Podle členů vlády se 17. listopadu má především vzpomínat na oběti totality, den by se neměl zneužívat k šíření extremismu.

"V kontextu zvýšeného napětí v souvislosti s atentáty v Paříži bude 17. listopadu posílena přítomnost bezpečnostních složek v ulicích Prahy," uvedl premiér. Podle informací policejního prezidia bude více policistů nasazeno i v dalších městech. "Naše hlídky budou především tam, kde bude větší počet lidí. Na ohlášená setkání budeme dohlížet nejen v metropoli České republiky, ale i v ostatních regionech, například v Brně nebo v Ostravě," napsala mluvčí prezidia Jana Macalíková.

Obavy o poklidný průběh oslav Dne boje za svobodu a demokracii pramení podle ministra Chovance z náznaků, že by veřejná shromáždění chtěly narušit extremistické skupiny. "Máme avízo, že některé extremistické skupiny by chtěly zneužít 17. listopad pro určitý projev své politiky," uvedl Chovanec. "Chtěl bych požádat, aby lidé brali 17. listopad jako pietní akt a aby nedali extremistům prostor k tomu, aby šířili nenávist," dodal.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který se mimořádného jednání členů vlády a představitelů bezpečnostních složek rovněž účastnil, doplnil, že větší nasazení pořádkových sil nemá navodit pocit, že se vrací represe ze strany státu. "Děláme jako vláda vše pro to, aby ten den mohl proběhnout důstojně a bezpečně pro naše občany," zdůraznil. Podotkl, že 17. listopad je dnem, kdy se slaví svoboda, o kterou se dlouho bojovalo.

V ulicích českých měst budou podle policejního prezidia v pohotovosti pořádkové jednotky i operativci ze služby kriminální policie a vyšetřování. Připraveni jsou kynologové i jízdní policisté. Stále platí, že zvýšený policejní dohled panuje i na letištích s mezinárodním provozem, vlakových nádražích a dalších rizikových místech.

V Praze se bude v úterý odpoledne konat demonstrace Bloku proti islámu svolaná "na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám". Na místo demonstrace by měl dorazit prezident Miloš Zeman, který si tam připomene události 17. listopadu 1939 a 1989. Sejdou se i sympatizanti migrantů pod heslem Tahle země patří všem - Refugees welcome. Demonstraci pořádá i Dělnická strana sociální spravedlnosti. V Brně se chystá "manifestace za socialismus a proti kapitalismu".