Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koupili jste si jízdenku? I vy jste přispěli kmotru Rittigovi na tohle!

Autor: map, jv, mivrk - 
12. prosince 2011
05:00

Koupili jste si někdy v Praze jízdenku? Gratulujeme! Pak nejspíš i vy jste přispěli lobbistovi Ivo Rittigovi na jeho skromné hnízdečko v Monte Carlu. Z každé předražené papírové jízdenky totiž podle Nadačního fondu proti korupci doputovalo k tomuto zbohatlíkovi 17 haléřů. A haléř k haléři – je tu kulaťoučkých pár milionů. Třeba na superbejvák s výhledem na moře v komplexu Chateau Perigord, který se prodává až za 343 milionů korun! Tady má Rittig trvalé bydliště.

Neuvěřitelný mlýnek na peníze odkryl Nadační fond proti korupci. V pražském dopravním podniku prý bujela obří a dobře organizovaná korupce. Z předražených dodávek jízdenek, pohonných hmot nebo náhradních dílů končily provize za desítky milionů u jednoho z nejvlivnějších pražských kmotrů Ivo Rittiga.

Podle bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka to fond zjistil vlastní investigativní činností. Protikorupční policie totiž jako vždy v případě kmotrů zůstala paralyzována, přestože měla veškeré materiály dva roky k dispozici.

U jízdenek to nekončí

Jen od ledna 2007 do února 2008 Rittigovi na účty z Panenských ostrovů prý přišlo 73 milionů. Ne všechny byly pro něj. „Nemyslím, že všechny peníze končí u Rittiga. On musí vyplácet všechny lidi, kteří se na tunelu podíleli,“ řekl Randák.

Ale nelitujte Rittiga příliš, ono to zřejmě u jízdenek nekončí. „Peníze z předražených lístků jsou méně podstatnou částí provizí. Existuje více podobných smluv, ve kterých figuruje firma Cokeville a další firmy – třeba na pohonné hmoty nebo náhradní díly. Tam budou větší peníze než v jízdenkách,“ řekl Randák.

Tabulka Tabulka | Archiv Blesku

Apartmán za miliony

Jasně, jen z jízdenek by si Rittig, kterému se přezdívalo »Bendlův Dalík«, mohl těžko dovolit luxusní život v Monaku. Přestěhoval se sem někdy v roce 2008. Je to pro něj, ostatně třeba jako pro české špičkové tenisty či topmodelku Terezu Maxovou, výhodné kvůli daním.

A jedno mu nelze upřít, peníze z předražených zakázek si umí užít. Jako svou trvalou adresu Rittig uvádí apartmán v luxusním komplexu Chateau Perigord v Monte Carlu. Tady lze garsonku s koupelnou získat za 30 milionů, ale ceny apartmánů se pohybují podle toho, v jak vysokém jsou patře, od 180 milionů výš. Pětipokojový s dvěma terasami je třeba k mání za těžko uvěřitelných 13,7 milionu eur, tedy 343 milionů korun! Pouhým pohledem na nabídku realitních kanceláří je tak jasné, že tento svět není pro chudáky. Natož pro ty, kteří jezdí po Praze »sockou« za předražené lístky...

dagma9 ( 14. prosince 2011 09:04 )

Bohužel jsem nesledovala počet znaků, to vtom rozčilení co je a co bude v ČR .

dagma9 ( 14. prosince 2011 08:58 )

Chtěl jsi určitě poznamenat šikovní a shopní zloději, protože tam jsou zákony fukční.

dagma9 ( 14. prosince 2011 08:55 )

Svatá pravda.

dagma9 ( 14. prosince 2011 08:53 )

Přesné a stručné.

dagma9 ( 14. prosince 2011 08:49 )

Souhlasím všechny lumpy sem nenacpem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa