Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Syn Béma zůstane ochrnutý, o ruku ale nepřijde

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: kyc, mir, Klena - 
23. března 2011
14:42

Wimmerova kašna na Uhelném trhu nebyla v sobotu v noci poničená poprvé. Kromě nedávného incidentu, kdy na ni lezl syn exprimátora Pavla Béma (ODS) Jáchym (20), se na ni v sedmdesátých letech »věšeli« mladíci a rovněž ji zničili. Tehdy se to obešlo bez úrazu. Exprimátorův syn takové štěstí neměl. Ve střešovické nemocnici bojuje o ruku.

Na výrobě repliky poničené sochy v sedmdesátých letech spolupracoval sochař Milan Vácha. „Když jsem se dozvěděl o tom, co se teď stalo, hrozně jsem se vyděsil. Je totiž vůbec štěstí, že to ten kluk přežil. Kus, který se ulomil, vážil určitě nejméně dvě stě kilo,“ uvedl Vácha. Sochu opravoval v roce 1978 a restaurace tehdy vyšla na 320 tisíc korun! Nynější opravu slíbil zaplatit exprimátor Pavel Bém.

Jáchym na sochu vylezl v noci na sobotu. Horní část se s ním utrhla. Skončil v nemocnici v kritickém stavu. Levou ruku se podařilo úspěšně operovat, u pravé hrozila amputace. Jeho stav se teď konečně zlepšuje. Dokonce už dýchá bez přístrojů. Podle informací deníku Aha to vypadá, že poraněnou ruku se lékařům nakonec podaří zachránit. Přesto je verdikt lékařů nemilosrdný! Ruka, která byla dlouho "odpojena" od krevního oběhu, zůstane nehybná.

V roce 1974 na sochu Wimmerovy kašny vylezla skupina opilých mladíků. Říkalo se, že byl mezi nimi i syn tehdejšího komunistického pohlavára Lubomíra Štrougala. Podle čtenářů Blesku jsou to jen fámy. „Tehdy parta z gymnázia Ohradní, Praha 4, v nedaleké vinárně slavila konec roku,“ napsal Blesku František Lammer.

„Pak se tomuto gymplu říkalo s nadsázkou sochařské gymnázium, což nám kolegové záviděli. Jeden neunesl tíhu alkoholu, chtěl si do kašny ulevit. Mezitím si dva další usmysleli, že vylezou na tu horní mísu. Ozvala se rána, kašna spadla a kamarádi také. Štrougal do tohoto gymplu fakt nechodil…,“ dodal čtenář.

petr186 ( 5. dubna 2011 09:42 )

No, pokud zůstane nepohyblivá, tak je to daleko horší, než kdyby mu ji ufikli, lepší by byla kvalitní, elektronická protéza.

cvalda ( 4. dubna 2011 12:45 )

je to odsouzení hodná klukovina ale ty následky co si ponese celý život to je hrozné pomyšlení.

obalka ( 3. dubna 2011 14:48 )

obalka ( 3. dubna 2011 14:46 )

Ty nejsi asi normální Vy nejste normální.Je mi Vás líto!

antikaprik ( 26. března 2011 06:20 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa