Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hosté inaugurace: Dagmar Havlová usedne v čestné řadě, pozvánku dostal i Rath!

Vdova po prezidentu Havlovi Dagmar bude jedním z čestných hostů Zemanovy inaugurace, na kterou dostal pozvánku třeba i David Rath
Vdova po prezidentu Havlovi Dagmar bude jedním z čestných hostů Zemanovy inaugurace, na kterou dostal pozvánku třeba i David Rath  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
7. března 2013
19:57

Tak slavný den, jakým je inaugurace nového prezidenta, se samozřejmě neobejde bez čestných a slavných hostů. Prezidentskému slibu bude přihlížet především politická elita země. Pozvánku však dostala třeba i vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar Havlová, která usedne do čestné řady po bok dalších prvních dam Ivany Zemanové, či Livie Klausové.

Složení prezidentského slibu je naplánováno na páteční dopoledne do Vladislavského sálu Pražského Hradu. A jasný je již i zasedací pořádek v sále.

V čele sálu bude sedět vedení Senátu a Sněmovny. Tedy především senátní šéf Milan Štěch a šéfka Sněmovny Miroslava Němcová. Vedle nich usednou členové vlády premiéra Nečase. Naproti nim budou sedět poslanci a senátoři, kteří si rezervovali místa na jméno.

Zemanová, Klausová a Havlová v čestné řadě

Do čestné řady před poslance a senátory usedne rodina Miloše Zemana - tedy manželka Ivana a dcera Kateřina. Spolu s nimi dostali do čestné řady pozvánku končící prezident Václav Klaus s manželkou Livií a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský s manželkou.

A nebude chybět ani vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar Havlová. V dalších blocích pak zasednou velvyslanci a ostatní hosté, například europoslanci, primátoři, hejtmani, zástupci justice a církví.

Pozvánku dostali Rath i Pekárek

Při rozesílání pozvánek hostům se přitom vychází ze schématu, který se používá třeba při zvaní hostů na předávání státních vyznamenání. Pozvánka tak automaticky putuje do trvalých bydlišť všech poslanců i senátorů.

I proto dorazila i do schránek poslanců, kteří toho času pobývají za vězeňskými mřížemi - k vazebně stíhanému Davidu Rathovi, ale i odsouzenému "zloději ze Sněmovny", poslanci Romanu Pekárkovi.

"Ano, mohu to potvrdit. Neexistuje důvod, proč by neměli dostat pozvánku," potvrdil iDnes.cz šéf tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch. O tom, že se Rath s Pekárkem na velký den Miloše Zemana opravdu dostaví, se dá s úspěšností pochybovat. Propustky jisto jistě nedostanou.

Přehled pozvaných hostů v číslech

Celkový počet hostů: 626

Poslanci a senátoři - 281 osob (zatím se ale podle informací ČTK omluvilo 25 poslanců a asi deset senátorů)

Členové vlády a další politici - 143 osob

Ústavní soud - všichni soudci (momentálně jich je 12)

Členové nejvyššího soudu - předseda a místopředseda

Nejvyšší státní zastupitelství - 18 osob

Europoslanci - 23 osob

Rektoři státních univerzit - 29 osob

Primátoři a hejtmani - 36 osob

Policie a armáda - 10 osob

Občanská sdružení - 6 osob

Členové státních institucí (Národní muzeum, Národní divadlo, Národní knihovna aj.) - 9 osob

Média - 3 osoby

Zástupci vědecké obce - 4 osoby

Kancelář prezidenta republiky - 3 osoby

Členové rodiny a osobní hosté Miloše Zemana - 22 osob

Ostatní (mj. zástupci církví) - 20 osob

husickamalicka ( 9. dubna 2013 16:03 )

zase ta pi-zda?proc?co udelala i s jejim,diky bohu mrtvym ex prezidentem,nejvetsim vymr.dancem tak zasluzneho?meli s nima nalozit jak v rumunsku..zradci Ceskeho naroda,schovavajic se za demokracii..

annakarenina ( 13. března 2013 09:25 )

Anka je nalita porad.

kathynka ( 10. března 2013 10:00 )

Dostala pozvánku, byla usazena do čestné řady, sama od sebe se na inauguraci nehrnula, kdyby odmítla a nešla tam, tak se o tom bude psát a vy tu budete držkovat tak i tak. Zlé pomluvy obyčejně rostou ze závisti...

itartas ( 10. března 2013 08:08 )

v té čestné řadě měl sedět hlavně Jirka Wolf, Petr Cibulka a tito lidé, včetně těch co pro tuto republiku něco udělali. A paní vdova měla být až na konci řady spolu s kolegyní Bílou.

itartas ( 10. března 2013 08:05 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa