Absolventi školy získají stejné vysvědčení, jako by byli v Americe. Pokud se pak budou hlásit na českou vysokou školu, budou si muset nechat americkou maturitu úředně uznat. V případě, že bude posouzena jako rovnocenná s českým vysvědčením, budou muset ještě složit povinnou státní část české maturity.

Nastupující ročník studentů bude platit školné 160.000 korun každý rok. Těm, kteří nastoupí o rok později, se školné zvedne na 250.000 korun ročně. První rok by podle Kanii mohlo nastoupit asi 50 zájemců o studium, podmínkou přijetí bude znalost angličtiny. "Evidujeme desítky zájemců, a to nejen z České republiky, ale také ze sousedního Německa či Rakouska a dokonce i Jižní Ameriky," řekl Kania. Škola chce nabrat zhruba 12 učitelů, z toho polovinu na plný úvazek. V dalším školním roce předpokládá Kania dvojnásobné až trojnásobné zvýšení počtu studentů. Tomu má odpovídat rozšiřování učitelského sboru, který bude od počátku doplněn o externí odborníky z médií, politiky nebo byznysu.

American Academy bude pobočkou Lyndon Institute ve Vermontu, jedné z amerických středních škol, kam Kaniova agentura v minulosti poslala asi dvě desítky českých studentů. "Technicky je to sesterská škola. Bude využívat americké akreditace, kterou má mateřská škola Lyndon Institute," uvedl Kania. Akademie se bude inspirovat americkým a finským reformním způsobem výuky a bude rozdělena do devíti trimestrů.

Škola bude sídlit v budově v Praze 4, kde od radnice získala desetiletý pronájem. Přestěhuje se tam i Pražské humanitní gymnázium, které většinově vlastní agentura J&K Consulting. V budoucnu by zakladatelé chtěli založit podobné školy v Brně nebo Bratislavě.

Studium na středních školách v zahraničí zprostředkovávají kromě Kaniovy agentury další organizace, nadace či sdružení. Stipendijní programy nabízí například Nadace Open Society Fund, hnutí United World Colleges či Dům zahraniční spolupráce ministerstva školství. Přesné statistiky počtů studentů, kteří za studiem vycestovali, v Česku neexistují.