Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sestřelí Peake vládu? Je to faktický konec koalice, řekla

Karlonína Peake potvrdila předsednictví straně LIDEM
Karlonína Peake potvrdila předsednictví straně LIDEM  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan,Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, ljš - 
20. prosince 2012
16:00

V Česku to zatím vypadá, že se neblíží konec světa, ale konec vlády! Po bleskovém odvolání Karolíny Peake z čela ministerstva obrany, se nad vládní koalicí stahují mračna. Přednictvo strany LIDEM právě jedná o odchodu z vlády.

"Je to faktický konec koalice," řekla při příchodu na jednání strany její předsedkyně Karolína Peake, která byla podle své stranické kolegyně Dagmar Navrátilové z odvolání rozhořčená.

"Odvolání vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) z čela ministerstva obrany je porušením dohod v koalici a mělo by znamenat odchod strany LIDEM z vlády. Premiér Petr Nečas (ODS) tímto krokem nadělil občanům k Vánocům levicovou vládu," řekl poslanec a místopředseda strany LIDEM Viktor Paggio. Podobně se vyjádřila i další místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová.

Podle Paggia bude vedení nejmenší vládní strany o situaci po odvolání Peake ještě dnes jednat. "Jsme svědky začínající vládní krize. Je to pro mě krok, který je důvodem k odchodu z vlády," řekla České televizi Navrátilová.

Strana LIDEM má osm poslanců. Bez jejich podpory by neměl Nečasův kabinet ve Sněmovně většinu.

Ministerstvo obrany získala strana LIDEM výměnou za ministerstvo dopravy, kde jejího zástupce Pavla Dobeše vystřídal tehdejší předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Peake ale byla ministryní jen osm dní. Před dnešním jednáním vlády se měla sejít s Nečasem kvůli svým plánům na obraně. Premiér pak nečekaně oznámil, že navrhne její odchod z úřadu. Návrh na její odvolání pak bezprostředně potvrdil prezident Václav Klaus.

karlos107 ( 23. prosince 2012 16:37 )

Nepoloží nic.Jen chrochtá u korýtka.Držet se bude zuby nechty karieristka hnusná.

zadnice ( 22. prosince 2012 10:01 )

Píka ta křivule "vládu" nepoloží, vždyť je po Nečasovi druhá nejvyšší!!! Jde jí o moc a prachy!!!

jenny2223 ( 21. prosince 2012 19:33 )

Stop rozkrádání a tunelování státních zakázek kdo je pro???

jenny2223 ( 21. prosince 2012 19:31 )

Moc šancí se teda předvést neměla, ale je fakt , že je nikdo nevolil. Měla počkat s personálními změnami a nechat si udělat prověrku. Řekla bych, že se měla lépe a více seznámit se svým rezortem. A zatím moc velký boj proti korupci nepředvedla. Teď jsem zvědavá jak dopadne pronájem Gripenů. No myslím, že když naše vláda podepíše, tak Švédský král nám poleze víte kam a určitě na rozkrádání dotací EU zapomene.

majojo ( 21. prosince 2012 04:43 )

 Že se s tou nánou ještě někdo brá? To si ta kráááva fakt myslí, že polořží vládu? Natož takovouhle?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa