Dodávky ropy a zemního plynu musí být zajištěny po celém světě, aby se zabránilo jejich použití jako politické zbraně, sdělil šéf americké diplomacie na jednání v Bruselu. "Žádná země by neměla používat energii, aby mařila touhy lidí... Nemůžeme dovolit, aby se používala jako politická zbraň a nástroj agrese," dodal podle agentury AFP.

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom v úterý ohlásil zvýšení ceny plynu pro Ukrajinu o více než 40 procent. Ukrajina již dříve sdělila, že zvýší od května ceny zemního plynu pro domácnosti o více než 50 procent.

Kerry dnes prohlásil, že USA a EU budou usilovat o to, aby Ukrajina mohla získávat zemní plyn přes území Polska, Maďarska a Slovenska. Kyjev by zároveň měl snížit dotace na ceny plynu a umožnit větší konkurenci na trhu. Stát by se tak mělo v rámci plánu nedávno oznámené úvěrové pomoci pro Ukrajinu od Mezinárodního měnového fondu (MMF), uvedl ministr.

Kerry upozornil i na nutnost pro USA a EU, aby diverzifikovaly své zdroje energie. Obě strany prý pracují na zajištění dalších dodávek plynu z Asie do Evropy přes území Turecka a Ázerbájdžánu namísto přes ruské území. Podle AFP ministr zmínil i možnost vývozu amerického břidličného plynu do Evropy a otázku vybudování terminálů pro zkapalněný zemní plyn (LNG) na evropském území. "Musíme všichni jednat tak, abychom nezáviseli na jediném zdroji energie," uvedl Kerry v sídle Evropské unie, které před týdnem navštívil americký prezident Barack Obama.

Nedávné události na Ukrajině, kde byl po masových protestech sesazen proruský prezident a Rusko navzdory kritice Západu anektovalo převážně ruskojazyčný ukrajinský Krym, vyvolaly v Evropě obavy o budoucnost dodávek ruského plynu. "Vývoj na Ukrajině...ukazuje nutnost posílit energetickou bezpečnost v Evropě," stojí ve společném prohlášení z dnešního jednání Energetické rady, podle které musí být energetické vztahy s Ruskem postaveny na "vzájemnosti, transparentnosti" či "nediskriminaci".

Ruský Gazprom dnes mezitím podle agentury Reuters informoval, že jeho šéf Alexej Miller se v Bruselu setkal s evropským komisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem a s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem. Jednali prý o řadě "otázek bilaterální spolupráce" a vyjádřili zájem zachovat "vzájemně prospěšné vztahy". Datum, kdy se setkání uskutečnilo, státem ovládaný podnik nesdělil.