Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zajistěte okna a dveře, večer přijdou bouřky: Víme, kde udeří

Parný den zakončí opět prudké bouřky
Parný den zakončí opět prudké bouřky  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, šim - 
6. srpna 2013
12:42

Tropický den dneska opět zakončí prudké bouřky doprovázené silným vichrem, místy kroupami a přívalovým deštěm. Výstraha meteorologů bude platit od 18. hodin do tří hodin do rána až v šesti krajích.

Výstraha platí do středečních 03:00 pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Ústecký kraj. Velmi silné bouřky a silné bouřky budou dnes večer a v noci na středu postupovat přes Čechy od jihozápadu k severovýchodu. Podle meteorologů budou doprovázeny silnými nárazy větru, místy až 108 kilometrů za hodinu, přívalovými srážkami, ojediněle s hodinovým úhrnem kolem 50 milimetrů a kroupami.

Tady bouřky taky hrozí

Nižší stupeň nebezpečí bouřek hrozí v dalších čtyřech krajích od dnešních 21:00 do středečních 06:00. Týká se Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého kraje a Vysočiny. "Bouřky se budou vyskytovat na našem území jak ve středu, tak i ve čtvrtek a na jihovýchodě území ojediněle i v pátek," uvedl ČHMÚ.

Pro omezení škod způsobených silným nárazovým větrem meteorologové doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, zabezpečit skleníky nebo stavební jeřáby. V oblastech zasažených silnými přívalovými srážkami lze očekávat intenzivní odtok vody ze svahů, rychlé intenzivní rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení ulic, domů, zatopení a podemletí komunikací.

Pařáky budou trvat

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal také výstrahu před vysokými teplotami. Platí pro Jihomoravský a Zlínský kraj od dnešních 14:00 do pátečního večera.

Vysoké teploty budou i v dalších krajích. Od dnešních 14:00 do středečních 20:00 platí výstraha pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj. Od 14:00 do čtvrtečních 18:00 se týká Pardubického, Královéhradeckého, Olomouckého, Moravskoslezského kraje a Vysočiny.

Meteorologové doporučují omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

joynkaa ( 6. srpna 2013 17:24 )

Hm. Tak si tu vláhu Orahu užij. My tady na Moravě vodu přece nepotřebujeme.

inocenta ( 6. srpna 2013 13:01 )

Emancipovaná žena si poradí......

marie60 ( 6. srpna 2013 12:49 )

To asi opsali z minula. Déšt´beru ale ten vichr néééé !! Už tak spadlo hromadu ovoce, spadlo nám i několik křidlic, ted´jdu zas zdivočit chlapa aby konečně tam dal nové křidlice.Jen tady fňuká jaký mu je hic.Mohl to udělat ráno ale kašlal na to.

Zobrazit celou diskusi