Vrátit šmejdům jejich zboží je vyčerpávající úkol i pro mladého a zdravého člověka. Natož pro staré lidi! Všechno začalo na předváděčce v třebíčském hotelu Alfa, kterou pořádala firma Bio Trade House. Po poledni vychází jeden ze šmejdů i s párem důchodců. Nasedají do dodávky a ujíždějí za město do chatové osady. Blesk je jim v patách!

Dodávka zastavuje v osadě Poušov, šmejd z ní chvatně vykládá krabice se zbožím. Reportérka zvoní na důchodce, aby se zeptala, co si na předváděčce pořídili. Otevírá jí starší žena s ustaraným výrazem: „Jen pojďte dál. To zboží jsem nechtěla kupovat, ale přítel jim podlehl. Byl s nimi jen chvilku o samotě, a když jsem ho chtěla odvést, vynadali mi, že mám smůlu, že už přítel podepsal smlouvu.“ Pan Coufal zaplatil šmejdům 35 000 korun v hotovosti. Za mixér, indukční plotýnku, sadu nádobí, dvě deky a příbory v dřevěném pouzdře, u kterého se hned rozbil zámek. Když se reportérka seniorů ptá, jestli chtějí věci vrátit a odstoupit od smlouvy, oba přikyvují. Za týden do Třebíče znovu přijíždí tým Blesku proti šmejdům. Cíl? Pomoci důchodcům vrátit zboží a získat zpátky jejich peníze!

Video
Video se připravuje ...

Pokusili jsme se vrátit boží šmejdům.Jak to dopadlo ? David Malík, Eva Fraňková

Právník radí: Nedejte se a podejte na šmejdy žalobu

Máte podobnou zkušenost jako seniorský pár z Poušova? I když vrátit šmejdům zboží stojí čas, peníze i spoustu nervů, za pokus to stojí. Důležité je schovat si všechny dokumenty jako důkaz, že jste se o vrácení věcí a odstoupení od smlouvy pokusili. „Pokud firma nesídlí na uvedené adrese, je nejlepším řešením poslat jí písemné odstoupení od smlouvy doporučeně a s dodejkou. Tak budete mít jistotu, jestli si ho adresát převzal. Na odstoupení máte ze zákona právo do 14 dnů od uzavření smlouvy. V dopise firmu vyzvěte, aby vám sdělila místo, na které můžete zboží vrátit. Udělejte si kopii dopisu, to vám pak poslouží jako důkaz. Zboží mezitím uskladněte a vyčkejte 30 dnů. Jestli se nikdo neozve, podejte k soudu žalobu na vydání platebního rozkazu. Formulář vám zdarma poskytne sdružení dTest.“

Lukáš Zelený, vedoucí právní poradny dTest

Fotogalerie
9 fotografií