Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Peake: Nenechat se zavřít a nerozvést se!

Autor: Veronika Pukačová, Františka Čížková, evakk - 
4. července 2011
05:00

Loni jí manžel ministerský post zatrhl, teď už měl smůlu. Karolína Peake (35) z Věcí veřejných se stala místopředsedkyní vlády a jako první žena v kabinetu Petra Nečase (ODS) vstoupila do ryze mužského prostředí. „Klamu zjevem. Jsem sice hodná, ale rozhodně ne pitomá a nenechám se utáhnout na vařené nudli,“ reagovala na dotaz, jestli nemá ze samých chlapů kolem obavy.

Od vzniku Česka je Peake teprve 16. ministryní. A její předchůdkyně to neměly vždy snadné. Když si třeba ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) nechala v roce 2003 zmenšit ze zdravotních důvodů prsa, musela čelit smršti narážek. „Kdybych nosil na krku tvárnici a nechal si ji odříznout, tak by mě taky přestala bolet krční páteř. A navíc bych už nemusel chodit před Špidlou v tak hlubokém předklonu,“ glosoval její proměnu poslanec Petr Bratský (ODS).

Právnička Peake věří, že si s kolegy poradí. „S muži mám zkušenosti už z vyjednávání koalice, kde je to samý chlap. Je pravda, že v politice často zazní ostřejší slova a někteří kolegové neváhají křičet. Já si o tom vždy myslím své, i když příjemné to není. Snad to vydržím,“ řekla Blesku matka synů Sebastiana (10) a Theodora (8).

Organizace, které se zabývají zastoupením žen a mužů v politice, jsou sice za jmenování Peake rády, nadšením ale neskáčou. „Jednou členkou vlády jsme se k fungujícím demokraciím příliš nepřiblížili,“ řekla Veronika Šprincová z Fórum 50 %. Za více žen v kabinetu by se přimlouvaly i další exministryně. „Každopádně ženský element je v politice důležitý,“ řekla někdejší šéfka rezortu spravedlnosti Daniela Kovářová. Souhlasí s ní i exministryně školství Miroslava Kopicová: „Díky ženám bylo za mého působení ve vládě více ohleduplnosti a sebekontroly.“ Peake přiznává, že i ona by byla ráda za více žen v politice. Odmítá to ale nařizovat kvótami.

„Na ten post jsem kývla se dvěma vizemi – nenechat se zavřít a nerozvést se,“ řekla Blesku. Nepřímo tím potvrdila, že její australský manžel není z ženina politického angažmá vůbec nadšený. A to přitom právě v Austrálii zastává post premiérky žena.

Veverka Peake vzbuzuje naději

Karolína Peake je důkazem, že ženy do politiky patří. Její úspěch je nenápadný, neprovokuje. Takový je ostatně i celý její zjev. Štíhlé tělo, půvabně milá tvář, zdravé husté vlasy. Průzračně modré, decentně podmalované oči a nenápadnou růží zdůrazněné rty. Mohutnější sanice a pevná brada naznačují, že když přijde na lámání chleba, umí být Karolína tvrdá a rozhodná. Přestože se většinou raději projevuje jako bezkonfliktní a úzkostně loajální členka strany, které se začalo lidově říkat veverky...

Ve volební kampani sice pózovala v sexykalendáři véček, ale z šestice kolegyň byla nejvíc decentní. V erotickém projevu úsporná. Někdo by ji mohl vnímat jako nudnou osobnost bez fantazie. Bez charismatu, dráždivého náboje. Lze ji ale vnímat i jako ženu, která dobře ví, co chce, a je natolik prozíravá, že nechá mužům pocit hlavy, která rozhoduje. V jejím případě rozhodně není střízlivost na překážku. To, co by se mohlo vnímat jako nuda, nahrává v politice dojmu solidnosti a noblesy.

nikto nevie ( 5. července 2011 23:32 )

No, Vy zas vypasdáte na příslušníka zkorupovaných VeVerek a PAK z TOP 09.

rudyptak48 ( 5. července 2011 10:55 )

Dejte na nicku komentator... Ten má nejlepší přehled. Kdo mu čte a vypisuje všechny ty články, na které se odvolává? Nevím, jak to všechno stihne? Pochybuji, že to dělá sám. Tady vidíte, jak pracuje placený diskutér, a nebojím se říct agent nějaké strany. Podle obsahu jeho příspěvků to bude KSČ, nebo ČSSD.

bublanina77 ( 4. července 2011 19:56 )

kdo jí porovnává...přečti si tem můj příspěvek ještě jednou ty provinční komentátore

komentator ( 4. července 2011 19:03 )

Bublanina má nepochybně smysl pro humor. Porovnávat provinční a nec moc úspěšnou právničku Peak s velkou političkou "železnou lady" Thatcherovou tak to je síla!!! Tak to tu jěště nebylo! Copak Bublanina nezaregistrovala, že Peak dostala od Nečase pouhou trafiku ve vládě? Jak může Peak jako předsedkyně Legislativní vlády ovlivnit boj s korupcí?

komentator ( 4. července 2011 18:59 )

K pobavení komentář s kritikou Peak ze serveru české noviny (server čeké tiskové agentury) 1,3,2,4 : Karolina Peak blábolila před volbami o boji s korupcí a vymýcení "dinosaurů" z politiky! A jak to dopadlo po volbách? Lži a podvody Karoliny Peak a Véčkařů na pokračování!! Peak a další Véčkaři sedí ve vládě s korupčníky Vondrou, Kalouskem a Fuxou, jejichž odchod z vlády ještě před pár měsíci tvrdě požadovali! A Peak spolu s dalšími Véčkaři si "notují" ve vládě s Nečasem, Kalouskem, Vondrou atd! Holt Véčkaři, včetně Peak, lžou jako když tiskne. Peak a dalším Véčkařům jde pouze o vládní koryta a prebendy! Véčkaři, kteři ošklivě podrazili své voliče, dopadnou ještě hůř než Zelení! Již brzy půjdou do kytek!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa