Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čeká nás pekelné vedro! V pátek bude 37 °C!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Monika Rubešková, ljš - 
23. srpna 2011
17:39

Vypadá to, že létu se nás nakonec zželelo a hodlá nám propršené a poměrně chladné poslední týdny vynahradit, a to se vším všudy. Třicetistupňové teploty, ve kterých se "paříme" v posledních dnech budou totiž ještě stoupat až na pátečních 37 °C. Pak se ochladí o více než 10 stupňů, ale léto nás na pomyslné houpačce kolíbat nepřestane, v září bude totiž zase horko.

„V pátek bude vrcholit příliv teplého jihozápadního proudění a čekáme teploty až 37 stupňů. Na konci srpna je taková teplota pořádný extrém. Navíc je zvýšená vlhkost vzduchu, takže teplotu vnímáme ještě o nějaké dva stupníky vyšší, než je,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu a dodala: „Podobný pařák byl naposledy před 400 dny, a to 22. července loňského roku. Pátek tak bude zároveň i nejteplejším dnem letoška.“

Takovému hicu neodolají ani letité rekordy. Jedinou útěchou může být to, že hranici maximální teploty naměřené na našem území nepokoříme. K více než 40 stupňům rtuť v teploměru nevyleze ani v pátek... Od pařáků si ale neodpočineme ani v noci. Prožíváme totiž ty tropické, kdy se teplota pohybuje kolem 20 stupňů.

Páteční extrém se následně promění hlavně na území Čech v průtrž mračen. „Tropické počasí ukončí přechod studené fronty, která zvláště v sobotu přinese silné bouřky,“ varovala Honsová. Po nich se sice ochladí o více než 10 stupňů. Pro nás to ale znamená, že se teplota ustálí kolem příjemných 26 stupňů.
„Zatím to vypadá, že září se vydaří. V prvních deseti zářijových dnech čekáme jasnou oblohu s teplotami kolem 26 stupňů,“ podotkla Honsová. Ani vyhlídka na další dny není špatná. Do 20. září se čeká obloha zatažená jen místy a teploty kolem 23 stupňů. Babí léto nám tak letos vynahradí to opravdové.

Rekordy pravděpodobně padnou

Den dosavadní maximum
25. srpna 1807 33.4 °C
26. srpna 1992 31,6 °C

Nejvyšší naměřená teplota v ČR:
27. července 1983: 40,2 °C

husqarnowicz ( 24. srpna 2011 21:51 )

Taky mi to vyhovuje. Bral bych teplo po celý rok, zimu nenávidím. Tak jen aby se s předpovědí zase nesekli. Kdyby bylo do konce září hezky, a třeba i ještě v říjnu, celá ta hnusná dlouhá zima by se lépe snášela.

eillenn ( 24. srpna 2011 10:11 )

No v Africe je mnohem víc . Někomu tohle nevyhovuje,zvlášť starým,nebo nemocným. Každý jsme jiný,a každý máme jiné nároky. Já nesnáším zimu

eillenn ( 24. srpna 2011 10:09 )

Počasí je nevyzpytatelné. Ale toto mi vyhovuje. Teplo,sluníčko,prostě LÉTO

gevi ( 23. srpna 2011 20:45 )

Koukám, že oba diskutující podle mnou si myslí, že Honsová to počasí dělá. Je jedno, co o tom kdo říká nebo jak kdo vedro prožívá, je to vis major, přírodní a námi neovlivnitelný jev. Jedni nadávají, jiní se s chutí vyhřívají u vody a líbí se jim to. Všichni nemají na to, aby jeli za teplem na jih, tak jim těch pár horkých dní přejte.

guppy ( 23. srpna 2011 18:14 )

Honsová je chytrá, až bučí Počasí nanic, celé prázdniny zima a déšť a na konci zase vedra jak v Africe......

Zobrazit celou diskusi