"Prezentujeme to jako čáslavskou vzpomínku na Miloše Formana," uvedla. Kromě dokumentu, v němž si Forman mimo jiné povídá s hercem Janem Krausem, budou promítána i přání, která Čáslavští v minulosti natočili a poslali režisérovi ke kulatým narozeninám.

V pátek bude v kině také uzavřena kondolenční kniha, do níž mohou lidé od soboty psát. Podle Albrechtové je o ni zájem, hodně lidí také chodí k Formanovu rodnému domu. "Vzniklo tam spontánně pietní místo, lidé tam nosí květiny a zapalují svíčky," dodala.

Čáslav v minulosti vzdala hold svému rodákovi i přejmenováním ulice, v níž dodnes stojí filmařův rodný dům, na Formanovu. Učinila tak na počest rodičů režiséra Anny a Rudolfa, kteří za druhé světové války zahynuli v koncentračních táborech. Slavnosti, která se v roce 2008 při této příležitosti konala, se oscarový režisér osobně zúčastnil. Po Formanovi je v Čáslavi pojmenováno kino.

Šestaosmdesátiletý Forman v pátek zemřel v nemocnici v americkém Danbury ve státě Connecticut náhle a po krátké nemoci. Poslední rozloučení se konalo v neděli ve městě Warren, kde umělec žil. Obřad se uskutečnil v úzkém rodinném kruhu.

Držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Forman se 60. letech minulého století stal představitelem nové vlny českého filmu. Režíroval mimo jiné snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konce 60. let žije v USA. Světový úspěch mu přinesly zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.