Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Muž, který napadl Sobotku, byl propuštěn

Autor: ČTK, pes - 
8. května 2010
11:55

AKTUALIZACE 11:50 - Muž, který ve středu na mítinku napadl místopředsedu ČSSD a jejího jihomoravského lídra v parlamentních volbách Bohuslava Sobotku, opustil policejní celu. Soudce odmítl návrh na vzetí do vazby.

Napadení Bohuslava Sobotky nemusí být řešeno ve zkráceném řízení, ale v klasickém soudním procesu. Muži by tak hrozil vyšší trest, tedy nad tři roky.

Záleží na tom, jak kauzu posoudí státní zástupce. Spis by měl dostat od policie po poledni, řekl mluvčí brněnského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský. Zkrácené řízení je určeno pro řešení méně závažných deliktů s trestní sazbou do tří let vězení. Pokud se ale státní zástupce domnívá, že je pochybení závažnější, je nařízen klasický proces.

Sobotka je po úderu pěstí, který dostal ve středu na mítinku v Brně, v domácím léčení. V pondělí jde k lékaři na kontrolu. Pak počítá s návratem do volební kampaně.

Státního zástupce musí po obdržení spisu posoudit, nakolik bylo jednání útočníka závažné. "Je rozdíl mezi spontánním napadením a připravovaným útokem," vysvětlil Kutnohorský. Pro zhodnocení závažnosti útoku bude důležitá i lékařská zpráva ke zranění. Na ní pracuje Fakultní nemocnice Brno-Bohunice, kde byl politik hospitalizován. Nemocnice se ale ke zprávě nevyjádřila.

Osmačtyřicetiletý útočník je od středečního večera v policejní cele. Jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel ke kauze ve čtvrtek uvedl, že pachatel šel již na mítink ČSSD s úmyslem dát Sobotkovi facku.

Důvodem prý byla nespokojenost s projednáváním stížností, které podal na Sobotku, když byl ministrem financí. Tehdy byla příčinou výhrad deregulace nájemného. V době útoku byl muž opilý - měl 1,88 promile alkoholu. V pátek jej čeká další výslech.

ernstthal ( 8. května 2010 19:00 )

Povídám...OSTATNÍ to je i TOP a ODS.Nemusíte psát Vy.Nepíši pouze svůj názor,ale to co si dnes bohužel myslí dost lidí.To divadlo co nám předvádí ELITA je veliká morální ubohost. A těm psum se ještě omlouvám.

roval ( 8. května 2010 18:46 )

Vy jste vůbec napochopil, o co mi jde. Jednak já osobně jsem chtěl demokracii už v roce 1968, a měl jsem s tím problémy, a jednak domokracie je obecně platný princip a pro její podstatu je jedno, zda je podle USA nebo západní Evropy. Rozdíl je ale v tom, že v USA mají přísnější tresty (často na to ve svých příspěvcích poukazuju) a především tam mají důsledné vymáhání dodržování zákonů. Skutečně tam následuje trest velmi brzy po činu a není možná výmluva. Mně ale v mém příspěvku jde o to, že nerozumím, co gogo myslí tím, co se s pachatelem stane po volbách.

derek ( 8. května 2010 17:48 )

něco jako Věci Veřejné. Nejlepší pasáž ne pivo za dvě koruny se tam neprodávalo a lidé co byly na místě ano pivo se tam prodávalo. Stejně tak Sobotka nebyl v nemocnici ani 24 hodin a ještě zakázal aby se lid dozvěděl jaký je to simulant. A jestli ten týpek nevyjde od soudu s roční podmínkou tak je českej soud banda blbců. Násilí proti uřední osobě to kvalifikoval nějakej Plzeňák ne ? Pěkná blbost. Jediné z čeho měl byt obviněn je vytžnictví a napadení.

roval ( 8. května 2010 13:59 )

Vzhledem k tomu, že volby pravděpodobně vyhraje ČSSD a Sobotka je její místopředseda....Chcete snad naznačit, že se mu ČSSD bude mstít a dostane nějakých deset let?

ermino ( 8. května 2010 13:54 )

Nebojte, to jenom v Iráku mučili člověka, který hodil po Bushovi botu. Kdyby ho ale praštil pěstí, tak by ho umučili zcela určitě tak jako další a třeba zcela nevinné lidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa