Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Po neuvěřitelném hicu přijde sprcha: Na Česko se valí bouřky!

Na Česko se dnes přiženou bouřky
Na Česko se dnes přiženou bouřky  (Autor: Blesk/profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp, ČTK - 
3. srpna 2013
13:00

Zatímco se teď potíme, již večer možná budeme utíkat před deštěm. Meteorologové varují před bouřkami s krupobitím a přívalovými dešti, které postupně zasáhnou většinu Česka.

Velmi silné mají být především v Čechách a na Vysočině. Český hydrometeorologický ústav dnes ovšem vydal nejen výstrahu před bouřkami, ale také před vysokými teplotami a požáry, rovněž pro velkou část Česka.

Bouřky nejdřív zasáhnou severozápad Čech

„Bouřky budou postupovat od západu, začnou v sobotu ve večerních hodinách na severozápadě Čech a budou končit na východě našeho území v noci z neděle na pondělí,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. „Bouřky budou doprovázené zejména silnými nárazy větru, krupobitím a přívalovými srážkami, v neděli až kolem 50 milimetrů,“ doplnili.

Výstraha

Výstraha před silnými bouřkami platí už od dnešních 18:00 do nedělních 18:00 pro Karlovarský, Plzeňský, Liberecký a Ústecký kraj. Ještě s větší silou by ale mohly bouře zasáhnout v neděli od 10:00 do 22:00 Prahu, Vysočinu, Středočeský, Jihočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj. Od nedělních 11:00 až do půlnoci většinu Jihomoravského kraje, Bruntálsko v Moravskoslezském kraji a Šumpersko a Jesenicko v Olomouckém.

Hrozí i požáry

Dále opět meteorologové varují před vysokými teplotami a požáry. Na většině území Čech a na Vysočině hrozí podle ČHMÚ požáry nejméně do dnešních 20:00 a na celé Moravě a Slezsku platí výstraha až do odvolání. Většinu krajů republiky dnes také zasáhnou velmi vysoké teploty a pro část Čech a Moravy vydal ústav výstrahu před horkem i na neděli.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bersimalinecka ( 3. srpna 2013 19:54 )

dík za odkaz budu ho používat doposud jsem sledovala jen německý není tak obsáhlý ale dá se tam sledovat Amerika .Náš radar má dost malý akční rádius.V tv to jeden pracovník zdůvodňoval tím,že třeba norský radar má spotřebu na provoz jak malá vesnice.Na to asi naši nemají

bersimalinecka ( 3. srpna 2013 19:49 )

jo jo velice výstižně napsané zákony si ta pakáž v parlamentu šila na míru.Napříč spektrem.Jen těch bezcelních zón co se podél rakouských a německých hranic vyrojilo.Tam se rejžovalo jak na Klondajku!

bersimalinecka ( 3. srpna 2013 19:46 )

přesně tak a proto ve svých letech mám letošní léto kondičku jak ani leckterý mlaďoch nemá.Ráno před pátou vyskotačím z pelechu ,úprkuju pomalu kilometr pěšky na zahradu sebou vleču otráveného rozespalého vořecha(jindy začínáme žít až v sedm).Na zahradě naložím na kolečko 50l konev tryskem (než naplno vyjde slunce)začnu vozit vodu z rybníka.Dávám vodu i stromkům.ˇurodu asi nezachráním ale nenechám je uschnout.Do hodiny hotovo.Asi mám to štěstí ža je poblíž rybník.A pak mám taky dobrý pocit že jsem něco pro mojí milovanou zahrádku udělala a taky něco pro sebe.Sice mám vytahané ruce a bolavá záda ale nepolykám spousty prášků.

milimili1 ( 3. srpna 2013 16:41 )

http://meteo-mc.fr/satellite-ir-anime-eu.php ... všude se nám tady jenom lže a už i v tom počasí ...? Vždy´t je to snad normální, že v létě budou bouřky a v zimě padá sníh Nic nás přeci nepřekvapí

naidka ( 3. srpna 2013 16:09 )

s užitkovou vodou to pořád nějak mastíme, ale co je platné. Brambory měly natě do pasu, ale teď by se daly nacpat do fajky a brambory pod nimi úplně maličké. Nejvíc je mi líto kvítek, ty se nedají zalívat, tak uschly na stojačky, zrovna tak jako keře, stromky. Letos se kvůli suchu dařilo jenom skalničkám a netřeskům, všechny krásně kvetly.

Zobrazit celou diskusi