Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velký přehled reforem: Tohle vás už nemine!

Když konečně došlo na hlasování, koaliční poslanci zatleskali, že vydrželi.
Když konečně došlo na hlasování, koaliční poslanci zatleskali, že vydrželi.  (Autor: Blesk)
Autor: Oldřich Tichý - 
8. listopadu 2011
05:15

Přísnější sociální dávky, porodné jen pro chudé, zdražení jídla a léků… Čtrnáct zákonů, které v noci na včerejšek schválili poslanci, ovlivní životy všech lidí. Opoziční ČSSD se to nelíbí a zvažuje ústavní stížnost. Ani tím ale nezabrání tomu, že reformy začnou od ledna platit. Je téměř vyloučené, aby Ústavní soud rozhodl o jejich případném zrušení ještě letos.

Hlavní výhrady mají opoziční poslanci k tomu, že jim koaliční sokové úpravou procedury údajně znemožnili se k reformám vyjádřit. I tak obstrukční mlácení prázdné slámy blokovalo Sněmovnu šest dní. Naopak na hlasování pak stačilo 30 minut!

„Chceme dát stížnost, ale ne zbytečně. Rozhodneme se do několika týdnů, až budeme mít analýzu, jakou máme u soudu šanci,“ řekl Blesku šéf mandátového a imunitního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD). Připomněl, že stížnost je navíc možné podat až poté, co zákony vyjdou ve sbírce. Předtím je dostane na stůl prezident Václav Klaus. Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by s jejich podpisem váhal.

Jak by se ústavní soudci ke stížnosti sociálních demokratů postavili, nelze odhadnout. Názory právníků se různí. Poslanci ČSSD naděje opírají i o to, že soud už na jaře zrušil kvůli nestandardnímu přijetí třeba ořezání stavebního spoření (opozice ho ale teď prosadila znovu). Od podání stížnosti k rozhodnutí ovšem tehdy uplynulo pět měsíců, jindy se na verdikt čeká i déle. „Záleží na tom, jak je stížnost komplikovaná,“ uvedla mluvčí soudu Jana Pelcová.

Schválené změny se proto od ledna stanou – alespoň na nějaký čas – realitou. Výjimkou by mohla být jen reforma důchodů. Ta má totiž začít platit až od roku 2013. Pokud by soud případné stížnosti sociálních demokratů vyhověl, mohl by tedy novinku zrušit dříve, než by nabyly účinnosti.

Zdražení kvůli vyšší DPH

Od ledna 2012

- se snížená sazba DPH zvýší z 10 na 14 %

- zdraží hlavně: potraviny, nealko nápoje, vodné a stočné, teplo, hromadná doprava, knihy, časopisy a noviny, ubytování, vstupenky na kulturní akce i do kina, léky a zdravotnické pomůcky, dětské plenky či stavební práce

Od ledna 2013

- obě sazby se sjednotí na 17,5 %

- zboží, které zdražilo rok předtím, podraží znovu, naopak ostatní by mělo mírně zlevnit (ve hře je ale i možnost, že se kvůli propadu rozpočtu DPH sjednotí na 19 %)

Kompenzace

- Dvěma skupinám lidí chce vláda zdražení vynahradit

- Rodiny s dětmi – zvýší se daňová sleva na dítě o 150 Kč měsíčně

- Současným důchodcům mělo být zdražení pokryto valorizací penzí – podle posledních propočtů to ale bude v průměru jen 174 Kč

Spoření na důchody

- Lidé si budou moci dobrovolně spořit ve fondech, na individuální účty si vyvedou 3 % z celkových odvodů na sociální pojištění, musejí ale k tomu přidat 2 % ze svého

- Rozhodnutí je nevratné a lidé ho musí udělat před 35. narozeninami (po startu reformy se lidé starší 35 let musí rozhodnout do konce roku 2012)

- Na výběr budou čtyři fondy podle rizika investice a tím úměrně dané možnosti výnosu – o svěřené prostředky lidé nepřijdou ani v případě bankrotu

- Po dosažení důchodového věku se lidé mohou rozhodnout buď pro doživotní penzi, nebo rentu na 20 let (při úmrtí bude naspořená částka předmětem dědictví)

- Mění se státní příspěvek na penzijní připojištění – podmínkou je spořit minimálně 300 Kč měsíčně, maximální výše státního příspěvku se ale zvyšuje z 1800 na 2760 Kč ročně

Novinky ve zdravotnictví

Práva pacientů

- Zavádí se institut dříve vysloveného přání – pacient bude moci určit, za jakých okolností chce být léčen. Tedy i za jakých podmínek má být odpojen od přístrojů! Dokument bude platit pět let. * Lidé, kteří podají stížnost na lékařskou péči, by měli právo znát jméno osoby, která stížnost posuzuje.

- Pacient získá právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu a o zdravotních službách, které mu mají být poskytnuty.

- V Národním registru poskytovatelů lidé najdou všechny údaje o poskytovatelích zdravotních služeb. * U léčby lidí s psychickými potížemi bude dávána přednost domácímu nebo komunitnímu prostředí.

Umělé oplodnění a kastrace:

- Při asistované reprodukci budou pojišťovny ženám platit čtyři pokusy místo tří v případě, že se při prvních dvou pokusech bude používat jedno, nikoli více embryí.

- Umělé oplodnění bude moci podstoupit žena nejvýše do 49 let (ministerstvo navrhovalo 55, poslanci pak 45 let).

- Anonymním dárcem bude moci být žena od 18 do 35 let a muži mezi 18 a 40 lety.

- Sterilizace bude možná i z jiných než zdravotních důvodů, ale jen u žen starších 21 let na základě jejich žádosti. Sterilizaci nezletilých nebo nesvéprávných bude posuzovat odborná komise.

- Terapeuticky kastrovat bude možné muže nad 25 let, který dříve spáchal násilný sexuální zločin nebo je sexuální deviant. V některých případech bude nutný souhlas odborné komise a soudu.

Lékaři a nemocnice

- Lékaři a zdravotnická zařízení nebudou smět přijmout od pacientů v případě hrazené péče žádnou úhradu – hrozí jim při opakovaném prohřešku až milionová pokuta.

- Poskytovatelé zdravotních služeb, kteří splňují podmínky, budou mít povinnost přijmout pacienta k výkonu ochranného léčení.

- Pacienta budou moci nemocnice odmítnout jen výjimečně, a pokud bude v bezprostředním ohrožení života, tak nikdy. Jinak hrozí až milionová pokuta.

- Lidé, kteří by poskytovali zdravotní služby bez oprávnění, se vystavují až milionové pokutě. Sankce má hrozit i lidem, kteří by asistovali při domácích porodech.

Záchranky

- Prodlužuje se doba příjezdu záchranářů k pacientovi o pět minut, a to nejvýše na 20 minut.

- Záchranáři budou mít možnost vstupovat do cizích objektů a budou moci žádat pomoc od jiných lidí.

- Nemocnice budou muset mít kontaktní místa, která budou v nepřetržitém spojení s operačními středisky záchranky.

Pojišťovny

- Budou mít povinnost zajistit pacientům dostupnost hrazených služeb jak v místě, tak v čase. * Musí vést a zveřejňovat seznam smluvních poskytovatelů péče i přehledy o jednotlivých lékařích, kteří budou hrazené služby poskytovat.

- Musí klientovi poskytnout veškeré údaje o tom, které zdravotnické služby mu byly poskytnuty.

- Přestanou se podílet na platbách za závodní preventivní péči, hradit ji bude jen zaměstnavatel.

Ostatní novinky

- Dívkám ve věku od 13 do 14 let budou očkování proti rakovině děložního čípku hradit zdravotní pojišťovny. Očkování, které stojí kolem 10 000 korun, zůstane nepovinné.

- Školy budou mít povinnost organizovat a hradit preventivní prohlídky žáků středního a vyššího odborného vzdělávání.

- Očkování dětí do sedmi měsíců proti pneumokoku se hradí z pojištění.

- Pacient si bude sám hradit léky, které lze kupovat volně bez receptu.

Změny v sociální oblasti

Pobírači dávek

- Dávky, příspěvky a podpory bude nově vyplácet jen úřad práce.

- Průkazy pro postižené nahradí tzv. sociální karta, která má sloužit jako identifikační i platební.

- Omezí se doba poskytování příspěvku na bydlení na sedm let během deseti let, netýká se postižených a seniorů nad 70 let.

- Příspěvek na péči budou dál dostávat přímo postižení a senioři, ne poskytovatelé služeb.

- Změní se posuzování zdravotního stavu kvůli dávkám – hodnotit se bude deset oblastí.

- Příspěvek na péči se v prvním stupni sníží ze současných 2000 na 800 korun měsíčně.

- Zvýší se příspěvek na péči pro děti do 18 let z 5000 na 6000 Kč.

- Dávky pro handicapované se sloučí do dvou příspěvků – na mobilitu (400 Kč každý měsíc) a na pomůcky (jednorázový).

- Handicapovaní mohou jednou za deset let získat příspěvek na auto 200 000 Kč.

Nezaměstnaní

- Lidé, kteří odejdou ze zaměstnání po dohodě se zaměstnavatelem či na vlastní žádost, budou mít nárok pouze na nižší podporu v nezaměstnanosti, a to ve výši 45 % průměrného výdělku

- Podpora v nezaměstnanosti se bude vyplácet až po uplynutí doby, která odpovídá vyplacenému odstupnému nebo odchodnému. Za nevyplacené odstupné či odchodné bude stát vyplácet kompenzaci.

- Pokud nezaměstnaný po dvou měsících bez práce odmítne poskytovat veřejně prospěšnou službu, může přijít o podporu a být vyřazen z evidence úřadu práce.

- Na podporu má nárok člověk, pokud odpracoval 12 měsíců v posledních dvou letech místo nynějších tří.

- Pokud člověk bez vážného důvodu dá výpověď z místa, které mu zprostředkoval úřad práce, může se do evidence nezaměstnaných znovu přihlásit až za šest měsíců.

- Podporu v nezaměstnanosti budou moci dostat i studenti, pokud předtím pracovali a odváděli pojistné.

Rodiče

- Rodiče si budou moci pružně zvolit délku rodičovské i výši rodičovského příspěvku, vyčerpat budou moci celkem 220 000 Kč.

- Snižuje se celková vyplacená částka u čtyřleté varianty rodičovského příspěvku.

- Porodné se bude dál vyplácet pouze za první narozené dítě výhradně těm rodinám, jejichž příjem nepřesáhne 2,4násobek životního minima.

Práce neschopní

- Zachování nemocenské ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu po celou dobu nemoci. Dříve se procento zvyšovalo po 30. dni nemoci na 66 procent, po 60. dni na 72 procent.

- Stát bude nemocenskou proplácet až od 22. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti, zaměstnavatelé tak budou proplácet oproti současnosti o týden navíc.

Co si o tom myslíte? Napište svůj názor do diskuze!

husqarnowicz ( 9. listopadu 2011 09:03 )

Být tohle v některé arabské zemi, celá vláda už někde visí.

rudyptak48 ( 8. listopadu 2011 21:00 )

Je to hezké, že chtějí šetřit, ale měli by začít především ve svých řadách. Zatím jsem neslyšel nic o tom, jak chtějí vyšetřit ty korupční aféry ve vlastních řadách a potrestat vinníky. Pokud se tohle nestane, těžko přesvědčí lidi o svých poctivých úmyslech. Jedna aféra stíhá další, a kostlivci pořád padají ze skříně. Uvidím, zda opět ustoupí nátlaku lékařů. Tam se hned pozná, jak vážně to zamýšlejí. Snad se všichni neřídí proroctvím Nostradama, že v roce 2012 to všechno skončí? Pak bych se tomu nedivil. Pokud to mají ověřené, mohli by to sdělit i sprostému lidu, aby si poslední rok na Zemi něco užil.

max898 ( 8. listopadu 2011 17:39 )

A teď čísla z Karlovy Univerzity. 150 miliónu měsíčně nás stojí sociální stát. 50 miliard nás stojí měsíčně korupce. Sociální dávky berou i bohatí a firmy a to prostřednictvím DOTACÍ. Práce už není ani pro absolventy středních a dokonce už ani vysokých škol. Státy jako Irsko , Řecko , Itálie , Španělsko jsou dnes v krizi a přitom mají nejméně rozvinuté sociální systémy v Evropě. Naopak Francie či Německo , které mají nejlépe rozvinutý sociální systém jsou v pohodě. Po roce 89 byl stát v přebytku ty dobytku Tak se vzpamatuj. A jestli si myslíš , že ty jako podnikatel si v pohodě tak počkej až lidi nebudou kupovat tvoje výrobky či služby , protože prostě si utáhnou opasek.

max898 ( 8. listopadu 2011 15:37 )

Rozdávání? Myslíte sociální dávky? A co jiné sociální dávky , kterým se říká DOTACE aby to líp vyznělo To není rozdávaní? Tam se jedná o miliardy a to teda jako rozdávání není , že? Podle vás ne , protože to jsou dávky pro podnikatele a firmy a to je v pořádku co? Taková ABL už získala tento rok dotaci 2 krát , a jednalo se vždy o částku kolem 10 mega. Nevím jak je soukromá bezpečnostní firma prospěšná státu. A takových firem je X dalších. Na UK studenti spočítali, že sociální výdaje nás stojí měsičně 150 miliónu , milionu. Pofiderných zakázek , myslím těch co je de výběrového řízení zařazen jen jeden uchazeč. Tak na ty je vynaloženo za měsíc 50 miliard opakuji miliard. Tohle je teprv rozdávaní.

max898 ( 8. listopadu 2011 15:28 )

Na čem budou lidi šetřit , no přece na podnikatelských službách a výrobcích. Takže o to míň peněz pro vás To je zajimavé jak český živnostník je pitomý. V zahraničí miliardáři podepisují petice aby jim samotným vláda zvětšila daně , protože se bojí o ekonomiku a tady u nás mám pocit , že podnikatelé a živnostníci z toho mají radost , že se zaměstnancům a střední třídě vytáhna z kapes víc peněz. Čím víc jim vemou , tím míň jich nechají u vás milí podnikatelé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa