Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chladný srpen, kromě posledního dne, zkazí náladu: S tropy se rozlučte!

Teplého počasí si ještě užijeme. Tak vedro jako v červenci už ale nebude.
Teplého počasí si ještě užijeme. Tak vedro jako v červenci už ale nebude.  (Autor: Ilustrační foto Blesk - Jiří Hadač)
Autor: ČTK, lm - 
11. srpna 2013
14:59

Letní prázdniny jsou už za půlkou a nejteplejší počasí je za námi. Do konce srpna už se tropů bát nemusíme. Průměrná dlouhodobá teplota za toto období nepřesáhne dvacet stupňů Celsia.

Příští čtyři týdny budou podle meteorologů teplotně průměrné, přičemž dlouhodobý průměr pro toto období je 16,4 stupně Celsia. Nejteplejší by měl být poslední prázdninový týden. Srážek bude zpočátku méně, nejvíc pršet by mělo na začátku září. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Období od 12. srpna do 8. září očekáváme na našem území teplotně v mezích normálu," uvedli meteorologové. Zatímco v následujících dvou týdnech je pouze dvacetiprocentní pravděpodobnost nadprůměrných teplot, poslední srpnový týden je to až 60 procent. Vzhledem k roční době už ale počasí zřejmě nebude tak horké jako v uplynulých dnech, kdy se teploty šplhaly vysoko přes 30 stupňů. Krátkodobě se ale teplota přes tuto hranici ještě dostat může.

"Z hlediska množství srážek předpokládáme, že následující období 12. srpna až 8. srpna bude na našem území průměrné nebo slabě podprůměrné," uvedl ČHMÚ. Zpočátku bude srážek méně, než je dlouhodobý průměr, nejvíce pršet by mělo na začátku školního roku. Meteorologové ale nevylučují v příštích čtyřech týdnech ani možnost lokálních povodní po srážkách přívalového charakteru.

"Z tohoto důvodu je potřebné pro detailnější předpověď s větší pravděpodobností úspěšnosti sledovat denně aktualizované krátkodobé, případně střednědobé předpovědi počasí," dodal ČHMÚ.

Období mezi 12. srpnem a 8. zářím bylo nejteplejší v roce 1997, kdy se průměrná teplota vyšplhala na 18,6 stupně Celsia. Naopak nejchladnější byl rok 1978, teplotní průměr pro sledované období byl tehdy 13,3 stupně Celsia.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pagg ( 16. srpna 2013 16:48 )

A už je to tu Žádný vedra a na neděli je pro Moravu hlášeno 29-33°C. Ale ony ty teploty nad tropickou třicítku už nevyšplhaj, to né

manizna ( 11. srpna 2013 17:31 )

paráda , mám radost , konečně se bude dát normálně dýchat a žít a cestovat

pagg ( 11. srpna 2013 16:50 )

To ste psali i v tištěném vydání 15.července, že nemáme počítat až do 11.srpna s žádnými tropy, že bude pršet a celkově to období bude teplotně podprůměrné. A opak byl pravdou.

lemonkaaa ( 11. srpna 2013 16:15 )

ano, to je pravda, všichni jsou jak od moře... spokojení, opálení, odpočatí, svěží a na pohodu.

Zobrazit celou diskusi