Lyonský festival je pravděpodobně nejznámější akcí svého druhu na světě. Koná se vždy po několik dní okolo 8. prosince, tedy výročí události, která se zapsala do dějin města. V roce 1852 měla být v tento den slavnostně odhalena nová socha Panny Marie v chrámu na vršku Fourvière, jenže ceremoniál překazila prudká bouře. S příchodem noci se ale počasí umoudřilo a lyonští obyvatelé začali spontánně slavit, přičemž do oken umisťovali svíčky a v ulicích zapalovali bengálské ohně.

Zvyk se svíčkami se udržel až do 21. století, v posledních deseti letech se pak ze světelných slavností stal jedinečný městský projekt. V současnosti přitahuje miliony návštěvníků z celé Francie, ale také ze zbytku Evropy nebo i ze zámoří, a táhne nahoru turistický ruch ve městě.

"Mezi lety 2005 a 2017 vzrostla (turistika) na dvojnásobek a v roce 2016 jsme měli šest milionů návštěvníků a obrat ve výši miliardy eur (přes 25 miliard Kč). Slavnost světel na tom má významný podíl," řekl deníku ředitel lyonské kanceláře turistiky Le Parisien François Gaillard. "Máme zde 35.000 pracovníků přímo spjatých s turismem a všichni ze Slavnosti světel těží," dodal.

Čtyřdenní festival podle organizátorů do Lyonu přivede sám o sobě statisíce lidí. Při letošním ročníku je připraveno 46 instalací od domácích i zahraničních umělců. Je mezi nimi celá řada videomappingů (kolosálních animací promítaných na fasády velkých staveb), například na katedrále svatého Jana či na budově nádraží Saint-Paul. Deník Le Monde si všímá také obřích ptáků "Les pikooks" na náměstí Republiky či pavučině s neonovými pavouky vznášející se nad náměstím Sathonay.