Třiačtyřicetiletého právníka Grose nominovala ODS a byl jediným kandidátem na starostu. "V Praze 8 žiji celý život, vychodil jsem tu základní školu i gymnázium. Do zastupitelstva městské části jsem byl zvolen již pošesté. Nechci vést válku s opozicí, chci spolupracovat se všemi zastupiteli," řekl ještě před volbou. V nové radě bude mít na starosti finance a životní prostředí. Proti jeho zvolení hlasovalo 15 zastupitelů, čtyři se zdrželi a jeden hlas byl neplatný.

Zastupitelé zvolili také tři místostarosty. Stali se jimi Vladimíra Ludková (ODS), Tomáš Tatranský (koalice TOP 09 a STAN) a Jiří Vítek (Patrioti pro Prahu 8). Volbě předcházela několikahodinová diskuse. Při ní kandidátům opoziční zastupitelé kladli otázky týkající se konkrétních kroků rady. Kompetence si ale budou radní teprve rozdělovat na svém prvním zasedání.

Zvoleni dnes byli rovněž čtyři radní. Ve vedení městské části usednou Josef Slobodník (ODS), Tomáš Slabihoudek (TOP 09 a STAN), Tomáš Hřebík (koalice TOP 09 a STAN) a Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8). Také této volbě předcházela diskuse.

Na začátku jednání zastupitelé složili zastupitelský slib. Museli tak učinit nadvakrát, poprvé totiž zastupitelům úředníci předložili slib ve špatném znění.

V zastupitelstvu neusedla lékařka Dita Protopopová, která ve volbách vedla kandidátku ANO. V úterý složila mandát kvůli kauze Čapí hnízdo. Protopopová sepisovala zprávu o zdraví syna premiéra Andreje Babiše. Mandát zastupitele odmítla i první náhradnice ANO Margaretha Johnová, a zastupitelem se tak nakonec stal druhý náhradník Jan Štorek.

Koalice ODS a Svobodných získala 17,38 procenta hlasů a v 45členném zastupitelstvu má devět mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, které podpořilo 15,9 procenta voličů a dostali osm křesel. Třetí Osmička žije se 14,7 procenta má rovněž osm zastupitelů. Čtvrté ANO se 14,2 procenta získalo stejný počet křesel. Do zastupitelstva se dostala také koalice TOP 09 a STAN s 11,3 procenta hlasů a šesti mandáty. Uskupení Osmička sobě a Patrioti pro Prahu 8 získala po třech zastupitelích.

Praha 8 zahrnuje Karlín, Kobylisy, Bohnice a Čimice a části Libně, Střížkova, Troje, Nového Města a Žižkova. Městská část má podle posledního sčítání více než 103.000 obyvatel. Pod tzv. velkou Prahu 8 pak spadají ještě Ďáblice, Dolní Chabry a Březiněves, pro něž Praha 8 vykonává některé funkce, každá z nich má ale svou radnici.