Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Počasí v Česku: Třicítky, bouřky a přívalové deště!

Pozor na bouřky!
Pozor na bouřky!  (Autor: David Malík)
Autor: puk - 
5. června 2011
07:00

Bouřky, silný vítr, ale i přívalové deště či kroupy. Tak před těmito přírodními živly varují až do středy meteorologové. Do střední Evropy totiž proudí teplý a vlhký vzduch. Rtuť teploměrů sice bude skoro na třicítce, ale právě z takových veder čekejte odpoledne nepříjemnosti.

„Právě z vlhkého a teplého vzduchu se budou až do středy tvořit bouřky. Ojediněle se může jednat o silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až kolem 40 milimetrů, krupobitím a nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině,“ popsala scénář počasí až do středy meteoroložka Dagmar Honsová. Upozornila, že bouřky mohou mít lokální charakter.

„Přívalový déšť může vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů a podobně,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle nějž jde o vysoký stupeň nebezpečí!

Dnes bude zpočátku dne polojasno, rtuť teploměru vysoupí někde až na 30 stupňů. Postupně se však začne tvořit kupovitá oblačnost, ze které očekávejte bouřky a přeháňky. až oblačno a na většině území přeháňky a bouřky. Podobný ráz počasí předpovídají meteorologové až do středy. Právě ve středu očekávají příchod studené fronty od západu, která bouřky přeruší. „Teploty spadnou na 19 až 23 stupňů,“ dodala Honsová. Od pátku do neděle bude polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami. Odpolední teploty mezi 20 až 24 °C.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi