Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kočí versus Bárta: Kdo má vymyto?

Autor: mivr - 
14. dubna 2011
22:51

Kolem Víta Bárty vládne v posledních dnech pořádný mumraj. Uplácel Kristýnu Kočí? Jak to všechno bylo? Co bude s vládou? Bárta byl čtvrtečním hostem pořadu ČT 24 Hyde park, kde odpovídal na dotazy, které se týkají hlavně aféry s jeho kolegyní Kristýnou Kočí. Podle něj jí kmotři vymyli mozek. Ona o něm ale nedávno prohlásila, že je to právě on, kdo manipuluje s ostatními.

Vládní krize trvá už deset dní. Věci veřejné i zbývající strany vládní koalice si vzaly do pondělí čas na to, aby projednaly varianty řešení krize na stranických grémiích. Podaří se ji zažehnat? Jak? Vít Bárta (VV) byl čtvrtečním hostem Hyde parku na ČT 24 a odpovídal na otázky na tělo.

Mimo jiné prohlásil, že Kočí je nezralá a že jí kmotři asi vymyli mozek. To bylo asi na oplátku. Kočí totiž nedávno prohlásila, že podle ní je Bárta vymývačem mozků ostatních členů strany VV. O straně také prohlásila, že je to sekta.

"Věci veřejné rozhodně nejsou demokratickou stranou a mají mnohem blíže k sektě. Já nebudu pokrytecká a nabudu říkat, že jsem nebyla dlouhou dobu součástí nejužšího vedení této sekty," řekla otevřeně Kočí v rozhovoru pro MF DNES.

Měl jsem si ji víc prověřit, myslí si Bárta

"Mohl bych říct slova Bublana z minulosti, a sice že kdo najde štěnici, dal si ji tam sám. Kristýnu znám dva roky, je třeba to brát vážně," řekl Bárta hned na začátku pořadu a vzápětí poděkoval za podporu, která se mu dostává od lidí.

Moderátorka Hyde parku Pavlína Kvapilová dlouho neotálela a šla rovnou k věci. Jak to bylo s půjčkou pro Kristýnu Kočí? "Předání peněz Kristýně proběhlo v restauraci Austria, kousek od kanceláří VV. Byli tam lidi. Měl jsem si Kristýnu víc prověřit," řekl smutně Bárta a dodal rázně: "Přijde mi, že jí kmotři vymyli mozek." Podle Bárty i Kvapilové je Kristýna Kočí nevyzrálá a vulgární politička.

To si myslí i politolog Jiří Pehe:"Jeví se mi velmi nevyzrálá, možná ani sama neví, kde končí realita a začínají fabulace." Bohužel taková žena dokázala rozložit vládu.

Bárta se nevzdá

"Do politiky jsem nešel kvůli moci, i když se to tak říká. ABL je momentálně démonizovaná. Měla detektivní složku, ale tu už prodala," vysvětloval v Hyde parku dál ministr, na jehož hlavu se teď sype jedna kritika za druhou. "Věci veřejné jsou nová strana. Chtěly do politiky přivést nové lidi," hájil Bárta jednu chvíli, kdy mu asi pod palbou otázek Kvapilové a diváků bylo úzko, VV.

"Respekt podle mě překazil plány přeběhlíků," prohlásil pak ohledně toho, jak celá nepříjemná kauza vznikla, a sice rozhovorem Jaroslava Škárky se zmíněným  týdeníkem. "Nejslušnějším politikem současnosti je prezident Václav Klaus," pokračoval přesvědčeně a prohlásil více než jasně: "Nemíním bitvu vzdát! Boj prostě nevzdám! Chci se obhajovat a chci kandidovat na předsedu Věcí veřejných!"

Vítek je i nadále veselá kopa

Na dotaz diváka, zda má Kočí poměr s Tluchořem, se Bárta nejprve od srdce rozesmál, ale pak se na chvíli odmlčel. Moderátorka Kvapilová mu dala čas na rozmyšlenou. Nakonec řekl, že pouze četl článek v Blesku a obrátil téma radši jinam.

Moderátorka pořadu Hyde park si ke konci přenosu neodpustila narážku na Bártovy problémy se řidičským průkazem. Ten mu byl odebrán. Bárta to pochopil, zasmál se a přešel to s klidem: "Řidičák nemám, takže nejezdím."

Ministr Vít Bárta se s diváky a moderátorkou Pavlínou Kvapilovou rozloučil s upřímným pohledem přímo do kamery a slovy: "Velmi si vážím podpory vás všech! Prosím, nevzdávejte to!"

"Věci veřejné rozhodně nejsou demokratickou stranou a mají mnohem blíže k sektě. Já nebudu pokrytecká a nabudu říkat, že jsem nebyla dlouhou dobu součástí nejužšího vedení této sekty," řekla Kočí v rozhovoru pro MF DNES

montevideo ( 17. dubna 2011 14:22 )

má jednoznačně Kočí. To je tak, když se do politiky pustí blondýny

gevi ( 17. dubna 2011 12:39 )

O šetření do soukromých fondů jsem několikrát napsal svůj názor a zde jsem proti. Co se týká zdravotnictví, tam je to takhle (nepíšu názor, ale fakta). Ve zdravotnictví se především dostávají stále dražší a kvalitnější přístroje, léky, vyšetření a přitom tyto vymoženosti má prakticky každá nemocnice. To stojí těžké miliardy. Dříve - jistě si pamatujete - bylo u nás jediné špičkově vybavené zařízení SANOPS pro zasloužilé kádry a ostatní nemocnice a vůbec třeba ty malé byly vybaveny o něco málo lépe než za první republiky. Dneska chtějí být špičkově vybavené všechny nemocnice, každý lékař má samozřejmě počítač, mnozí mají v ordinaci EKG a další drahé přístroje. A nebudeme si lhát, mnoho peněz mizí polotajnými cestami do kapes lékařů jako různé finanční benefity. Takže žádná reforma se nikdy lékařům nebude líbit a oni svou rétoriku přizpůsobí tomu, aby se zdálo, že jim jde o pacienty. Co se týká reforem: Uvidíte, že až bude vládnout ČSSD a to určitě bude, nezruší prakticky nic z toho, co dnes kritzuje. Všechny reformy a všude na světe musí zasáhnout všechno obyvatelstvo a proto jsou všude ve světě provázeny demonstracemi a dalšími akcemi. Jenže to se udělat musí a kdyby to nebolelo tam, kde třeba dnes a u nás, bolelo by to na jiném citlivém místě. Pokud ČSSD mluví o zdrojích, které by se dotkly jen bohatých a dividend státních podniků, lže, protože by jim chyběly asi stokrát větší příjmy do rozpočtu (to opět není můj názor, ale holý fakt). Nevím, jak bude chtít Rath, až bude ministrem zdravotnictví, řešit přísun peněz na zvýšení platů a na udržené úrovně zdravotnictví. Možná nechá poplatky takové jak jsou dneska, ale tady nevím. Co se týká rozkradení: Dám malý příklad. Tunel Blanka bude stát asi o 10 miliard více. Standa Gross vydělal svou genialitou 100 milionů. Takže z těch deseti miliard by mohlo zbohatnout sto Grossů, jinými slovy 10 miliard je sto krát sto milionů. Takže hodně se rozkradlo, ale jsou to procenta a rozpočet by to nezachránilo.

monster13 ( 17. dubna 2011 09:44 )

Asi jo Myslím si, že taková osoba jako je Kočí by měla složit poslanecký mandát! Já bejt jí, tak odjedu hoodně daleko a už se nevrátim, ale ona evidentně nemá žádné zábrany.

monster13 ( 17. dubna 2011 09:43 )

No Kočí je opravdu krá.. v tom s vámi souhlasím, ale na Bártovu obranu - on opravdu MILIONY nerozdával a docela bych věřil tomu, že to ty půjčky byly, protože Kočí si asi musela platit znízdečko s Tluchořem.

gogo ( 17. dubna 2011 06:53 )

Nutnou reformou myslíte na př. šetření si na důchod u soukromých nikým negarantovaných fondů ? Nebo razantní zdražení ve zdravotnictví ? Nenapadlo Vás někdy, že kdyby vše co se zde rozkradlo rozkradeno nebylo, že by tyto reformy tak nutné nebyly ? A že všechny tyto "reformy", které ovlivní všechny na desítky let se řeší zcela překotně a horkou jehlou ? Že téměř každý týden Kalousek mění svůj názor ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa