"Vystaveny budou například tři sochy, které se dochovaly. Byly totiž z kostela už před lety přemístěny do sbírek Muzea Beskyd," uvedla Lupková. Dočasně budou na výstavě k vidění archeologické nálezy, které památkáři odhalili při prohledávání místa požáru a později i základů kostela.

Výstava bude přístupná veřejnosti v prostorách Knihovny Třinec v Lidické ulici v Třinci-Lyžbicích do 3. listopadu. Připravil ji historik Muzea Těšínska David Pindur. "Historii gutského kostela systematicky mapuji od roku 2011. Za tu dobu jsem nashromáždil řadu poznatků získaných výzkumem v archivech a množství ikonografických podkladů s vazbou na tuto kulturní památku," řekl. Podle něj je nutné veřejnosti připomínat, co vše je požárem ztraceno. "Gutský kostel byl totiž po více než 450 let neodmyslitelnou součástí historie našeho regionu a identity jeho obyvatel," řekl.

Kostel z 16. století shořel loni v noci na 2. srpna. Kriminalisté krátce po požáru obvinili tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Podle policie stavbu zapálili úmyslně. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Soud mladíky za zapálení vzácného dřevěného kostela poslal do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší pak chlapec, který všechny na místo dovezl. Osmiletý trest dostal odsouzený, který budovu zapálil.