Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman označil Babiše za prezidenta. Jmenoval by premiérem Piráta Bartoše?

Video se připravuje ...
Autor: simao, vr - 
10. ledna 2021
12:40

Prezident Miloš Zeman odmítl v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech kritiku opozice za to, že volby do Sněmovny vyhlásil 10 měsíců před jejich začátkem letos v říjnu. Odstartoval tak oficiálně kampaň, na kterou mají strany a hnutí maximálně 90 milionů korun. Zeman si myslí, že jde o dostatečné prostředky. Promluvil i o šancích ANO, tedy hnutí Andreje Babiše, kterému by prý dal hlas v případných prezidentských volbách. A jmenoval by premiérem Piráta Ivana Bartoše?

Babiš jako nástupce Zemana na Hradě? Téhle variantě by prezident Miloš Zeman fandil, současnému premiérovi by prý dal svůj hlas. Potvrdil to v nedělním živém vysílání v rámci pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. „Sám jsem obecně řekl, že kdyby kandidoval, že bych ho volil,“ uvedl Zeman.

Zeman nazval Babiše prezidentem

Zeman přitom Babiše označil bezděky přímo za prezidenta. A to když mluvil o očkování proti covidu a o tom, že sám psal do Izraele svému protějšku Reuvenu Rivlinovi.

„Já jsem před několika dny psal svému dobrému příteli, izraelskému prezidentovi Rivlinovi, aby nám pomohl právě s organizací té očkovací kampaně, protože, jak dobře víte, Izrael je v tom naprosto perfektní. Zhruba stejný dopis Bibi Netanjahuovi poslal i prezident Babiš,“ uvedl Zeman. Na slova moderátorky, že jde o premiéra, nereagoval.

Jak vidí Zeman šance Babišova hnutí ANO v podzimních sněmovních volbách, které mají proběhnout 8. a 9. října? „Já bych mu přál, aby voliči hodnotili jeho práci. To, že je to první případ tohoto typu a že s tím nejsou žádné zkušenosti, takže jsou i chyby, to je pravda a záleží jenom na voličích, zda zveličí tyto chyby, a nebo ocení tu práci,“ popřála Babišovi hlava státu.

Bartoš musí vyhrát volby“

Při dotazu diváků, zda by Zeman jmenoval premiérem šéfa Pirátů Ivana Bartoše, pokud by volby vyhrála koalice Pirátů a STAN, Zeman reagoval i na to, že právě Bartoš v sobotu uvedl, že by se chtěl sejít s prezidentem. „Já se s panem Bartošem samozřejmě rád sejdu, stejně jako jsem se setkal a setkávám s řadou jiných lidí,“ podotkl Zeman a na otázku diváka reagoval slovy: „Je to velmi jednoduché – pan Bartoš musí vyhrát volby, to je základní podmínka, abych ho jmenoval premiérem.“

Zeman zmínil své dvě podmínky pro jmenování premiérem. Nejde jen o vítězství ve volbách, ale i zajištění koalice.

„Něco jiného je předvolební situace, kdy říkáte: nikdy, nikdy, s tímhle nikdy nepůjdu. A pak je povolební situace, kdy opatrně naznačujete: tak s tímhle bych možná šel,“ zmínil prezident a dodal: „No a já si počkám na tu povolební situaci. Ať už to bude kdokoliv, tak bude muset mít kromě vítězství ve volbách také zajištěnou, pokud nedostane 51 procent, nějakou koalici, protože co se stane, když ho jmenuji premiérem? Tak on sestaví vládu, s tou vládou půjde do Sněmovny a požádá o důvěru.“

„Když tu důvěru nedostane, tak prezident má ještě jednu šanci jmenovat premiéra. Může to být tentýž, může to být druhý na pásce atd. Podle Ústavy třetí šanci už má potom předseda Poslanecké sněmovny,“ upozornil Zeman. Opět se však chystá plně využít všechny své možnosti. „Jako vždy,“ zmínil.

Prezident si rýpl do opozice

Zeman si rýpl přitom do současných opozičních představitelů. „Volby jsou vždy vyostřené, ale na druhé straně opozice vždycky kritizuje vládu, takže můžeme počítat s tím, že je bude kritizovat kvůli epidemii. Kdyby nebyla epidemie, kritizovala by ji za něco jiného, ale to je pracovní náplň opozice. Samozřejmě je i konstruktivní opozice, která s vládou spolupracuje, ale to bohužel není náš případ,“ míní Zeman.

„Volič je rozumný člověk a jako rozumný člověk se sám rozhodne. Měl by se ovšem rozhodnout na základě kvalitní volební kampaně, kdy by dostal veškeré nutné informace,“ pokračoval Zeman k tématu voleb.

Video  Miloš Zeman o nadcházejících volbách  - Blesk
Video se připravuje ...

Nutné jsou dle něj proto dostatečné informace o programu stran či kandidátech. „Nemám rád programy, kde je napsáno: jsme pro demokracii, svobodu, prosperitu atd. ne, že bych pro to nebyl, ale to jsou pusté fráze,“ podotkl Zeman, který by přivítal „třeba i nudné, ale konkrétní“ sliby. Samotné heslo hnutí ANO, tedy Ano, bude líp, je dle něj také frází. „To je taky fráze, samozřejmě,“ přitakával.

90 milionů na kampaň prý „bohatě“ stačí

Zeman čelí kritice opozice za to, odstartoval kampaň vyhlášením termínu voleb 10 měsíců před nimi a strany si budou muset vystačit s 90 miliony korun na kampaň až do podzimu.

„Nebylo to naschvál, mohl bych říci: dobře jim tak, protože i 90 milionů je hodně. Ale kvůli tomu to nebylo. Moji kolegové mě upozornili, že něco podobného, dokonce dvakrát, udělal i Václav Havel, tzn. zhruba stejný interval. Ale to není tak důležité. Důležité je vědět, že článek 63 Ústavy říká, že prezident vyhlašuje volby, a neříká, s jakým časovým předstihem je má vyhlásit. To by si měli uvědomit všichni, kdo tento zhruba 10měsíční interval kritizují,“ vzkázal kritikům Zeman v pořadu Blesku.

A jal se vysvětlovat, proč se tak rozhodl. „Celkem se shodneme, že ten covid narušil celou řadu společenských struktur, Z toho vyplývá, že např. i volební kampaň by byla tímto způsobem narušena,“ upozornil Zeman.

Podstatná část kampaně tkví však dle něj přitom v kontaktní kampani – pandemie covid-19 však přinesla ztrátu možnosti kontaktní kampaně a Zeman varuje, že nikdo neví, na jak dlouho. Tato ztráta dle něj může pokračovat až do podzimu.

„Lidé se setkávají na náměstích atd. Nic takového v době pandemie samozřejmě nemáte, takže musíte to nějakým způsobem nahradit,“ uvedl Zeman a pokračoval: „Tady opravdu primárně nejde o 90 milionů korun, jen ať šetří, často se ve volební kampani peníze zbytečně vyhazují. Myslím si, že ta volební kampaň by se měla přenést právě na internet, samozřejmě i do televizních diskuzí (...) Peníze jsou důležité, ale 90 milionů bohatě stačí.“

Zemanovo „nepříjemné podezření“

Zeman míní, že pomáhá občanům, aby byli před volbami lépe informováni. Senátoři za Starosty přitom navrhnou Ústavnímu soudu přezkum vyhlášení termínu voleb prezidentem. „To jsem zvědavý, co jim Ústavní soud řekne,“ nedělá si z toho Zeman těžkou hlavu.

„Ale já mám takové nepříjemné podezření. Kdybyste vyhlásila tento termín o něco později, tak by bylo možné obejít tento 90milionový limit a financovat mimo něj, z vlastních prostředků, ty volby na začátku, bez údajné volební kampaně,“ dodal k tomu prezident.

Video  Miloš Zeman o očkování proti covidu 19  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

deratizater ( 12. ledna 2021 07:06 )

Tradice je bohužel taková že Československým a potažmo Českým prezidentem byl vždy nějaký židobolševik.Je na čase tuto tradici zvrátit zvolit taky nějakého Gojíma jako zástupce většinového národa.Aby privilegovaná menšina ovládala většinu není v pořádku .

Uživatel_5401613 ( 11. ledna 2021 19:15 )

Uživatel_5401613 ( 11. ledna 2021 19:13 )

smrtka tobě hrabe více,jinak by ses vyjadřoval slušněji

Uživatel_5401613 ( 11. ledna 2021 19:10 )

a Hael vám nevadil?

ingmarie ( 11. ledna 2021 14:19 )

Jj. Ležící a spící v Lánech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa