Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Median: Do sněmovny se možná dostane i Zeman

Miloš Zeman boduje
 (Autor: Petr Merta)
Autor: ČTK, pes - 
10. května 2010
12:08

Volby by v dubnu vyhrála ČSSD se ziskem 26,2 procenta, ODS má 19 procent. Na základě svého volebního modelu to v pondělí uvedla agentura Median.

Z průzkumu vyplývá, že zatímco zavedené strany většinou mírně oslabily, volební preference nových politických subjektů rostou, přes pětiprocentní hranici se přehoupla i Strana práv občanů-zemanovci (SPOZ).

Velké strany oslabují, malé jdou nahoru

Ve sněmovně by kromě sociálních a občanských demokratů zasedli ještě komunisté s 13,3 procenta, poslanci TOP 09 s 10,7 procenta, Věci veřejné se ziskem 7,6 procenta, lidovci se 7,5 procenta a zástupci SPOZ, kterou by podle Medianu volilo 6,8 procenta. Dosud parlamentní Stranu zelených by podpořilo 3,5 procenta lidí, o 1,3 procentního bodu méně než v březnu.

Oslabila i většina dalších parlamentních stran - ČSSD o 0,8 bodu, ODS o 2,2 bodu a KSČM o 3,5 bodu. Lidovci si o jednu desetinu polepšili. Naopak o 3,2 procentního bodu vzrostly volební preference TOP 09, o 3,3 Věcí veřejných a o 3,8 preference SPOZ. Statistická odchylka je 1,5 procentního bodu u menších stran a až 3,5 u velkých stran, upozornil Median.


anelam ( 11. května 2010 06:32 )

V první řadě by mně vyhovovalo zavést znovu trest smrti-v jasných případech!,za druhé trest smrti za vlastizradu a pak vyhlásit nové volby-po pročištění tohoto chlíva by konečně byli ve vládě lidé kterým bych ráda dala hlas!Jinak podle včer.průzkumu se vlastně nic nezmění

zirafa ( 10. května 2010 21:30 )

no, gogo, fakt by mě zajímalo, koho budeš volit ty... já určitě žádnou velkou stranu....už jen proto, aby např. Paroubek své volební, naprosto zničující, sliby splnit nemohl....

komentator ( 10. května 2010 19:58 )

Zhrzený Zeman, který prošel několika politickými stranami je zřejmě ochoten udělat cokoliv pro návrat do vysoké politiky. Obklopuje se stejnými diletanty, kteří toho moc nesvedli v Zemanově vládě. Sklerotický Grégr, ministr dopravy Schling (proslul úplatky při přípravě výstavby dálnice do ostravy Trumfem Zemana má být jeho poradce bývalý vysoký důstojník Zbytek, který byl za jakešovsko-husákovského režimu velitelem tankové divize ve Slaném. Zbytek ještě koncem listopadu 1989, když starý režim již dodělával, prohlásil, že československá lidová armáda je připravena na žádost vedení strany a vlády rozdrtit kontrarevoluci. A chtěl se svými tanky táhnout na Prahu Ještě, že předsedou vlády byl rozumný Adamec, který nařídil armádě, aby zůstala v kasárnách. A tento komunistický kádr pomáhá Zemanovi budovat Stranu práv občanů. Se Zemanem to musí jít pěkně s kopce, když musí žádat o pomoc profláklého Zbytka

gevi ( 10. května 2010 16:47 )

Problém je v tom, že USA "jsou pro nás vzorem" akorát u vás, kteří chcete naznačit, že jsme pouze změnili stát v nuceném poklonkování: SSSR náš vzor. Ale tak to není. USA pro nás vzorem rozhodně nejsou , protože nemáme ani prezidentský systém ani nemáme dvě naprosto dominantní strany, které se podle úspěchů a neúspěchů prezidenta střídají u vlády. Dále nemáme přísnost zákonů USA a není u nás tak důsledná vymahatelnost práva jako tam. V mnoha státech USA dokonce ještě existuje trest smrti a také se skutečně popravuje. Takže pokud je pro nás něco vzor, tak spíše třeba Německo, Rakousko , Itálie a některé další státy západní Evropy. Pokud se týká pidistran trochu si odporujete. Vy vyzýváte, že se musí volit, protože podle vás neúčast ve volbách nahrává "politickým darebákům", jak to píšete. Ale pokud lidé přijdou k volbám, budou volit i více těch malých stran, takže se jich do parlamentu dostane více.

antoniocosi ( 10. května 2010 14:29 )

no jo jenže asi docházejí děngi...tak je musí někde vysomrovat ne? Aby bylo na Honzu B.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa