Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Miloš Zeman je prezidentem České republiky! Inauguraci nového prezidenta jsme sledovali ON-LINE

Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem se za zády smějí Miloši Zemanovi.
Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem se za zády smějí Miloši Zemanovi.  (Autor: ČTK)
Autor: vr, Jaroslav Šimáček, ljš, oj - 
8. března 2013
08:00

ON-LINE: Porazil své oponenty v historicky první přímé volbě prezidenta a nyní definitivně opanoval Pražský Hrad. Pro Miloše Zemana nadešel den D. Pro Česko to znamená, že se po 10 letech změnila hlava státu. A vlády se ujala poslední z trojice vrcholných polistopadových politiků Havel - Klaus - Zeman. Zemanovu inauguraci jste mohli sledovat na Blesk.cz v přímém přenosu. Co všechno jí provázelo?

Inaugurace
Datum:
13:06

Inauguraci provázelo i tradiční zvonění zvonů v katedrále sv. Víta. A zazvonil zvonec a i našemu on-line přenosu z velkého dne pro prezidenta Zemana i celou Českou republiku je konec. Děkujeme vám za pozornost.

13:00

Zemanova inaugurace proběhla bez výraznějších problémů. Jen několik málo lidí vyjadřovalo nevoli s novým prezidentem ojedinělými pokřiky "Jdi domů" a "Hanba". Dorazilo i několik zastánců monarchie s transparenty typu "Dost bylo republiky" a "na Hrad patří král, ne prezident".

Naprostou většinu návštěvníků Hradu však tvořili Zemanovi příznivci, kteří nyní mají čas i na procházku Prahou, než je autobusy strany SPOZ Zemanovci rozvezou zpět do domovů. Na Hradě se mohli občerstvit i u stánku s klobásami, pivem a koblihami. Ceny však nebyly lidové. Posuďte sami - klobása za 40, pivo za 29, kobliha za 15, ovocný čaj za 30, černý čaj za 15... Vše v korunách, nikoli (naštěstí) v eurech. I tak je v Praze často zkrátka draze.

12:55

Zpěvačka Lucie Bílá okomentovala moment, kdy prezident Zeman políbil po příchodu do Vladislavského sálu její ruku. "Nebylo to domluvené. Vůbec jsem to nečekala, bylo to překvapení i pro mě," sdělila Zlatá slavice serveru tyden.cz.

VIDEO
Video se připravuje ...
12:41

Zatímco se Zeman vydal na Hradě na oběd, jím kritizovaná média odhalila překlep v prezidentském slibu, který podepsal. Namísto "podle svého nejlepšího vědomí a svědomí" bude Zeman vykonávat svou funkci "podle svého nejlepší vědomí a svědomí". Druhá drobná chybička do inaugurace se vloudila.

12:30

Na průběh inaugurace pečlivě dohlížely ozbrojené složky - řadu míst na střechách a v oknech Pražského Hradu obsadili členové bezpečnostních jednotek, včetně ostřelovačů.

11:52

A ještě drobná vzpomínka na bývalého prezidenta Klause. Včera o půlnoci došlo ke stažení prezidentské vlajky z Hradu. Když před 10 lety odcházel z Hradu Václav Havel, přišel se na půlnoční obřad s přáteli podívat z nedaleké restaurace U císařů i s manželkou Dagmar a několika přáteli z divadelního prostředí. Václav Klaus podle informací ČTK o půlnoci na Hradě nebyl.

12:19

Šéf komunistů Vojtěch Filip doufá, že s Milošem Zemanem bude mít KSČM snazší domluvu, než s jeho předchůdci Havlem a Klausem. Filip to sdělil v rozhovoru pro ČT.

Zeman i v inaugurační projevu hovořil sám o sobě jako o nestranném pozorovateli a moderátorovi politického dění. Nechce být soudcem, tahle role podle něj prezidentovi nepřísluší.

12:06

Zeman vzpomíná na Masaryka jako na člověka, který provedl naši zemi od monarchie k republice. "I v ústavě ČR existují zbytečné monarchistické prvky, jako je právo prezidenta republiky vyhlašovat amnestii," říká Zeman před Masarykovou sochou a upozorňuje na svůj slib, že amnestii nevyhlásí. Rád by se navíc zapříčinil o to, aby to nemohl udělat ani žádný z jeho nástupců.

Zeman se tak přihlásil k Masarykově odkazu, ale je zde jeden protimluv. I Masaryk vyhlásil řadu amnestií. Poprvé tak učinil v roce 1919. Týkala se zločinů, které proti československým občanům uplatnila rakousko-uherská justice. Poslední amnestii pak TGM vyhlásil při své abdikaci v roce 1935.

11:58

Prezident Zeman vstupuje Matyášovou bránou na Hradčanské náměstí. Tentokráte po boku jen s první dámou Ivanou, která během celého dnešního ceremoniálu drží od rána takřka dokonalý "poker face". Úsměvů jsme se od ní zatím nedočkali.

Kdesi stranou zůstali Kateřina Zemanová, a také exprezident Klaus. K Masarykově soše tak dorazila Livia Klausová samotná a spolu s ostatními vyslechla českou hymnu, i píseň Ach synku, synku. Exprezident Klaus se mezitím vydal na cestu na letiště - odlétá totiž do USA.

11:48

Miloš Zeman se nyní chystá položit věnec k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí před Pražským Hradem, kde ještě včera probíhal happening, oslavující konec prezidenta Klause. Lidé sem Klausovi nosili propisky a narcisky O oslavách Klausova odchodu čtěte zde

11:41

Končí i oficiální část, kdy nový prezident Miloš Zeman položil květiny k ostatkům svatého Václava. I v tom je kus zajímavé symboliky. Zeman se totiž dříve nechal slyšet, že svatý Václav je pro něj  "symbolem servility a kolaborace", protože spolupracoval s Němci.

"Na rozdíl od svého bratra Boleslava a koneckonců i na rozdíl od ostatních Přemyslovců dospěl k názoru, že ohnutá páteř je tím nejlepším způsobem, jak se vyrovnat s velkým sousedem," prohlásil Zeman ještě jako premiér v proslovu ve Sněmovně 19. května 2000, když se projednával zákon o státních svátcích. V Zemanově případě se na podobné kontroverzní výroky můžeme patrně těšit i do budoucna.

11:35

Po modlitbě Otče náš přichází další Zemanův proslov: "Každý z nás si ve svém životě staví chrám. Někdy je tím chrámem katedrála, někdy jenom venkovský kostelík, někdy jen kaplička, někdy boží muka," zahajuje svůj proslov Miloš Zeman a mluví o tom, že každý je strůjcem svého vlastního životního chrámu, ale všichni by měli spolupracovat na společné budoucnosti.

V chrámu sv. Víta zároveň Zeman vzpomíná na největšího Čecha, Karla IV. "Byl to panovník, který hledal rozumnou dohodu s vírkví a církev hledala rozumnou dohodu s ním," říká prezident v době, kdy je ostřed diskutovaným tématem schválení církevních restitucí. Zeman zároveň dodává: "Nechci být megalomanem, který se bude srovnávat s Karlem IV., ale chtěl jsem tuto tradici připomenout."

11:23

Do svatováclavské kaple v katedrále sv. Víta vstupuje olomoucký arcibiskup Graubner, který bude vést krátkou pobožnost za kardinála Duku - Duka se totiž účastní příprav na volbu nového papeže v Římě (na snímku dole vpravo, zcela vlevo Miloslav Vlk). Ve sv. Vítu je již přítomen i Miloš Zeman s dcerou Kateřinou a manželkou Ivanou, kterou jmenovitě vítá i arcibiskup.

11:18

Prezident Zeman se vítá s návštěvníky jeho inaugurace. "Vážení a milí spoluobčané, chtěl bych vám poděkovat, že jste přišli sem, na nádvoří Pražského Hradu," říká Zeman a vítá i ty, kteří volili některého z jeho konkurentů. "Žijeme ve svobodné společnosti a každý má právo vybrat si svého favorita," dodává a nastavuje svou přívětivou tvář. Bude tak vstřícný i v době, až se do něj časem pustí kritici?

11:07

Miloš Zeman nakráčel na třetí nádvoří v doprovodu premiéra Nečase a obhlíží nastoupené vojenské jednotky. Vedle hlavy státu je Zeman i vrchním velitelem ozbrojených sil. "Vojáci nazdar," podravil Zeman.

10:52

Na 3. nádvoří Pražského Hradu probíhá slavnostní vojenská přehlídka na počest nového prezidenta ČR, kterou provází fanfáry kapely hradní stráže. Po přečtení Zemanova slibu vypálila na Petříně čestnou salvu i připravená děla.

10:36

A Zeman se modlí! Svůj proslov totiž nový prezident, který sám sebe označil za tolerantního ateistu, končí krátkou modlitbou: "Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivňovat mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivňovat nemohu. Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišti mezi prvním a druhým." Miroslava Němcová vzápětí ukončuje program ve Vladislavském sále.

10:33

Zeman hovoří o třech "ostrovech negativní deviace" - kmotrovských mafiích, neonacistických bojůvkách a části českých médií. "Kmotrovské mafie parazitují na těle české společnosti... a nevrací této společnosti žádnou přidanou hodnotu," burácí Zeman. V případě výhry neonacistů by podle něj došlo k zahubení českého národa. Zeman si neodpustil ani narážku na jím neoblíbenou novinářskou obec, ačkoli i ta je součástí demokratických pořádků...

Kníže Karel si během Zemanova proslovu lehce klimbnul, poté se však při Zemanově proslovu spolu s Miroslavem Kalouskem rozesmál.

10:28

Zatímco slib zvládl Zeman zpaměti, prezidentský proslov čte. A protože při tom vyschne v krku, dává si dvouvteřinovou pauzičku na napití se vody. Tedy patrně vody. Poté Zeman pokračuje ve vytyčování základních cílů, které spojuje s výkonem své prezidentské funkce.

10:23

"Každý z nás v životě nekdy vyhrál a někdy prohrál. Vím, jak je obtížné, nést tíhu porážky, ale vím také, jak je těžké odolat pokušení, které přináší vítězství. Proto jsem řekl, že chci být prezidentem všech občanů bez rozdílu jejich politických názorů," pokračuje Zeman v proslovu a připomněl: "Řekl jsem také, že chci být hlasem dolních deseti milionů neprivilegovaných občanů."

10:21

A nadchází chvíle pro projev prezidenta republiky! "Předstupuji před vás jako první prezident ČR, který byl zvolen přímou volmou občanů. Uvědomuji si obrovskou odpovědnost, která z toho pro mne vyplývá a jsem připraven této odpovědnosti dostát," pronesl na úvod Zeman.

10:18

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," odříkal Miloš Zeman prezidentský slib, potřásl rukou šéfovi Senátu Štěchovi a podepsal svůj slib. Tímto okamžikem se stal novým českým prezidentem a sálem zní státní hymna!

10:14

Jako první se slova ujala šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která přivítala všechny hosty inaugurace. "Slib prezidenta republiky je jediným bodem pořadu této schůze," oznámila. Zeman slib složí do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD).

10:08

Sálem nyní zní chorál Ktož jsú boží bojovníci a hradní stráž přináší standartu republiky a 44 historických praporů. O chvíli později již uličkou mezi čestnými hosty prochází Miloš Zeman. A jako první zdraví polibkem ruky zpěvačku Lucii Bílou! Článek o profesionální prezidentské obdivovatelce Lucii Bílé čtěte ZDE

10:02

Do sálu již přišel Václav Klaus s manželkou Livií, následovaly je Ivana Zemanová s dcerou Kateřinou, doěnou v zářivě žlutém topu. A jako třetí dvojice přikráčela vdova po prezidentu Havlovi Dagmar, kterou do čestné řady dovedl Klausův kancléř Jiří Weigl.

10:00

Do Vladislavského sálu přichází špalírem jednotliví hosté v čele s Petrem Nečasem, šéfkou Sněmovny Němcovou, či předsedou Ústavního soudu Rychetským

VIDEO
Video se připravuje ...
09:54

Jaký je největší rozdíl mezi starým a novým prezidentem? "Miloš Zeman všude kouří," pousmál se ve Vladislavském sále šéf poslanců ODS Marek Benda. Do sálu již dorazil i staronový člen občanské demokracie - ztracený syn a exprimátor Prahy Pavel Bém, kterého ODS přijala zpět do svých řad.

09:50

S motýlkem za Zemanem! To je dnešní heslo poslanců za TOP 09, kteří na inauguraci přichází s motýlky místo kravat - vyjadřují tak podporu svému neúspěšnému kandidátovi, knížeti Schwarzenbergovi, který se Zemanem v přímém souboji o post hlavy státu prohrál v 2. kole volby. Také prezidentský duel jsme pro Vás sledovali on-line. Připomeňte si velké vítězství Miloše Zemana ZDE

09:45

"Je to důležitý den, bez ohledu na politické sympatie a antipatie je třeba tomuto dnu přičíst značnou politickou důležitost," řekl v TV Jan Zahradil (ODS).

Vedle něj již do hradního areálu vstoupil třeba lídr opozice Bohuslav Sobotka a místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (oba ČSSD), kteří přijeli stříbrným BMW. Mezi hosty nechybí ani odborový předák Jaroslav Zavadil, či Zemanovi protikandidáti z prezidentské volby. Spolu s Michalem Haškem a Zdeňkem Škromachem dorazil v další části sociálně demokratické výpravy i poražený kandidát opozice Jiří Dienstbier mladší.

09:38

Zeman a jeho rodina se nyní občerstvují v salónku. Bystré oko fotografa Blesku mezitím zachytilo Zemanovy lehké obtíže při plnění hradního protokolu. Při příchodu měla jít jeho manželka Ivana po Zemanově pravici, nový český prezident si to však na Hrad nakráčel uprostřed svých žen. Muselo proto dojít k rychlé výměně. První chybička při inauguraci se vloudila - čtěte ZDE

09:33

Do Vladislavského sálu, kde Zeman složí svůj prezidentský slib, přichází postupně jednotliví hosté. Bude jich zhruba šest stovek, pozváno bylo 626 lidí. Premiér Nečas přijde bez manželky, se kterou žije odděleně. Okolnosti rozpadu Nečasova manželství ZDE

Z celebrit již dorazila třeba zpěvačka Lucie Bílá, která se po rozloučení s prezidentem Klausem při jazzovém koncertu na Hradě účastní i slavnostního jmenování Miloše Zemana.

VIDEO
Video se připravuje ...
09:27

Hostem dnešní inaugurace bude samozřejmě i Václav Klaus. Jeho prezidentský mandát vypršel o půlnoci, včera večer se skrze televizní obrazovky naposledy rozloučil s národem. Co Klaus v posledním prezidentském proslovu řekl? Čtěte zde!

Včera pak také Klaus naposledy poobědval se Zemanem v Lánech, kde vzdali hold "tatíčkovi" Masarykovi při výročí 163 let od Masarykova narození a poté si pochutnali na bažantovi a jelenovi. Prezidentské menu ZDE

09:18

Na Hradčanském náměstí se to začíná hemžit Zemanovými fanoušky. Již od časného rána svážely do metropole lidi ze všech krajů stranické autobusy SPOZ Zemanovců.

Dochází však i ke kuriózním situacím. "Vstupenkou" na třetí nádvoří Pražského Hradu je totiž buď jméno na seznamech Zemanovců, a nebo alespoň tričko či šála podporující Zemana. A protože jsou Češi od přírody vynalézaví, jsou na Hradě přítomni samozřejmě i prodejci "zemanovských" suvenýrů.

09:10

Přípravy na Zemanův oficiální nástup do prezidentské funkce vrcholí i jinde, než na Pražském Hradě. Na Petříně připravila armáda děla, z nichž vojáci vypálí čestnou salvu poté, co Zeman složí prezidentský slib a zazní státní hymna.

09:05

A je to tady! Miloš Zeman právě dorazil na Hrad - prošel Branou gigantů a v doprovodu manželky Ivany a dcery Kateřiny zamířil do hradních prostor. Zemana přivítal kancléř Weigl, nový prezident se nyní připravuje na svůj inaugurační projev, který přednese ve Vladislavském sále.

09:01

Miloš Zeman se v prezidentské kanceláři převlékl do svého nového obleku, do kterého zhubl několik kilo. Více o Zemanových nových šatech zde Za několik málo minut již dorazí Zeman v koloně vozů na Hrad

08:55

Na inauguraci je pozvána řada slavných hostů. Chybět nebude ani bývalá první dáma Dagmar Havlová. Pozvánka přišla však i do schránky Davida Ratha. Jak je to možné? A dorazí Rath na Hrad? Čtěte zde!

08:48

V 8:25 dorazila do prezidentské kanceláře v Loretánské ulici se svou vlastní ochrankou a novými šaty první dcera Česka Kateřina Zemanová. Jak se na inauguraci svého otce připravovala? V kadeřnickém salónů. Čtěte zde

08:45

Z paneláku na Hrad! Vítěz historicky první přímé volby hlavy státu Zeman dnes kolem osmé hodiny opustil v doprovodu svého tajemníka Jaroslava Hlinovského svůj byt v Praze-Stodůlkách a vyrazil směr Hradčany.

08:40

Dobré ráno, Česko. Miloš Zeman dnes složí svůj prezidentský slib a stane se oficiálně novou hlavou českého státu. A třetím prezidentem v historii ČR. Co všechno dnes Zemana čeká? Dění kolem uvedení Zemana na Hrad pro vás budeme sledovat on-line! Program inaugurace čtěte zde

danda5 ( 10. března 2013 21:51 )

decathlon-je-zpet ty nikdy nezklames kdyz je mi zle prectu si Tve prispevky a kurna hned mi je lepe a to bez ***e pro mne kolik

avina ( 9. března 2013 14:17 )

kalousek opilý s Trautenberkem-ten si zdříml a pak jako 2 chovanci se smáli,i Kubice.Nemají noblesu v krvi.

enriko ( 8. března 2013 15:19 )

Možná bude normálnější, tady je anonymní, tak zkouší co normálně nemůže.

enriko ( 8. března 2013 15:17 )

Nebýt diskuzí v bulváru, tak opravdu nevím jací exoti mezi námi žijí. To normálně nepotkáš.

enriko ( 8. března 2013 15:15 )

Kajman1- prý nemá české školy, někde psal. Ale ono to vypadá, že snad nemá žádné. No co, také volič.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa