Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pekelná výheň ze Sahary: Jak se ochladit a nespálit?

Ze Sahary k nám proudí vedro. Jak se s ním vypořádat? Jako beduín!
Ze Sahary k nám proudí vedro. Jak se s ním vypořádat? Jako beduín!  (Autor: profimedia.cz, Infografika Blesk)
Autor: bk - 
19. června 2013
05:44

Upocené Česko je uprostřed první letošní tropické vlny. A ta nás vůbec nešetří! Do zítřka totiž meteorologové varují před velmi vysokými teplotami, které hravě stoupají až k 35°C.

Za nesnesitelnou výheň může vítr, který k nám vane z rozpálené Sahary. Jak tyhle vedra přežít bez újmy? Stejně jako to dělají lidé z pouště – beduíni.

První tropická noc

Kromě prvních veder zažívá Česko i tropické noci. Ta první přišla z noci na úterý. Noční teploty na některých místech neklesly pod 20 °C!

O 10 °C méně

Ačkoli v pátek začíná podle kalendáře astronomické léto (21.6.), tento den ho rozhodně připomínat nebude. Už ve čtvrtek odpoledne a večer nás zchladí vydatné bouřky a »studená sprcha« bude pokračovat i v pátek. Teploty sklouznou až o 10 °C dolu a bude oblačno a pršet.

Jak bude?

Dnes: Jasno až polojasno, ojediněle bouřky. Den: 31 až 35 °C.

Zítra: Jasno až polojasno, ojediněle přeháňky a silné bouřky. Noc: 20 až 16°C, den: 32 až 36 °C.

Pátek: Převážně oblačno, přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle bouřky. Noc: 19 až 15 °C, den: v Čechách 21 až 25 °C, na Moravě a ve Slezsku 25 až 29 °C.

Vedro jak na poušti: Ochlaďte se jako beduíni

Pijte teplé nápoje: Ty přinutí tělo, aby se samo chladilo. Beduíni si také připravují slaný čaj, ten totiž vodu v těle zadržuje. Také si do litru vody dávají hrst ibišku a nechají to louhovat přes noc a pak tekutinu pijí neslazenou. Vyrovnávají si tím obsah vody v těle.

Jezte lehkou stravu: Viděli jste někdy beduína, který by se cpal svíčkovou se šesti knedlíky? To by totiž jeho tělo natolik zatížilo, že by se místo »samoochlazování« zpracovávalo přijatou energie a tím se zahřálo. Místo toho si dopřávejte čerstvou zeleninu, ovoce a maso jako ryby, kuřecí, kozí či ovčí.

Beduíni - ilustrační foto Beduíni - ilustrační foto | Profimedia.cz

Zahalte se: Obranou proti pouštnímu vedru není pro beduíny co největší nahota, ale naopak! Ze zkušenosti víme, že šaty hřejí, ale také izolují teplotu lidského těla od vnějšího prostředí. Zabalte se proto do lehkých látek jako jsou kašmír, hedvábí bavlna nebo len. Budete tím chránění před vedrem i spálením, bavlněné látky také dobře sají pot.

Buďte při zemi: Pokud nemá člověk přísun tekutin, musí úpěnlivě pracovat s vláhou vlastního těla. Protože je horký vzduch lehčí než studený, je lépe držet se v létě doma při zemi. A pokud je to jinak nejde, pak si ochlazovat nohy lavorem se studenou vodou a zátylek v ledové vodě namočeným kapesníčkem. Tyhle dvě místa jsou jakýmsi »ovladačem teploty« našeho těla.

Potraviny, které vás ochrání před spáleím

Když paří slunce, můžete kromě krémů předcházet jeho škodlivému záření i vhodnou stravou. Přečtěte si, které potraviny pomáhají.

• Rajčata – obsahují lykopen a antioxidanty, díky nimž je naše pokožka odolnější vůči slunečním paprskům

• Mrkev, meruňky, mango, meloun, špenát, brokolice – obsahují antioxidany a beta karoten, které chrání před spálením

• Jahody, citrusové plody, papriky, kiši, černý rybíz – obsahují vitamin C, který chrání před volnými radikály. Ty vznikají z UV slunečního záření. Navíc zabraňují i vzniku vrásek.

• Olivový olej, avokádo, nesolené ořechy – obsahují vitamin E a navíc jsou plné nenasycených mastných kyselin, které chrání i srdce.

• Ryby, vejce, paraořechy – obsahují selen, který je »brněním« pro pokožku před UV zářením

• Kapusta, hrášek, brokolice, špenát, cuketa – obsahují lutein, který se chová jako »sluneční brýle přírody«

• Hořká čokoláda – denně 20 g kvalitní hořké čokolády a pokožka vydrží dvakrát vyšší dávku UV záření

zlobivka1986 ( 19. června 2013 14:27 )

v ložnici klimošku a dupem jak králíci.

trip ( 19. června 2013 11:07 )

ha. az s odpovedi, jsem si poradne precetl tvuj blabol. mea culpa. nicmene to alespon potvrzuje cilovou skupinu.

trip ( 19. června 2013 11:01 )

zisi, dyk to pisou v plesku. tem asi nikdy nedojde jake pomery panuji v pousti a jake ve meste. nepochopi principy. pro ne je vedro stejne jako vedro. nepochopi proudy, kumulaci tepla apod. pisou hovna, jako vzdy a jen na to chytaji "nadsene ctenare se zajmem o vedu a poznani".

andorea ( 19. června 2013 09:22 )

V tomhle vedru? Ani náhodou ...

m-99 ( 19. června 2013 08:11 )

Na sahaře v padesátkách, ať si klidně izolujou tělo. Nechápu ale rady k obalení se hadrama kvůli tepelný izolaci, když teplota těla (která je v tomhle počasí vyšší než 37) je vyšší než teplota vzduchu.

Zobrazit celou diskusi