Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lijáky a krupobití pustoší Česko: Způsobují lokální povodně, ničí úrodu, auta...

Autor: rvs, ČTK - 
9. června 2013
18:42

Silné lijáky, bouřky a krupobití sužují Česko. Na mnoha místech způsobily bleskové povodně a napáchaly obrovské škody.

Bouřka se ve středních Čechách přehnala Rakovnickem a Mělnickem, na Mladoboleslavsku způsobila lokální záplavy. Hasiči tam během hodiny vyjížděli ke dvěma desítkám případů. V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku spadla střecha stodoly, uvnitř naštěstí nikdo nebyl. Trosky prohledal psovod, řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Boží dopuštění se strhlo v neděli po 17. hodině v Libiši nedaleko Neratovic. Kroupy velikosti pingpongových míčků během třiceti minut zničily všechno, co jim stálo v cestě.

„Vypadalo to tam jako po řádění tornáda. Kroupy zatopily ulice, rozbily okna aut a zničily zbytek úrody, který zůstal po povodních. Měly obrovskou sílu,“ popsal fotograf Blesku, který byl přímo na místě.

Pražští hasiči kvůli prudké bouři, zasahují u zhruba třicítky případů. Jde o popadané stromy a větve a zatopené sklepy a garáže. Na několika silnicích kanalizace přestala pobírat návaly vody. Voda se tak rozlila po silnicích. Bouřka trvala jen zhruba hodinu, ale byla velmi silná.

"Nejhorší situace je od 17:00 na Mladoboleslavsku," uvedla mluvčí. V Kosmonosech například uvízl řidič v osobním autě a nemohl se dostat ven. V Jemníkách se na návsi vylila voda z rybníku, v Mladé Boleslavi zatopil metr vody rampu prodejny Penny.

Složitá situace byla i v Rožmitále, kde spadla střecha a stropy stodoly. "Volali jsme na místo psovoda, aby prověřil, jestli pod tím nikdo nezůstal," uvedla mluvčí. Do opuštěné stodoly si totiž chodily hrát děti. Psi ale pod troskami nikoho nenašli. "Předali jsme to majiteli, který si zajistí odklizení," dodala Kostková.

Silné bouřky a vydatný déšť mají podle Českého hydrometeorologického ústavu zasáhnout celou republiku. Zvláště menší toky se mohou rozvodnit, na většině území Čech je nebezpečí povodní podle meteorologů extrémní.

verun1989 ( 10. června 2013 16:20 )

A pokud vím,tak nám strhávali ( strhávají) z výplaty 100,- na ,,Daň na povodně". Kam všechny ty peníze zmizli, když nejsou postaveny kvalitní zábrany proti povodním??

verun1989 ( 10. června 2013 16:17 )

No možná nějaký koncert uspořádají,ale že by nám zazpívali i politici??? To těžko...

dobrotka ( 10. června 2013 03:38 )

Vsak oni prispeji. Urcite budou nejake koncerty na pomoc pri zaplavach.

dobrotka ( 10. června 2013 03:37 )

zkratiku ver mi, je mi jich lito taky. I si tady pobrecim, ale to je prd platne. Dnes tady prsi taky, ale to je takovy cajicek oproti vam tam. Snad se pres leto - jestli teda nejake bude - z toho vzpamatuji a staci vsechno poradne vyschnout.

cinderella1 ( 9. června 2013 22:58 )

Krainova utekla na Kanary, ale i tam to vypada na dest a je tam jen 18C dneska.

Zobrazit celou diskusi