Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vláda ve smrtelné křeči: Peake po 8 dnech končí!

Nečasův kabinet je v další hluboké krizi, LIDEM v polovině ledna odejde z vlády
Nečasův kabinet je v další hluboké krizi, LIDEM v polovině ledna odejde z vlády  (Autor: ČTK, archiv Blesku)
Autor: ljš - 
20. prosince 2012
18:14

Pokud bude platit známé rčení "Jak na Nový rok, tak po celý rok", nečeká nás nic pěkného. K vánočním svátkům nám Nečasův kabinet nenadělil jen zvýšení daní, ale také další vládní krizi. Na odvolání Karolíny Peake z pozice ministryně obrany, reagovalo vedení LIDEM odchodem z vlády.

 

"Naše strana se cítí být premiérem Petrem Nečasem podvedena. Premiér zřejmě uzavřel za našimi zády dohody o personální politice na ministerstvu obrany. O těch ale nikdo nikoho z nás informoval," reagovala Peake na Nečasovo zdůvodnění svého odvolání.

"Předsednictvo strany LIDEM vyzvalo své ministry, aby k 10. lednu podali demisi a vládu opustili," řekla Peake. Pokud se vláda u moci udrží, mohou si ODS a TOP 09 rozdělit pozici ministra pro místní rozvoj, kterou do teď vykonával Kamil Jankovský, a místo ministra bez portfeje, která bude k dispozici po odchodu Petra Mlsny.

Nečas chtěl ve spolupráci pokračovat

Premiér Petr Nečas (ODS) chtěl i po odvolání Peake ve vládní spolupráci s její stranou pokračovat. "LIDEM si ale nemůže vyvzdorovat, aby mohla dále řídit obranu. Vláda je už nyní menšinová, je možné, že bude ještě více menšinová, rozhodovat ale budou konkrétní hlasování v Parlamentu," řekla Nečas.

Peake se zatím jednoznačně nevyjádřila, zda bude její strana nadále vládu podporovat alespoň ve Sněmovně. "Určitě se k tomuto ještě sejde poslanecký klub," řekla pouze.

Konec vlády?

Okamžitě se proto začalo spekulovat, zda odchod LIDEM z vlády automaticky také znamená její konec. Případné hlasování o nedůvěře vlády by bylo velmi napínavé a stálo by  pravděpodobně na hlasech Věcí veřejných a jejich odštěpku LIDEM. Jejich šance v případných mimořádných volbách by však byly zoufale malé, a tak se dá předpokládat, že by poslanecké lavice předčasně opouštěli jen velmi neradi.

K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů. ČSSD a KSČM dají dohromady 80 poslanců, koalice TOP 09 a ODS má "svých jistých" 92 hlasů. Hraje se tak o ty zbylé.

Rozložení hlasů ve Sněmovně

ODS 51
TOP 09 41
LIDEM 8
VV 13
ČSSD 54
KSČM 26
NE-LEV21 2
Jihočeši 2012 1
Bezpartijní 4

 

 

palko1961 ( 21. prosince 2012 14:06 )

Tak uz konecne tu vladu polozte! Vzdyt takove tupouny nemaji ani v Somalsku.

jenny2223 ( 21. prosince 2012 12:58 )

Blbý a ještě blbější politika a občan v ČR!!

jenny2223 ( 21. prosince 2012 12:55 )

Oni nejsou blbý, oni jsou vychcaný, blbci jsme u toho my.

arcaben ( 21. prosince 2012 09:59 )

souhlasím,tahle kydárna hnusů nemá obdoby v naší historii.Sice je trest smrti zakázaný,ale tihle šašci cíleně likvidují obyčejný lid a pro zlepšení nálady nám předvádí taškařice hodné vánočního večírku v ústavu pro choromyslné!Jdu zvracet..

polemika ( 21. prosince 2012 09:14 )

Ano,Ano,,a ještě více žen do vlády..abychom vyšli vstříc Bruselu..Budou nám ve vládě sedět takové Karolínky,Kuchtové,Jaujau,Buskové,Zubové,Jakubkové..OLALÁÁ.. Inu Karolínka udělala co měla,a tak už zase může jít.Věřím,že odměna bude sladká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa