Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vrací se léto! Čeká nás 24 stupňů!

Stejně jako Alice si i my si v krátkém tričku ještě pochutnáme na zmrzlině
Stejně jako Alice si i my si v krátkém tričku ještě pochutnáme na zmrzlině  (Autor: Blesk)
Autor: rum, Kjos - 
20. září 2011
15:24

Léto se vrátí! Sice jen to babí, ale bude stát za to! Meteorologové slibují, že do 6. října bude slunečné počasí a deštík jen výjimečný. O tomto víkendu se teploty dokonce vyšplhají až k 24 stupňům!

Období dešťů končí, přichází opět léto. „Je to tak. Obloha bude polojasná se sluníčkem, srážky jen sporadicky. O víkendu čekáme dokonce až 24 stupňů,“ potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Začátek podzimu, který přijde už v pátek těsně po jedenácté dopoledne, vyšel perfektně. Babímu létu se někdy totiž také říká václavské, podle svátku Václava (28. září). Právě krásných 24 stupňů by mělo vydržet až do svátku českého patrona, pak meteorologové předpovídají mírné ochlazení na zhruba 17 až 21 stupňů.

„Začátek října už ale bude chladnější. Po ránu čekáme i teploty pod nulou a dopoledne 15 až 19 stupňů. Sluníčko bude ale svítit pořád,“ slíbila Honsová. Podle ní si můžeme být jisti i jednou věcí: sněžit u nás zatím nebude! „V rakouských a švýcarských Alpách už napadlo kolem půl metru sněhu, ale i tam to bude ještě tát. U nás zatím žádné sněhové přeháňky rozhodně nečekáme,“ dodala meteoroložka.

Na takové počasí se můžeme těšit

Období 21. až 30. září

Jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy. Ranní teploty 11 až 6 °C, koncem období 7 až 3 °C. Denní teploty zpočátku a koncem období 16 až 21 °C, uprostřed 20 až 24 °C.

Období 1. až 10. října
V první polovině období jasno až polojasno, později místy přeháňky. Po ránu mlhy a teploty v první polovině období 5 až -1 °C, pozor na přízemní mrazíky! Denní teploty 13 až 19°C.

Období 11. až 20. října

Zpočátku polojasno, přeháňky jen ojedinělé. Rozprší se až v druhé polovině období. Ranní teploty 7 až 1 °C. Denní teploty zpočátku 12 až 17 °C, postupně 8 až 13 °C.

Když se řekne...

Babí léto – suché, slunné a teplé počasí, noci ale bývají již poměrně chladné. Jméno získalo toto období podle drobných pavučinek poletujících vzduchem, které připomínají šedé »babské« vlasy.

Mlhy - vznikají po kondenzaci vodních par nad zemí, jsou tvořené vodními kapičkami nebo ledovými krystalky. Mlha je stav v atmosféře, kdy je dohlednost snížena na méně než 1000 metrů.

Přízemní mrazíky – teplota vzduchu pod bodem mrazu naměřena v 5 cm nad zemí.

Oblačnost - stupeň pokrytí oblohy oblačností, meteorologové ho udávají v osminách

Jasno - obloha bez oblačnosti

Skoro jasno – obloha je pokryta oblačností maximálně ze dvou osmin

Polojasno - obloha je pokryta oblačností maximálně ze čtyř osmin

Oblačno- obloha je pokryta oblačností maximálně ze šest osmin

Skoro zataženo - obloha je pokryta oblačností ze sedmi osmin

Zataženo – celou oblohu zakrývají oblaka

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi