Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Češi pozor, budou tropy: Horko vás může skolit!

Češi se budou potit! Budou nás totiž sužovat horka.
Češi se budou potit! Budou nás totiž sužovat horka.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: shp, ČTK - 
17. června 2013
12:51

Letošní rok byl, co se počasí týče, velmi plačtivý. Konečně máme za sebou první nádherně slunečný víkend s pořádnými teplotami, které nás jen tak neopustí. Meteorologové však varují před teplotami, které překročí i 35 stupňů. Horko může vážně poškodit organismus.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s nízkým stupněm nebezpečí je po Plzeňský, Jihočeský a Jihomoravský kraj platná od dnešních 12:00. V dalších krajích a Praze začne platit ve stejný čas v úterý. V průběhu týdne hrozí také silnější bouřky a přívalové srážky.

Vlna horka přinese i bouřky

Do Česka bude v následujících dnech proudit tropický vzduch od jihu. Odpolední teploty mohou v nižších polohách překročit 31 stupňů Celsia, dnes je to pravděpodobné zejména na jihu a jihozápadě Čech a na jihu Moravy. V teplém vzduchu se v průběhu týdne začnou postupně vytvářet silnější bouřky, ojediněle doprovázené krupobitím, nárazy větru a přívalovými srážkami.

Vyvarujte se přímému slunci

Meteorologové doporučují, aby lidé kvůli vysokým teplotám omezili tělesnou zátěž a především odpoledne nepobývali na přímém slunci, případně používali ochranné prostředky jako krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývky hlavy. Měli by také zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Rizikové je nechávat na přímém slunci ve stojících autech zavřené děti, ale i zvířata!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi