Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek: Na dávkách ušetřím 11 miliard

Kalousek se vrhá na reformy a šetřit se bude na dávkách
Kalousek se vrhá na reformy a šetřit se bude na dávkách  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ČTK, jak - 
5. července 2010
06:36

Škrty v sociálních dávkách by mohly státu v příštím roce ušetřit až 11 miliard korun. Systémové změny v sociálních dávkách a nemocenské, které by měly platit až v následujících letech, by pak mohly ušetřit až dvakrát víc peněz. V dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekl budoucí ministr financí Miroslav Kalousek.

"Podobnými parametrickými změnami, protože to není systémová změna, uspoříme pro rok 2011 na sociálních dávkách zhruba 11 miliard korun," prohlásil.

Porodné by se podle dohody stran pravděpodobné budoucí vládní koalice vztahovalo nově pouze na první dítě, a to jen pro rodiče s příjmy do 2,4násobku životního minima.

Pro rok 2012 už ale musí platit zásadní reforma, na které vláda začne okamžitě pracovat, řekl Kalousek. U ní musí být jasné, že se nikomu nevyplatí nepracovat a pouze pobírat dávky, zdůraznil. "Jsem přesvědčen, že systémové změny v reformě sociálních dávek a nemocenské, protože to je k tomu potřeba přidat, přinesou úspory ještě dvojnásobně větší, už bez plošného škrtání," dodal Kalousek. Řekl také, že polovina lidí pobírá nějakou sociální dávku a to si podle něj stát nemůže dovolit.

Snížit rozpočet

Nastupující koaliční vláda chce snížit rozpočtový deficit do roku 2012 pod tři procenta hrubého domácího produktu a do roku 2016 dovést veřejné finance k vyrovnanosti. Pro příští rok chce ušetřit 54 miliard korun a snížit schodek rozpočtu na zhruba 135 miliard korun.

duncanidaho ( 7. července 2010 23:37 )

Takže, kdo nedosáhl určité velikosti IQ, tak nemá mít děti? A hlupáky budeme kastrovat? To mi zavání fašismem. Na pracáku nejsou jen imbecilové. Já tam taky byl několikrát. Děkuji, že mně považujete za blba, to potěší. Kdo chce, tak si najde práci a je na pracáku krátce. Kdo je na pracáku dlouho, tak má buď smůlu, těch je ale málo, nebo se mu nechce práci najít, a to není stupid ale příživník.

kandule1 ( 7. července 2010 12:09 )

s tím plně souhlasím, taky mám věk na děti,ale dovolit si je bohužel zatím nemůžu, pro pana Kalouska je dát za kočátek, postýlku, a další vybavelní cca 40.000 asi jen drobné. Děti rostou, co si budeme povídat, nástup do první třídy je taktéž pěkně mastný a což teprve učení nebo škola.... prostě až budeme starý nebude nikdo vydělávat na náš důchod a jejich bláhově vysněná vize,že si na něj ušetříme, z čeho????

radan65 ( 6. července 2010 21:00 )

leda ze by byl zakatrovanej chlast je velka laska , ta se jen tak nevopousti

radan65 ( 6. července 2010 20:31 )

1.vsechny vydesime bankrotem a komarama pred volbama 2.pri zachrane akci vostrouhame volice na kost, vzdyt dali k tomu mandat u voleb 3.slabost a spatna rozhodnuti vzdy popreme, vlastni chyby bagatelizujem a chyby jinych demonizujeme 4.byvali podnikatele ve vlade se eticky vzdaji rozjetych zakazek se statem a radne teho politicky vyuzijem 5.je tu spousta a spousta dalsich velmi a velmi stedrych a mene viditelnych zakazek na zahojeni vzdyt dluhy poplatili v podhradi vdecni poddani 6.jen se moc neporvat u lizu aby to vydrzelo cele volebni obdobi a pak se neco vymysli Minule prorustani mafii do politiky jen nerekli ze do ODS. Tet komari a bankrot jen nerikali ze diky spatne vlade ODS priste komari a cokoliv ale jen kdyz je nebudou potrebovat na volbu prezidenta z ODS

komentator ( 6. července 2010 10:22 )

pravice snižuje porodné. Kdo bude vydělávat lidem na penze při této velmi špatné porodnosti za 20 let? Pustíme sem muslimy nebo jiné nepřizpůsobivé gastarbeitry? V Česku má rodina (žena) pouze méně než 1,3 dítěte. Bylo by dobré dát vysoké porodné pro 2 děti nebo maximálně 3 děti. Aby si ti méně přizpůsobiví nepořizovali děti pouze díky penězům, tak po 2 nebo po 3 dětech by nebylo žádné porodné a žádné nebo minimální pětské přídavky. Rušení nebo maximální omezení porodného odradí spoustu mladých lidí z chudších rodin od založení rodiny. Tito lidi žijí mnohdy z ruky do úst. Nemají kde bydlet. Proto mnozí mladí lidi silně zvažují založení rodiny. iNáklady na pořízení dětí jsou vysoké. Hloupá politikA TOP 09 (Kalousek Schwarzenberg atd) a některých dalších pravičáků ve prospěch bohatých bude mít katastrofální důsledky pro tuto zemi. Země bude vymírát. Česko dopadne jako Francie nebo Anglie se spoustou militantních muslimů. Ne náhodou rozhodla stávající pravicová vláda Camerona v Anglii silně omezit přistěhovatelství do této země

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa