Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Volby by vyhrála ČSSD o 14 % před ODS

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
9. března 2010
13:18

Volby do Poslanecké sněmovny by podle únorového volebního modelu společnosti Median vyhrála ČSSD s 34,5 procenta hlasů, a to téměř se čtrnáctiprocentním náskokem před ODS.

Občanští demokraté by získali 20,7 procenta hlasů, což je nejhorší výsledek strany v historii průzkumů Medianu od voleb v roce 2006. Do sněmovny by se dostali i zástupci komunistů, TOP 09, lidovců a strany Věci veřejné.
V úvahu je ale nutné brát statistickou odchylku, která je u malých stran asi 1,5 procenta a u větších až 3,5 procenta.

Komunistům by dalo hlas 13,9 procenta lidí. Strana TOP 09 by dostala 9,6 procenta hlasů a lidovci 5,5 procenta. Do sněmovny by se dostali i zástupci strany Věci veřejné, která překročila o dvě desetiny pětiprocentní hranici. Straně zelených by 4,8 procenta hlasů na vstup do sněmovny nestačilo.

V porovnání s lednovým průzkumem si ODS pohoršila o sedm procentních bodů, Téměř dva procentní body ztratili i lidovci. Naopak sociální demokraté si polepšili o 2,5 procentního bodu, Věci veřejné o 2,8 procentního bodu, a poprvé v průzkumech Medianu tak překročily hranici pěti procent. Nepatrný nárůst hlasů zaznamenali analytici i u komunistů a TOP 09.

Median zveřejnil také stranické preference, které zahrnují hlasy všech oprávněných voličů. I podle nich by volby vyhráli sociální demokraté před ODS. Třetí by skončili komunisté a čtvrtá strana TOP 09. Jiné strany by již potřebnou pětiprocentní hranici nepřekročily. Parlamentních voleb by se podle průzkumu zúčastnilo 62 procent voličů.

Průzkum, na jehož základě Median volební model sestavil, se uskutečnil ve dnech 1. února až 2. března a bylo při něm dotázáno 1051 lidí starších 18 let.

anelam ( 10. března 2010 14:42 )

Bylo zde psáno,že k volbám máme jít,a vložit neplatný lístek.Pak se prý to odečítá-zrovna tak jak když nejdem tak se hlasy v procentech všem přičítají-to jsem tedy nevěděla,že se dá i odečítat.To by se pak tedy divili,kdyby 40 procent voličů dali prázdnou obálku a s hlasy by šli všichni do mínusu.Bylo by dobré se nad tím zamyslet.

zirafa ( 10. března 2010 09:28 )

jasně, bereme tě!

zirafa ( 10. března 2010 09:24 )

k tvýmu příspěvku dole: žádný odbory, žádný strana, jinak se k tobě s těma kokosama přidám, vodníčku!

siroky11 ( 10. března 2010 04:26 )

Myslím, že ani snad tak ne. To spíše dostává na pr.del Topolánkova arogance, Topolánkovi vztyčené prostředníčky. jeho ztopořený ko.kot, jeho vypláznutý jazyk na voliče, atd, atd. Konečně už potáhne k čertu, ten samolibej náfuka.

agent ( 9. března 2010 21:27 )

Ať se volí kdo se volí a ať to dopadne jak to dopadne tohle politický divadlo tu žije už 20 let svým samostatným životem. To chce se oprostit od věcí které z nás akorát vysávají energii a žít svůj plnohodnotný život. Ono se nic nezmění...tak jako za 20 let, když člověk nekouká na TV a nenechá se masírovat denním přídělem politické sprchy...zjistí, že žije pořád stejně Nikdo netrpí nouzí, nepase se na pasece, každej má co do huby, co na sebe, zdravotnictví funguje, vzdělání státem zajištěné......jo, že každej nadává na svou neschopnost není politika,to je jeho ubohá povaha kterou musí ventilovat zlobou na někom a na něčem. Člověk je jako harddisk, pořád má málo a málo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa