Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Babí léto nekončí! Sluníčko si užijeme i v říjnu

Anička si vyšla v šatech na zmrzlinu, až takové bylo teplo
Anička si vyšla v šatech na zmrzlinu, až takové bylo teplo  (Autor: Kateřina Moravcová)
Autor: mor, mivrk - 
29. září 2011
05:36

Sluníčko a nadprůměrné teplo na konci září. Tak tomu se říká pravé babí léto. Krásné počasí před blížící se zimou každého určitě potěší. Výjimkou byla jen prudká podzimní bouřka, která se přehnala nad vrcholky Krkonoš. Podle meteorologů bude hezky i na začátku října.

Takovému počasí se nedá odolat. Navíc po uplakaném létě. „Vytáhla jsem ze šatníku šaty a šla na zmrzlinu. Je opravdu krásně a teplo,“ potvrdila Anička Králová (26) z Karlových Varů.

Ráno čekejte mlhu

Pro babí léto je typické suché, málo větrné, slunné a přes den velmi teplé počasí. „Příčinou babího léta je rozsáhlá tlaková výše, která v podzimním období setrvává nad střední a jihovýchodní Evropou. Ta pak s sebou přináší teplejší a hlavně slunečné počasí,“ vysvětlil meteorolog Rudolf Kovařík. Název pro toto období pochází z minulosti. Naši předkové ho pojmenovali po vznášejících se pavučinkách, které připomínaly šedé babské vlasy.

Slunečné počasí by mělo přetrvat až do začátku října. Příští týden teploty vyšplhají k 22 stupňům. „V druhé polovině října bude převážně oblačno, místy občasný déšť. Po ránu a v dopoledních hodinách se budou vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 7 až 1 °C. Denní teploty zpočátku období 12 až 17 °C, postupně 8 až 13 °C,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi