Bývalé koupaliště uprostřed přírodní rezervace získal v dražbě jediný zájemce, soukromá firma VENTUS - ČESKO, s.r.o. Server respekt.cz dnes upozornil, že společnost patří kontroverznímu ruskému podnikateli Alexeji Zacharovovi, jehož spory s obyvateli v Dolní Olešnici na Trutnovsku v minulosti skončily u soudu.

"Obce jsou při dražbě státního majetku znevýhodněny, protože nabízenou částku musí nejprve schválit zastupitelstvo, a pro konkurenci není nic snazšího než nabídnout třeba o korunu víc," tvrdí Kolínská. Stát následně nemovitost prodá tomu, kdo nabídne nejvíc.

Podle Ležatky se první soutěž o pozemky v Šárce uskutečnila už v roce 2011, ministerstvo ji nakonec z technických důvodů zrušilo, nikdo o ně ale od té doby zájem neprojevil. "Ani do nové soutěže vyhlášené v lednu tohoto roku územní samosprávy nabídku nepodaly. První kontakt proběhl až po skončení doby pro podávání nabídek," tvrdí mluvčí. Ministerstvo prý přitom plánovaný prodej veřejně vyhlásilo, třeba prostřednictvím inzerátů v novinách a na úřední desce městské části. A zastupitelstvo podle něj mohlo cenu projednat a nezveřejnit ji.

Zacharov podle informací ČTK za pozemky v Šárce nabídl 17,1 milionu korun. A získal je. Praha 6 přitom mimo soutěž nabízela státu o 100.000 korun víc. Nepomohla řada dopisů a žádostí a podle některých zdrojů ani osobní intervence primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš podle dopisu z ministerstva podepsal smlouvu s firmou ruského podnikatele. "Jde o boj uvnitř ANO a o snahu zdiskreditovat primátorku," řekl ČTK dobře informovaný zdroj z prostředí pražského magistrátu.

"Není pravda, že kupní cena nabídnutá společností VENTUS - ČESKO, s.r.o. byla nižší než částky nabízené jednotlivými zastupiteli Prahy 6 v podáních předložených po uplynutí lhůty pro podání nabídek," řekl mluvčí ministerstva. Vítěznou částku odmítl zveřejnit, informace o 17,1 milionech a nabídce radnice popřel. Prý nejsou pravdivé. "Jakékoliv politické motivy důrazně odmítáme," doplnil.

Zchátralý areál v Tiché Šárce přestal veřejnosti sloužit zhruba v roce 2002. Uzavřen byl kvůli havarijnímu stavu a nevyhovujícím hygienickým podmínkám. Magistrát i Praha 6 usilovaly o to, aby byly pozemky převedeny do majetku města, a byla jim navrácena původní funkce. "V těchto případech, kdy jde o zeleň, by se stát neměl chovat jako firma a měl by takové majetky bezúplatně převádět na obce," řekla už ve středu ČTK pražská radní Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN).

Jana Hrubá rot mal