Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Česko se ženou bouřky s obřími kroupami: Víme, kde bude počasí nejhorší!

Počasí jako na houpačce. Vedra vystřídájí extrémně silné bouřky.
Počasí jako na houpačce. Vedra vystřídájí extrémně silné bouřky.  (Autor: Archiv Blesku, Vladimír Fišar)
29. července 2013
13:09

Po tropickém víkendu, kdy se rtuť teploměru šplhala až ke 40 stupňům, si od veder na chvíli odpočineme. Cena bude ale vysoká. Česko zchladí extrémně silné bouřky s přívalovými dešti, nárazovým větrem a kroupami velkými i několik centimetrů.

Bouřky udeří už dnes odpoledne na jižní Čechy a Vysočinu a potrvají až do úterního rána. Na Moravě do dnešního večera potrvá tropické počasí s teplotami kolem 37 stupňů Celsia. Silné bouřky se čekají i v dalších oblastech Čech a Moravy. Stále trvá nebezpečí požárů.

Na Moravě a ve Slezsku vrcholí příliv tropického vzduchu od jihozápadu. "V přílivu tropického vzduchu, který proudí na Moravu a do Slezska, se v pondělí očekávají rekordní teploty, které budou dosahovat 32 až 37 stupňů Celsia," varovali meteorologové.

Teplé počasí ukončí zvlněná studená fronta, která postoupí během večera a noci na úterý z Čech přes Moravu a Slezsko k východu. Za frontou klesne teplota na 23 až 27 stupňů Celsia. S přechodem fronty bude spojena intenzivní bouřková činnost doprovázená silnými nárazy větru. "Očekává se krupobití, ojediněle s kroupami o velikosti přes dva centimetry. V přívalových srážkách spadne ojediněle kolem 50 mm srážek," uvedl ČHMÚ.

>>Aktualní počasí sledujte ZDE<<

Nejintenzivnější bouřky jsou očekávány hlavně na jihu Čech a na Českomoravské vrchovině. Silné bouřky zasáhnou také střední a východní Čechy a Liberecký kraj, není vyloučeno, že se již ve večerních hodinách vyskytnou silnější bouřky i nad územím centrální a jižní Moravy. Déšť však přechodně sníží riziko nebezpečí požárů.

"V oblastech zasažených silnými přívalovými srážkami lze očekávat intenzivní odtok vody ze svahů, rychlé intenzivní rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení ulic a domů, zatopení a podemletí komunikací," upozornili meteorologové. Doporučili také, aby lidé zabezpečili okna, dveře, zahradní nábytek či stavební stroje před silným větrem.

dodo57 ( 29. července 2013 17:51 )

Tak svět se nám obrací hore ***om jsme jak na Sahaře, digitální meteo stanice nám v 17,30 hod ukazuje teplota na slunku 40C, vlhkost 16%, doma 32C, vlhkost 32%, asi začneme prosit boha o trochu vody z nebe, nebo to se už nedá vydržet. Hruza a děs. Může nám někdo pomoci z deštěm na Slezsku CR.........

ivuska123456 ( 29. července 2013 17:44 )

Kazdy tu nadáváte na předpověď a píšete jak u vás už měsíc nepršelo ale třeba u nás minuly týden pfselo skoro každý den

inocenta ( 29. července 2013 16:47 )

každopádně v Praze nic, jen suša.

naidka ( 29. července 2013 16:39 )

Bleskáči, ještě napište velikost krup podle krajů, ať to máte komplet.

Klausovka ( 29. července 2013 16:37 )

běžte do p.r.d.e.l.e. s tou vaší předpovědí - jeden by chcípl jaké je vedro a déšť už od 4.7. žádný!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi