Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Peake na obraně končí po 8 dnech: Klaus ji odvolal na návrh Nečase!

Nečas nechal odvolat Karolinu Peake z ministerstva obrany
Nečas nechal odvolat Karolinu Peake z ministerstva obrany  (Autor: Foto Blesk)
Autor: ČTK, ljš - 
20. prosince 2012
14:17

To je tedy rychlost! Premiér Petr Nečas navrhl prezidentu Klausovi odvolání Karolíny Peake z pozice ministryně obrany, kterou se stala teprve před 8 dny, tedy 12. prosince. Prezident neváhal a takřka okamžitě odvolání potvrdil.

Peake se nakonec stal osudným personální průvan, který na obraně rozpoutala, když vyhodila generála Picka a několik dalších klíčových mužů, přestože před svým nástupem tvrdila, že nic takového dělat nehodlá.

"Důvodem odvolání je jednoznačně ztráta důvěry k paní ministryni obrany. Má důvěra nepoklesla k budu mrazu, ale do záporných hodnot. My jsme se dohodli, že se sejdeme po svátcích poté, co se zorientuje v rezortu, a že potom probereme klíčové věci na ministerstvu obrany a že se dohodneme na konkrétních krocích. Mimo to paní ministryně veřejně konstatovala, že žádné zemětřesení nechystá, skutečností bylo, že se zjevně chystalo už v tu chvíli, a to za mými zády," vysvětlil své důvody Nečas na tiskové konferenci.

Podle Petra Gazdíka (TOP 09) nějaké roztržce mezi ODS a LIDEM včera ani dnes nic nenasvědčovala. "Je to další roztržka, kterou si koalice mohla odpustit," řekl pro ČT24. Podle mluvčího vlády zůstane šéfka strany LIDEM vicepremiérkou.

Konec vlády?

"Karolína Peake mi tuto skutečnost potvrdila smskou, takže podrobnosti neznám. Myslím si, že je velmi překvapena a myslím, že je i rozhořčena," řekla první místopředsedkyně strany LIDEM Dagmar Navrátilová. "Myslím si, že jsme svědkem začínající vládní krize. To rozhodně," dodala v rozhovoru pro ČT24 s tím, že pro ni je to důvod k odchodu LIDEM z vlády.

Tuto variantu potvrdil i další místopředseda LIDEM Viktor Paggio. "Odvolání Karolíny Peake z čela obrany by mělo znamenat odchod strany LIDEM z vlády. Nečas tím nadělil občanům k Vánocům levicovou vládu," řekl novinářům.

Krátce před půl čtvrtou se předsednictvo nejmenší vládní strany skutečně sešlo, aby o odchodu z vlády diskutovalo. "Je to faktický konec koalice," řekla Peake při příchodu na toto jednání.

Opozice to víte

"Odvolání Peake je zatažením za záchrannou brzdu," soudí stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD). Podle KSČM Nečas uznal, že cena za udržení koalice byla příliš vysoká.

lysohlavek02 ( 25. prosince 2012 00:29 )

★˛˚˛*˛°.˛*.˛°.★˚˛*˛°.˛*.˛°˛.*★…*★* 。*˛. ˛°_██_*.。*. / \ .˛* .˛。.˛.*.★* *★ 。* ˛. (´• ̮•)*.。*/♫.♫\*˛.* ˛_Π_____.l ˛* ˛* .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬╬

simonarandlikova ( 23. prosince 2012 16:25 )

Zdravim. Mezi lidma ted koluje novinka, jak si privydelat na internetu par penez. Je to na - www.CervenoCerna.Borec.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a nemuzu si to vynachvalit, stejne jako znami, kteri mi to poradili Doporucuji to omrknout rychle, protoze brzy to uz nebude mozne!

simonarandlikova ( 22. prosince 2012 20:49 )

Zdravim. Mezi lidma ted koluje novinka, jak si privydelat na internetu par penez. Je to na - www.CervenoCerna.Borec.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a nemuzu si to vynachvalit, stejne jako znami, kteri mi to poradili Doporucuji to omrknout rychle, protoze brzy to uz nebude mozne!

henryj ( 22. prosince 2012 16:55 )

Karolína PÍČ,osobnost pro otrlé.Snad nějaké IQ tam bude,ale měřitelně,ztěží.Při odvolání; "TŘI VOJÁKY TĚŽCE ZRANIL,DVA ZHMOŽDIL A PÉŤU ZESMĚŠNIL!"

xcarodejka ( 21. prosince 2012 22:25 )

morálka rudých převlčených do modra je jaksi fialová, něco jako modřiána. Peak vzala ale svou funkci doopravdy a s tím asi Psota nepočítzal. Měla by vládun položit. Zbytečné další ztrácení času.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa