Na několikaměsíční stáže se mohli hlásit především čerství absolventi, lidé vracející se po rodičovské dovolené nebo dlouhodobě nezaměstnaní. Svou kvalifikaci si však tímto způsobem mohli rozšiřovat i zaměstnanci na plný úvazek. Poptávka výrazně převyšovala nabídku, zaregistrovalo se bezmála 36 tisíc uchazečů. "Je zřejmé, že se ten projekt trefil do poptávky. Bylo poměrně složité párovat zájemce a firmy podle oboru, vzdělání nebo místa," uvedl na dnešní tiskové konferenci odborný garant projektu Zdeněk Vršník.

Hlavní skupinu stážistů tvořili lidé mezi pětadvaceti a třiceti lety. Více než třetina měla odborné střední vzdělání s maturitou, čtvrtina dokonce magisterský vysokoškolský titul. Naopak jen necelých třináct procent zájemců bylo vyučených a minimum (1,6 procenta) mělo základní vzdělání. "S přibývajícím vzděláním roste procento lidí, kteří chtějí do sebe investovat formou dalšího vzdělání či stáží," poznamenal k tomu Vršník.

Bezmála pětina stáží proběhla v Moravskoslezském kraji, následovaly Jihomoravský kraj a Praha. Celkem se zapojilo 3200 především menších a středních firem. Uchazeči měli největší zájem o ekonomické, administrativní a personalistické pozice. Naopak například ve strojírenství nebo stavebnictví bylo pro firmy obtížné stážistu najít.

Dvacet procent účastníků získalo u poskytovatele po stáži řádné zaměstnání a dalších dvacet procent našlo jiné pracovní uplatnění. Primárním účelem stáží však není získání zaměstnání, ale vzdělávání, upozornil odborný garant.

V pokračování projektu, do něhož se už mohou zájemci o stáž i poskytovatelé registrovat na webu www.stazevefirmach.cz, se počítá se zapojením minimálně 900 stážistů. Navíc by mělo být proškoleno pět stovek mentorů, tedy zkušených pracovníků, kteří stážisty provázejí při jejich působení ve firmě. Vzniknou regionální kanceláře, které budou poskytovat podporu především nejméně vzdělaným zájemcům.

U nejfrekventovanějších pozic se budou snižovat úhrady nákladů, které firmám stáže přinášejí, i když za ně stážisté nepobírají mzdu. Novinkou budou také stáže pro pedagogické pracovníky. "To byl přímý požadavek od ministerstva školství, aby se učitelé mohli jít seznámit s praxí přímo do firem," řekl Vršník. Fond dalšího vzdělávání, který tento projekt realizuje, je příspěvkovou organizací ministerstva práce a sociálních věcí.