Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V červenci budou tropická vedra, v srpnu příjemné teplo!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Monika Rubešková, evakk - 
20. května 2011
06:00

Vzít si dovolenou v červenci, nebo v srpnu? Bude vedro, nebo přijdou deště? A jaké nás vlastně čeká léto? Blesk zjišťoval, co nás o prázdninách vlastně čeká, a meteorologové tvrdí: Léto bude teplotně extrémní a suché!

„Podle britských modelů budou letní měsíce ve střední Evropě teplotně nadnormální a srážkově podnormální,“ potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu a dodala: „Úspěšnost těchto dlouhodobých předpovědí je zhruba 60 procent.“ Nicméně před horoucím létem varovali i němečtí meteorologové. Podle nich bude ten pravý pařák hlavně v červenci. „Vypadá to, že v červenci si skutečně užijeme několik tropických dní za sebou. Modely ukazují, že by jich mohlo být až osm. Teplota se vyšplhá až k 35 stupňům,“ doplnila meteoroložka.

K takovým hicům ale patří i bouřky. „Určitě budou, místy i intenzivní. Dají se očekávat lokální záplavy. Bohužel povodně takhle dopředu předpovědět nelze. Jsou totiž ten nejhorší meteorologický jev, který lze vysledovat maximálně 48 hodin dopředu,“ upřesnila Honsová.

Po »pekelném« červenci by měl přijít mírnější srpen. „Modely ukazují, že zpočátku budou ještě velmi teplé, možná i tropické dny. Ve druhé polovině už ale čekáme chladnější rána a příjemné teploty kolem 25 stupňů,“ prozradila Honsová. Zajímavostí je, že červenec a srpen jsou nejen nejteplejší měsíce v roce, ale také nejdeštivější! Za to mohou právě bouřky z veder, kdy najednou naprší velké množství vody...

Co říkají dlouhodobé předpovědi

Červenec: čeká nás řada tropických dní s teplotami až 35 °C

Srpen: zpočátku ještě pařák, v druhé půlce příjemných 25 °C

Co říká statistika?

Nejteplejší a nejslunečnější počasí připadá na poslední červencový a první srpnový týden. Naopak chladný a deštivý je začátek července. To jsou ještě pozůstatky sv. Medarda (8. června), kdy »40 dnů kape«. První ohlášky podzimu, kdy je po ránu už docela zima, připadají na konec srpna.

Pařák na nečisto prožijeme už o víkendu!

Žádné ochlazení na víkend! Naopak! Teploměr vyšplhá k 28, v neděli možná i ke 29 stupňům! „Ochlazení se odkládá na začátek pracovního týdne. O víkendu bude skutečně letně,“ potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová. V pondělí se ochladí na 20 až 24 stupňů. Půjde ale jen o přechodnou dobu, protože i poslední květnové dny by měly být opět slunečné s teplotami 28 stupňů.

hugo.tom ( 20. května 2011 08:05 )

jak může meteorolog říct takovou předpověď na 3 měsíce dopředu, to je utrvzuje neprofesionalitu slečny Honsové.

Zobrazit celou diskusi