Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Bílé Vánoce? Zapomeňte! V prosinci bude "vedro"

Sáňkování na sněhu nás o Vánocích nečeká, spíš si dáme zmrzlinu...
Sáňkování na sněhu nás o Vánocích nečeká, spíš si dáme zmrzlinu...  (Autor: Blesk)
Autor: rum, mor - 
22. listopadu 2011
13:56

Na Adama a Evu, čekejte oblevu – tohle pořekadlo se letos na Štědrý dne nevyplní. Nebude se mít totiž co oblévat! Prosinec čekají meteorologové až »nechutně« teplý. Nyní - o první adventním víkendu - nás čeká až 13 stupňů!

Do víkendu bude kolem 4 °C, sluníčka se už asi nedočkáme, za to konečně po více než měsíci zmizí inverze. „Výrazný zlom přijde nyní o víkendu. Teploty ale nebudou padat, naopak strmě stoupat vzhůru! Bude k nám proudit teplo ze Španělska a čekáme 11, na jižní Moravě i 13 stupňů. Mírné ochlazení pak čekáme až o dalším víkendu,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu a dodala:

„Prosinec bude stejně jako listopad teplotně nadprůměrný. Minimálně jeho začátek bude připomínat spíše březnové počasí.“

Jenže ani s blížícími se Vánocemi se počasí na zimní romantiku nerovzpomene. Nebe se sice zatáhne, ale z mraků poteče jen déšť. „Dokonce i na horách budou maximálně srážky smíšené. Jen úplné vrcholky hor se trochu sněhu dočkají, ale žádná sláva to nebude. Bohužel se nám v prosinci opět vrátí inverze,“ upozorňuje Honsová.

Teploty i v noci budou padat pod bod mrazu jen velmi lehce a to je špatné i pro umělé zasněžování... „Počasí je bohužel věc, kterou ovlivnit nemůžeme. I přesto ale doufáme, že se podmínky zlepší a my budeme moci
uměle zasněžovat," uvedl Adam Svačina ze ski areálu na Klínovci.

Jaké nás tedy letos čekají Vánoce? „Bílé s největší pravděpodobností nebudou. Že by totiž vysloveně padal sníh, s tím počítat nemůžeme,“ nepotěšila meteoroložka.

Podobný charakter počasí – teplý listopad i prosinec byl naposledy před pěti lety. V Praze tenkrát napadl sníh jen na tři čtyři dny. Jestli nás ale čeká »letní zima« i v lednu a únoru zatím nelze říct...

Jaké nás čeká počasí?

Do 30. listopadu

V první polovině v horských oblastech a ojediněle i v nížinách polojasno až skoro jasno. V druhé polovině období oblačno s občasným deštěm, od vyšších, déšť se sněhem. Noční teploty 4 až -1 °C. Denní teploty zpočátku a koncem období -1 až 5 °C, uprostřed období přechodně 6 až 11 °C, na jihu Moravy 13 stupňů.

1. až 10. prosince

Oblačno, převážně s nízkou oblačností, jen ojediněle přeháňky. Od vyšších poloh, v druhé polovině od středních poloh sněhové. Na horách, přechodně i v nižších polohách, polojasno. Ranní teploty 3 až -2 °C. Denní teploty v první polovině období 2 až 7 °C, postupně -3 až 3 °C.

11. až 20. prosince

Převážně polojasno, v nížinách zataženo s nízkou oblačností a mlhavo. Opět hrozí inverze. Jen přechodně oblačno se sněhovými přeháňkami, v nižších polohách převážně srážky smíšené nebo deštivé. Ranní teploty 1 až -4 °C. Denní teploty -1 až 5 °C.

proxima ( 23. listopadu 2011 05:29 )

Dost dobrý ... nejen na zimu

adorator ( 22. listopadu 2011 22:14 )

 a sakra. Honsová předpovídá teplo, jdu objednat uhlí, to bude zima jak v Rusku

svanka ( 22. listopadu 2011 17:08 )

když už nemá sněžit, tak ten déšť by si to taky mohl odpustit

verun1989 ( 22. listopadu 2011 16:48 )

SOUHLASIM!!!!

kdoasi ( 22. listopadu 2011 15:59 )

Tedy jedno negativum v tom vidím...teplárny, plynárny a elektrárny opět zdraží, aby si šéfové udrželi alespoň standardní platy a odměny.

Zobrazit celou diskusi