Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sedm smrtelných hříchů prezidenta Václava Klause

Autor: map, mokk - 
8. března 2013
05:00

„Já v žádném případě netvrdím, že jsem bůh.“ Je to neuvěřitelné, ale to opravdu pronesl Václav Klaus . Otázkou je, co si myslí Bůh… Ten nejvyšší, který každému jednou spočítá jeho hříchy. I Klausovi těch jeho sedm smrtelných.

1. Špinavé peníze

„Je obtížné rozlišit čisté a špinavé peníze, protože to na nich není poznat.“ Klausův výrok z roku 1996 podle mnohých kritiků stojí za vším špatným, co se od listopadu 1989 odehrálo. Za rozbujelou korupcí, rozkrádáním ve velkém, »kmotry« v politice…

2. Ochrana »tunelářů«

„Já odmítám zásadní debatu o tom, co se všechno poztrácelo. Diskutujme hlavně o tom, co se udělalo,“ řekl Klaus v roce 2008. Považuje se za duchovního otce kuponové privatizace, kritici ho ale kvůli jeho postoji mají spíš za patrona »tunelářů«.

Ochrana tunelářů Ochrana tunelářů | Archiv Blesku

3. Odmítání oteplování

„Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci,“ řekl popírač globálního oteplování. A vědci i lední medvědi se mohou jít klouzat – třeba na poslední pořádný ledovec.

Odmítání oteplování Odmítání oteplování | Archiv Blesku

4. Opoziční smlouva

„Pořád někdo démonizuje, a já nevím proč, tzv. opoziční smlouvu, což byl fakticky jen sexy název,“ prohlásil. Voliči ODS se ale v roce 1998 cítili zrazeni: před volbami strana »mobilizovala« proti nástupu ČSSD a pak si s nimi rozdělila pašalíky.

Opoziční smlouva Opoziční smlouva | profimedia.cz

5. O Havlovi jen špatné

„Extrémní levičák, který bořil řád,“ tak nedávno označil Klaus svého předchůdce Havla a jeho éru přirovnal k jakobínské krutovládě ve Francii. Kritici to zhodnotili: Tuší, že na rozdíl od uznávaného Havla on zůstane jen bezvýznamnou figurkou.

O Havlovi jen špatné O Havlovi jen špatné | Archiv Blesku

6. Zloděj cenných per

„Byla to jen propiska, kterou si běžně aktéři podpisů nechávají,“ řekl. Jak ale ze záznamu viděly miliony lidí, protokolární pero vykládané polodrahokamy si v Chile prezident »ponechal« zkušeným chmatáckým grifem. Svět se smál, my se styděli.

Zloděj cenných per Zloděj cenných per | Archiv Blesku

7. Amnestie pro lumpy

„Amnestii bych vyhlásil znovu a stejně,“ trval na své neomylnosti. Přitom omilostnění »tunelářů«, kteří okradli stát i spoustu lidí, mu sebralo poslední zbytky přízně lidí. Podezřívají ho, že »tuneláře«, kdysi stvořil. Teď těm, které chytili, dal rozhřešení.

Amnestie pro lumpy Amnestie pro lumpy | Archiv Blesku

itartas ( 12. března 2013 06:40 )

kravina, všechny ty jako hříchy, které tady uvedl pisálek z Blesku svědčí jenom o tom, že je ťulpas. Jinak by to nikdy nenapsal anebo což je pravděpodobnější je to levné krmení pro trouby typu: husqarnowicz,arcaben, reggina atd.

itartas ( 12. března 2013 06:36 )

raději ať se někde vyučuje sebeláska než tupost

itartas ( 12. března 2013 06:35 )

naprostá pravda, musíš ovšem uznat, že vlivní lidé, kteří vlastní média, prostřednictvím nich musí vymývat mozky většině, aby je vždy nasměrovali směrem, kam je potřeba. Zeman s tím nic neudělá ovšem sám, a já protože se mi to taky nelíbí, tak budu svému prezidentovi pomáhat a už jsme dva.

itartas ( 10. března 2013 20:55 )

Václav Havel zneužíval ideály, kterými se zaštiťoval. Ač celý život žil s maskou bojovníka s totalitou a s komunismem, již v období Charty 77 s (bývalými) komunisty ochotně spolupracoval. Po jeho úspěšném 17. listopadu 1989 Havel v čele Občanského fóra zajistil, aby si komunistická elita udržela moc ve státě. Symbolicky jmenoval federálním premiérem bývalého komunistického ministra Mariána Čalfu. Svou maskou plachého, slušného a sympatického „Vaška“ ohlupuje Havel řadu občanů dodnes. Václav Havel je dokonalý symbol falešné a pokřivené morálky naší společnosti. Zradou vlastních ideálů, které hlásal v roce 1989, se na úpadku morálky a národního cítění Václav Havel podepsal ještě více, než celý komunistický režim. Ten, kdo jej uznává a uctívá jako „morální symbol“, tímto zároveň přijímá tuto pokřivenou a neupřímnou morálku za svou.

handgood ( 9. března 2013 13:37 )

Dříve se médiám říkalo 5-tá velmoc. Teď je to s těma velmocema nějak pomíchané, takže možná ani nejsou pátá, ale první. Různé mocenské klany v pozadí tuto hlavní světovou loutku umně ovládají. Myslíme si, že vidíme a slyšíme pravdu, ale tak to zdaleka není. Svět byl a bude vždy klamán, a ani soudruh Zeman s tím nic neudělá, jak sliboval.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa