mě to odbouralo,“ řekl pro iDnes.cz.

Psychiatr Karel Nešpor věří, že i tak málo dokáže člověka odbourat. „To není málo, obzvlášť pokud panáky byly velké. Mohou udělat i půl promile,“ řekl.

Má ministr bojovat s alkoholismem? To si bez diagnózy Nešpor nedovolí tvrdit.

Možná by se ale politik mohl obrátit na lidi, kteří se s tím úspěšně porvali. Například mezi umělci by jich našel dost. Své o tom ví třeba herec Martin Štolpa. „Jak pozná, že už je to vážný? Každý to má jinak, každý sám musí rozpoznat, kdy už je to moc,“ radí.

Video  Opilý Miroslav Kalousek v rozhovoru pro tn.cz: Sotva mu bylo rozumět  - tn.cz
Video se připravuje ...

Co Kalouskovi radí lékař

Miroslav Kalousek, známý svým pozitivním vztahem k alkoholu, by se měl nad sebou zamyslet a pouvažovat o odborné pomoci. Vyplývá to z rad bohnického primáře Karla Nešpora pro ty, kdo se nedokážou skleničce (či panáku) vyhnout.

Krok 1

„Když se jedná o počínající problém, je možné si o tom něco přečíst, vyhýbat se nebezpečným prostředím, přizpůsobit svůj styl života. Žádná profesionální pomoc ještě v takovém případě není třeba.“

Krok 2

„Pokud je problém závažnější, tak je možné pracovat s anonymními alkoholiky, což je svépomocná účinná organizace.“

Krok 3

„V případě, že ani tyto možnosti nepomohou, nastává ústavní léčba. Ale ani ta ten problém úplně nevyřeší. Nadále je třeba na sobě pracovat.“

Prezident: Virózu mu nepřeju

Na Kalouskovo rýpnutí, že on oproti prezidentovi Miloši Zemanovi nepopírá, že něco popil, včera reagovala i hlava státu. „Pan ministr uvedl, že na rozdíl ode mě to nezapírá. No já pouze suše konstatuji, že jsem tehdy měl v klenotnici 39 stupňů horečky a člověk, který má horečku, se občas opře o zeď, aby neupadl, protože má velmi nepříjemné pocity. Ale já nepřeju panu ministrovi žádnou horečku, ani alkoholickou ani nealkoholickou. Přeji mu vše dobré,“ řekl Zeman.

Video se připravuje ...
Další videa