Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chystejte plavky, léto přijde s koncem prázdnin

Děti si před zahájením školy léto ještě užijí
Děti si před zahájením školy léto ještě užijí  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, ljš, Kšim - 
15. srpna 2011
12:25

Než děti znovu usednou do školních lavic, ještě si pravděpodobně stihnou užít koupání a jiné letní radovánky, kterých bylo během letošního léta poskrovnu. Pondělní zataženo s bouřkami by totiž mělo vystřídat slunce a letní teploty. Dá se tedy očekávat, že voda v přehradách a koupalištích se ještě stihne ohřát a pro opálení nebudeme muset jezdit za hranice.

Pondělí plné bouřek

Po prosluněném víkendu nás bohužel v pondělí čekají bouřky, dusno a zataženo. Počasí na našem území totiž ovlivňuje studená fronta, která přinese bouřky. Ty mohou být ojediněle (zejména na východě našeho území) velmi intenzivní s přívalovými srážkami a dokonce kroupami.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu mohou přívalové deště vést až k rozvodnění malých říček, potoků a zatopení sklepních prostor a garáží. Srážky by však měly ustávat již během pondělního večera, na Moravě a ve Slezsku potom během noci na úterý. Na zbytku území bude oblačno až zataženo s deštěm a přeháňkami, teploty by neměly překročit 25 stupňů.

Tři dny léta

Pondělní neveselé počasí si vynahradíme třemi prosluněnými letními dny od úterý do čtvrtka, kdy by mělo být polojasno až skoro jasno. Úterní teploty se budou ještě držet do 25 stupňů, ve středu už ale očekáváme 22-26 stupňů. Nejtepleji bude ve čtvrtek, kdy teploty vyšplhají až na 24-28 stupňů. "Tři takto prosluněné dny za sebou jsou vzhledem k počasí během letošního léta poměrně raritní," řekla Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

V pátek se ochladí

V pátek bohužel naše území krátce zasáhne oblast studené fronty, takže se počasí bude nést v duchu toho, které už známe ze začátku týdne. Bude oblačno až zataženo s deštěm a bouřkami. Teploty opět nepřesáhnou 25 stupňů.

Výhled na víkend a konec prázdnin

"Letní počasí s teplotami přes 25 stupňů by se na naše území mělo vrátit během víkendu a pravděpodobně by se mělo udržet i během posledního srpnového týdne," řekla Honsová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi